От sanita 2282
Доставчици на едро
Фото @: Microsoft

Вие като собственик на малък бизнес имате нужда от разнообразни доставчици на стоки на едро. Как можете да прецените какъв доставчик да изберете? Направете си контролна листа за всеки настоящ и потенциален доставчик.

Ето десетте ключови въпроси, които трябва да обмислите преди да започнете бизнес с някой доставчик:

1. Какви са условията за плащане и има ли възможност те да бъдат променени за мен?

Някои от доставчиците могат да ви предложат по-изгоден за вас начин на плащане за своите услуги или стоки. Проверете, дали не можете да се възползвате от по-изгоден за вас начин на плащане. Например, отложено плащане, плащане на части, използване на отстъпки за количество или предплащане или друго.

2. Какви ще бъдат моите общи разходи?

Когато получите оферта от доставчика за цените на даден продукт или услуга не забравяйте да го попитате за допълнителните такси или надценки. Може би в прайс листата не са включени доставката, опаковката, труда на хамалите или нещо друго.

3. Има ли застраховка?

Вашите доставчици трябва да предоставят писмено доказателство, че имат подходяща застраховка на случай, ако техните продукти имат брак. Кой ще покрива връщането и подмяната на такива продукти? Освен това проверете как е застрахована доставката и, ако това е вашият случай, установката и сглобяването на продуктите.

4. Продават ли и на дребно?

Ако сте дистрибутор и ще продавате продукти или услуги, които купувате от доставчика на едро, уверете се, че вашия доставчик не продава своят продукт директно на крайния потребител на толкова ниска цена, че няма да можете да го конкурирате.

Понякога производителите използват своите дистрибутори за да наложат марката си на пазара, а след това продават с толкова малка надценка, че крайният потребител логично започва да купува директно от производителя. Няма да разберете за това, ако не отделите време специално за да проверите този детайл.

5. Мога ли да разчитам на връщане на непродадените стоки?

Никой не иска да остане с големи запаси от бързоразвалящ се или сезонен продукт, който не се продава. Говорете с доставчиците си за тяхната политика за връщане на непродадените продукти. Можете да опитате да преговаряте с доставчиците, да имате възможност да върнете нереализирания в определен период от време продукт, без значение дали сте го платили вече на доставчика или го реализирате на изплащане.

6. Какво се случва ако стоките не пристигат?

Не можете да избегнете случаите, когато поръчката не пристига или закъснява. Какво се случва тогава? Разберете, дали вашите доставчици изплащат някаква компенсация при закъснение на поръчката или когато поради тяхната вина трябва спешно да поръчате същия продукт от друг производител на по-неизгодни за вас условия.

7. Каква е очакваната ми надценка?

Ако сте дистрибутор, обърнете се към доставчиците си, на каква цена бихте могли да продавате дадения продукт или услуга на крайния купувач. Трябва да сте сигурни, че производителят/доставчикът няма изисквания за крайната цена на продукта или дава възможност на някои ваши конкуренти да продават дадения продукт на по-ниска цена.

8. При какви обстоятелства цените на едро могат да бъдат променени?

Трябва да бъдете подготвени за възможните увеличения на цените от доставчиците. Попитайте ги, кога и при какви условия са възможни промените в цената. Дали това е обвързано с инфлацията, със състоянието на отрасъла или със сезонността? Също така проверете как и кога ще ви уведомяват за предстоящото покачване на цените.

9. Има ли отстъпки за количество?

Често доставчиците предлагат стимули и бонуси на своите клиенти. Питайте ги за такива възможности. Вероятно е, че ще можете да намалите цената при закупуване на по-голямо количество от продукта наведнъж или през определен период от време или ако се възползвате от някаква еднократна промоция на доставчика.

10. Кога наистина ще притежавате дадените продукти?

Кога точно придобитите продукти стават ваша собственост и носите пълната отговорност за тях? В момента на плащането, при доставката на място или след определен период? От кой момент трябва вие да се ангажирате да следите за състоянието на стоките и как доставчикът ще пази стоките до този момент? Добре е да имате тази подробност уточнена изрично в договора ви за покупка и доставка.

Сега вече можете лесно и бързо да прецените, какъв доставчик на стоки или услуги да изберете!

От нашите документи можете да изтеглите готова бланка на чеклист за избор на доставчик >> Трябва само да попълнете данни за своите доставчици във формата и да направите избор.

Успех!


Експерт по систематизацията на маркетинг и продажби. Помага на предприемачите да вкарат ред в своя бизнес.

29

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.