От PlanetaBiznes 2508
Успешен мениджмънт на екипа на фирмата
Фото @: iStockphoto

Как да накарате екипа си да работи сплотено за общите цели на фирмата? Най-успешният предприемач в света в областта на ритейл бизнеса (търговия на дребно) изгради перфектна работа на своите сътрудници само с една среща на седмица.

Сам Уолтон е успешен бизнесмен със световно име, в същото време той перфектно владее изкуството на мениджмънт. Той е изградил най-успешния ритейл бизнес в света. Успехът на своя екип Уолтон е изграждал години наред, като полагал специални усилия да накара хората си да работят сплотено и с вяра в целите на фирмата.

Бизнесменът десетки години поред е провеждал съботни срещи с мениджърите на своята фирма Wal-Mart. По време на тези срещи Уолтон е агитирал, провеждал стратегически анализ и безкомпромисна проверка на извършената работа.

Ние никак не сме задължени да разваляме почивните дни на своите подчинени, но един път в седмицата наистина си струва да се събере целият екип и да се обсъдят най-важните неща.

Съществуват основни 10 точки, които не бива да пропускате по време на ежеседмичната си среща с екипа:

1. Честитки

Ако в момента наистина не се намирате в тежка криза, трябва да започвате срещата с позитивните неща: ентусиазирано да признаете новите постижения и успехи на своя екип.

Мениджърът по продажбите е успял да подпише голям договор? Другият мениджър е станал баща? Ръководителят по маркетинга е успял да пробута информация за вас в тежкарско списание? Те трябва да виждат, че цените техните усилия и сте готови да ги честитите пред целия екип.

2. Ето какво се е случило

След това разкажете на всички за това какво се е случило от предишната ви среща. Специалистите по маркетинг могат да не знаят за проблемите, които имат производителите, а специалистите по логистика – за новите възможности в продажбите.

Покажете на всички, че и другите работят много и усърдно. Демонстрирайте постиженията на всички.

3. Предизвикателства, които имаме

Също така кажете и за проблемите. Нека всички разбират основните неща, с които се занимават техните колеги. Нещо повече – те всички трябва да се движат в еднакво направление.

4. Нашите цели (целеполагане)

Трябва ли да променяте целите на фирмата всяка седмица? Има малка вероятност това да се налага. Но общите задачи трябва да повтаряте всеки път, когато събирате своите хора заедно.

Първо, трябва да накарате хората така да научат и разберат главните цели, че всеки би могъл горещо и убедително да разкаже какво се опитва да постигне цялата фирма. Второ, когато вашите цели и задачи все пак се променят, а понякога това е наложително, трябва точно да подчертаете това, за да могат всички да бъдат съсредоточени върху този момент.

5. Аз ви чувам

Когато вашите служители се притесняват, че нещо не им стига за работата, покажете им, че разбирате това и помолете да ви помогнат да се намери решение. Също така, направо се обърнете към хората си и ги помолете да ви поправят, ако нещо сте разбрали грешно.

Като цяло, това е още един шанс да помогнете на членовете на своя екип, всеки от които е съсредоточен върху своето „парче от пъзела”, да видят общата картина.

6. Ето какво мисля

На повечето хора не им харесва, когато важните решения и големите промени им се сгромолясват без предупреждение. Затова, включете хората в процеса за вземане на решение по-рано, отколкото, възможно, бихте искали.

Имате някакъв проблем или някаква нова възможност в перспектива? Нека вашият екип да е запознат с възможните перспективи на фирмата.

7. Благодарности

Това е извънредно важно. Хората трябва да знаят, че цените техните усилия.

Трябва да сте образец по този въпрос: възпитавайте в своя екип културата на благодарност.

8. Защо да не разкажете за...

Не държите да съберете цялото внимание на събралите се, насърчавайте и другите да говорят. Трябва да демонстрирате, че всеки ще бъде изслушан, защото цените всеки член от екипа.

9. Бих искал да ви запозная...

Работили ли сте във фирми, където сътрудниците се появяват и изчезват без този момент да остава забелязан? Това е странно и подозрително. Не допускайте това да се случва при вас.

Ако фирмата ви не е много голяма, не пропускайте лично да запознавате екипа си с новите служители и работници. В случай, че имате много персонал, предайте този ангажимент на прекия ръководител на новия работник. Можете дори периодично да провеждате срещите на екипа, където хората ви биха могли по-добре да се запознаят със своите колеги.

10. С какво се сравняваме

Това е като в един стар виц: „Как е жена ви?” – „Зависи с какво да се сравнява”. На вашия екип му трябват ориентири за сравнение. Те трябва да знаят с какво сравнявате техните успехи. Поне им дайте да разберат какви показатели очаквате от тяхната работа и към какво те трябва да се стремят.

Хората са най-важният ресурс на всеки бизнес. Вие сте този, който изгражда успеха на целия екип!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.