Успехът на всеки бизнес пряко зависи от обема на продажбите, реализирани от фирмата. Никога не е излишно да се научите на нови начини да правите успешни продажби и да правите по-голяма печалба.
Трудни клиенти

5 психологически хака за управление на трудните клиенти

Ефективното управление на клиенти изисква от вас да познавате различните психологически тактики. Когато ги използвате правилно, вие можете да обърнете в своя полза всяка проблемна ситуация с клиента и да постигнете доверие и уважение от страна на клиента. чети още »
Мотивация за покупка

Как купувачите правят своя избор? Дали осъзнават това, което правят? - 2 част

Продължаваме да разглеждаме интересни теории за поведението на купувачите и техния начин да правят избор за покупка. Вижте как вашите клиенти правят своят избор. чети още »

Вземане на решение за покупката

Как купувачите правят своя избор? Дали осъзнават това, което правят?

Откакто съществува бизнесът, търговците се опитват да разберат какво подбужда хората да купуват. Съществуват десетки, ако не и стотици теории, обясняващи поведението на купувачите в процеса на вземане на решение за покупката. Доста от тези теории противоречат едни на други, но колкото и да изглежда странно, всичките те са правилни! чети още »
Закръгляне на ресто - техника за покачване на продажбите

Техника за покачване на продажбите: Закръгляне на ресто

Според статистиката мъжете по-често се съгласяват да закръглят покупката до някаква кръгла сума. Жените по-често имат портмонета, където си складират всички стотинки, които след това прибират в чантата. Докато мъжете доста често си поставят парите навсякъде из джобовете и тези стотинки също трябва да приберат там. Стотинките започват да им късат джобовете, жените им се карат, че са им скъсани джобовете, затова мъжете предпочитат да закръглят сумата и да не пълнят джобовете си със стотинки. Имайте предвид, че когато пред вас е мъж, той по-лесно се съгласява да закръгли сумата на покупката. Малък откъс от книгата "Машина за продажби". чети още »
Капризен клиент

Как да се справим с прекалено капризни клиенти?

Всеки бизнес има капризни клиенти, които са прекалено взискателни, а понякога дори неприятно натрапчиви. Вижте начините, които биха ви помогнали, да се справите с този тип клиенти. чети още »
Продажби на капризен клиент

Клиентът винаги е прав. Или не винаги?

Продажбите не са лесна работа. Не всички клиенти са адекватни и разбрани. Понякога изискванията, които те имат, карат продавачите сами да си говорят. Ние сме събрали 10 изказвания на клиенти, които наистина могат да ви побъркат. чети още »
Продажбите на B2B пазар не са лесни

B2B пазар: Клиентите ви лъжат. Как да разберете кога?

Клиентите също са хора и затова понякога също не казват истина или нещо премълчават. Вижте десет най-често срещаните прояви на лъжливо поведение на клиенти на B2B пазара (продажби на едро) и нашите съвети как да се справяте в такива ситуации. чети още »
Стимулиране на продажбите

5 успешни похвата за манипулация, които се използват в продажбите

Продажбите са вид изкуство, пряко свързано с психология. Да видим как работят пет от най-успешните техники за манипулация, използвани в продажбите. чети още »