От karierist 7544
10 начина да спечелите от блога си

Монетизацията на блога не е лесна работа. Какво ни препоръчват гуру на интернет бизнеса? Намерете своя пазарна ниша, още по-добре - сензационна история, натрупайте много посетители и… продавайте

Том Уитвел, вестник The Times споделя 10 сигурни начина да печелите от своя блот или сайт:

1. Пишете за това, как да забогатеете от блога си. Съществуват десетки успешни блогове, които са посветени на…блоговете. Такива сайтове като ProBlogger и Make Money Online, са препълнени и със схеми за това, как бързо да забогатеете, както и с хитри съвети за разполагане на реклами и дизайн на сайта.

2. Сключете договор за книга. А още по-добре – за филм. Много писатели са минали през блог по пътя на идеята за издаване на книга, дори и без да привличат в процеса писателите. Скоро видеоблогерът Ze Frank намери агент в Холивуд, заряза ежедневното си интернет-шоу и се премести в Лос Анжелес, за да подпише договор за филм.

3. Намерете си работа. Ако си търсите добра работа, то появата на вашето име на първата страница при търсенето в Google ще се окаже не по-малко важно, отколкото вашето резюме. Блогът няма да ви донесе пари направо, но ще можете да си намерите добра работа. На автора на тези редове му се случи точно това.

4. Заемете своята ниша. Не толкова отдавна един момък просто каза “ Обичам Tivo (записващо устройство за телевизора - б.ред.) Ще правя блог за Тivo. И цялата реклама на Tivo ще дойде при мен.” И ето, че този момък – Мат Хюи- вече забогатя- на вас може и да не ви се случи. Незаетите места в блогосферата всеки ден намаляват. Искате да направите блог за калмари? Няма смисъл, има вече три такива.

5. Попаднете в съда. Посещаемостта на блогера с псевдоним Перец Хилтън достигна своя пик през ноември 2006. Именно тогава фотоагенцията подаде иск срещу него в съда за това, че блогерът е поместил в сайта си със свой подпис снимки, собственост на агенцията. Агенцията поиска от него да заплати 7.5 млн долара, а той получи море нови посетители.

6. Нека да ви уволнят. През 2002 година Хизър Армстронг беше уволнена за това, че в блога си жестоко се присмиваше над дизайнерска компания от Лос Анжелес, където в момента работеше. През 2007 година нейният сайт Dooce все така си остава единственият блог от първата стотица, ориентирани специално към жените.

7. Запазвайте ниска себестойност. Макар и доходите на най-известния блогер в света Перец Хилтън са, както се предполага, шестзначна сума, неговият офис продължава да бъде масичка в ъгъла на кафене Coffee Bean на булевард Сънсет. Той е там всеки ден от отварянето до затварянето на заведението, понякога си поръчва лате и постоянно пише на лаптопа си.

8. Намерете голяма история. Старата добра сензация не пречи на нито един блог. Например Drudge Report съобщи на света за Бил Клинтън и Моника Люински, а Squidblog – за заснетия с камера гигантски калмар. Сензацията ще ви позволи да получавате отпратки от други блогове, а заедно с това ще се повиши и посещаемостта ви. Благодарение на сензацията, посещаемостта на неголям блог може да скочи с 2 до 100 000 посещения за един ден.

9. Намерете купувач. През октомври 2005 година Джейсън Колканис продаде редица свои блогове на компанията AOL за около 25 млн долара. Неговият главен конкурент Ник Дентън, бивш журналист от The Financial Times, води множество успешни блогове. Те са безценни в буквалния смисъл – според Дентън, той няма и намерение да ги продава.

10. Правете повече абонати. Разпространената заблуда гласи, че потребителите не обичали на четат много в интернет. Това не винаги е така. Много хора четат на ден десетки хиляди думи в интернет, но тези думи са разбити на малки порции - и-мейли, заглавия, отделни новини. По тази схема работят и списъците с абонати.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.