От PlanetaBiznes 30478
Много успешни маркетингови похвати
Фото @: stock.xchng

За истинските специалист в областта на маркетинга и рекламата няма невъзможни неща! Какво ви трябва за да спечелите много пари като продавате нещо безполезно? Може би, малко реклама, мозъчна атака, добра презентация или ... ?

6. Направете зрелищна презентация, както това е направил Акио Мориото

Презентация

През 1957 година компанията SONY широко анонсира новият си джобен транзисторен радиоприемник и декларира пред света, че настъпва ерата на преносимата техника. Сега понятието „джобна техника” ние възприемаме нормално. Но, през годините, когато батерийките са били с големина на съвременната фотокамера, а камерите са били с големината на куфар, трябвало наистина да си много смел за да казваш, че можеш да направиш „джобна” техника. 

След като в SONY наистина са сглобили малък приемник, се оказва, че той все пак не е съвсем „джобен”, защото не може да се помести в джоба на стандартната риза. Тази изненада вървеше в разрез с вече анонсираната възможност всеки желаещ да си има „джобно” радио.

Какво са направили в SONY?

В същност, целият проблем е бил решен от един от шефовете на фирмата – г-н Акио Морото. Той е предложил приемниците да се разпространяват не чрез магазини за техника, а с помощта на пътуващите търговци. Шест хиляди специално подготвените юнаци са се пръснали по света, предлагайки от врата на врата радиоприемник, който „без проблем се помества в джоба на ризата”.

Демонстрацията на приемника, който търговеца наистина е вадил от джоба си и предлагал да купи, произвеждала голям фурор. Трикът беше много елементарен – за търговците са били ушити специални ризи с по-големи джобове. Най-интересното е, че през първия ден от кампанията нито един от четирите хиляди купувачи не е забелязал, че в същност, приемникът няма да може да се помести в техните джобове. Тези малцина, които са открили този факт по-късно, са помислили, че просто техните ризи са нестандартни.

7. Направете мозъчна атака, както го е направил Брус Бартън

Мозъчна атакаКакто гласи официалната легенда, гениалната мисъл донесла на рекламната агенция Batton&Osbourne половин милион долара, се е родила в рошавата глава на един млад куриер. 

През 1957 година американска фирма Henckels е пуснала на пазара комплект ножове за белене на картофи (картофобелачки). Те освен, че са били доста удобни в употреба, имали много футуристичен вид: пластмасова дръжка, самозаточващо се острие и т.н. Първата партида е била изкупена много бързо. Но, после стоката започнала да се продава много бавно. Причината била доста нестандартна: тъй като Henckels наистина са произвели много добър продукт, ножовете не са се чупили и не са затъпявали и затова домакините просто не са имали нужда да ги подменят и да купуват нови. Henckels са се оказали заложници на собственото си качество и са вървели към фалит. Като последната възможност да се спаси фирмата, Henckels са се обърнали към помощта на рекламната агенция на Брус Бартън.

Какво е направил Брус Бартън?

След едноседмичния размисъл, Бартън е разбрал, че е в задънена улица и наистина нищо не може да измисли. Да имаш една глава е добре, но две или три са още по-добре. Така е преценил Бартън и е направил първата в рекламния бизнес мозъчна атака.

В рамките на 16 часа стотина яки и психически здрави юнаци от BB&O са обикаляли из коридорите на агенцията и на висок глас са викали асоциациите, които им пораждат думите „нож”, „картофи” и „белене”. Най-накрая един куриер е предложил да се боядисат дръжките на картофобелачките в цвят, същият като на картофените обелки. Като резултат, домакините без да искат са изхвърляли белачките в боклука заедно с обелките и веднага хуквали да си купуват нова белачка.

След време Брус Бартън е написал книга за мозъчната атака и до края на дните си е живял, харчейки хонорари от книгата.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Лесно е да даваш примери,когато не си гладен и си се създал в Америка.Но ако беше гладен,роден в България този Бил милиардера сигурно нямаше да се усмихва така щастлив и да раздава акъл,защото в България нямаше да върви.
Лесно е когато си богат или имаш да бъдеш и учен и бизнесмен и културен,а бъди културен,като ти свири корема и се чудиш как да преживееш утре.Всеки ден се чуди Българина,как и с какво да преживее.Как да си плати парното с лъжливите сметки,данъците,тока.
Не ми се вярва в България от 100 жени да изхвърлят най-много 3 ножовете с които са белили картофите!Тия номера не вървят при Българките,а при тъпите Американци може всичко!Я ми преброите,колко Американци са започнали бизнеса си в България?А колко Българи са в Америка и просъществуват.А в България Американец може само да съществува с пари иначе ще загине веднага даже и ще го оберат и убият.А на приказки е лесно всичко.Хайде да ви видя,какъв бизнес ще ме посъветвате да се създаде,ако си останал инвалид след раково заболяване.С 100лв.пенсия и си над 50години вече.Никой не иска да те наеме на работа,защото в България инвалид е прокажен,като се чуе,а другото са приказки.Курсове може да изкараш,но като нямаш средства,а в банките за да ти отпуснат пари трябва да докажеш,че нямаш нужда от пари.Или да им напълниш техните гуши за да ти отпуснат заем.Какво значи Собствен бизнес да започнеш?Трябва да имаш пари за другите първо да им набуташ за да ти дадът права,разрешения,подкупи и тогава за тебе мъченика ако остане ще се чудиш денонощно,как и до кога ще издеяниш.Така е в прекрасната ни Родина бизнеса по честния начин.А другия го знаем...

Арсеник, я се стегни! Ако смяташ, че всичко е толкова лошо – значи нямаш от какво вече да се притесняваш – по-лошо няма да стане!

Бизнесът не е лесен и за здрави хора. Тук силата на характера е по-важна от физическото състояние. Разбира се, че едно рамо от близки хора, роднини и приятели, е от значение, но това не значи, че ако трябва да се справяш сам – трябва да лягаш и да умираш!

Ще ти кажа, че има доста програми за подпомагане на собствен бизнес, които се субсидират от държавния бюджет и са насочени към хората с намалена работоспособност. Обърна ли се в бюрото по труда да питаш за такива програми? Да знаеш, че има доста хора в страната, които са подпомогнати да започнат собствен бизнес – със съвет, помощ в оформянето на документи, обучение и финансиране. И изобщо не става дума за връзки, рушвети и други подобни.

Не можеш да се справиш с “голям” бизнес? Изкарай си един кантар и тегли срещу заплащане, помагай за по 2 часа в някое кафене, пиши статии срещу заплащане в интернет, помагай на комшиите за дребните поръчки, разхождай кучета – ама винаги има какво да се прави срещу заплащане!

Не ме смятай за цинична, но ще приема оплаквания от някой само, ако той ще покаже, че НАИСТИНА е опитал всичко възможно.

Пожелавам ти да имаш борбен характер и да не се отчайваш!

Арсеник, Илияна,

Обсъждането на тази тема е пренесено тук: http://www.story.karierist.com/biznes/story_business_004.html