От karierist 5869
Успешна електронна търговия
Фото @: stock.xchng

Абсолютно всеки човек със средни познания в работата с интернет, лесно може да започне някакъв бизнес свързан с електронна търговия. Трябва само да си направи уеб сайт (може да го купи готов), да качи своето лого в сайта, да намери някакви неща за продан, да се регистрира в платежните системи и готово – той е готов търговец със собствен електронен бизнес.

Но за да имате наистина успешен онлайн бизнес, освен горепосочените действия трябва да направите много, много повече.

С нашите 11 съвета за успешната онлайн търговия искаме да ви подсетим за неща, които не бива да изпускате:

1. Не се опитвайте да продадете всичко за всеки

Повечето успешни бизнеси в интернет създават линия от определени тематични продукти. Лесно е да бъдете успешни, ако имате ясна пазарна ниша и да продавате определени видове продукти на определен вид клиенти. Защо работата в ясна пазарна ниша е по-успешна?

  • Клиентите по-лесно могат да разберат бизнеса ви (кой сте и с какво се занимавате). Ако ви разбират – по-лесно ще купуват и ще се сещат за вас, ако им трябва нещо от това, което предлагате.
  • Вие по-лесно ще можете да изградите технологии за закупуване на едро (или производство) и за продажби на конкретни видове продукти.
  • Няма да ви трябват много пари, които да задържате вложени в стока, защото няма да ви се налага да поддържате бройки от различни продуктови линии.
  • По-лесно ще влезете на пазара, защото имате ясно последователно послание към потенциалните клиенти.
  • По-лесно ще можете да формулирате своите рекламни послания и продажни текстове, защото ще бъдете експерт в своята тясна област.
  • Вероятно ще имате възможност за по-удобно купуване на продукта на едро, защото често по-евтино се продават опаковки от няколко вида или номера на един продукт. (След като ще изберете и закупите продукти в склад на едро, трябва да ги сортирате и подредите за удобството на своите клинети.)
  • Вие по-добре ще познавате своята стока и клиентите ще ви бъдат благодарни, защото бързо им помагате да намерят подходящия за тях вариант. Освен това по-лесно ще можете да правите инвентаризация и винаги ще знаете какво точно имате в наличност.

2. Идентифицирайте своето УТП – уникално търговско предложение (уникална търговска позиция)

Уверете се, че клиентите ви разбират с какво се занимавате, какво продавате и с какво се отличавате от своите конкуренти.

Насочете основните си усилия към работа с клиентите, предоставяйте им атрактивна информация и ги улеснявайте в купуването на вашите продукти. Уверете се, че те ще могат да ви открият по телефона или чрез електронна поща, когато поискат.

3. Не си купувате веднага скъп сайт

Без значение колко е стар вашият бизнес и какво изградено име има на пазара, първият ви уеб сайт за електронната търговия трябва да бъде подходящ за обема на продажбите, който планирате да правите първоначално.

Няма смисъл да харчите четирицифрени числа за сайт, ако през първата година най-вероятно ще имате онлайн продажби с печалба от трицифрено число.

4. Не стискайте пари за добър хостинг

Ако вашият сайт периодично не работи или е твърде бавен, вашите клиенти няма как да купуват. Те дори няма да чакат да се зареди страницата, за да видят вашия продукт. Затова не стискайте пари и си вземете добър скъп хостинг.

Освен това скоростта на сайта влияе и върху интереса към сайта ви от страна на търсачките, а това значи, че ще имате повече безплатен трафик.

5. Не мислете, че щом имате сайт, автоматично ще имате и клиенти

Пускането на сайта не е същото, като да отворите физически магазин. Когато отваряте магазин във физическия свят, веднага ще има хора, които минават покрай него по тротоара. С онлайн магазина не е същото – трябва сами да се погрижете да имате посетители в своя електронен магазин. Това струва доста време и усилия или пари.

6. Направете маркетингов план

Дори ако можете в даден момент да планирате нещата само за три месеца напред, трябва да имате маркетингов план. Той ще ви помогне да се фокусирате върху важните за бизнеса ви дейности по привличането на клиенти.

7. Изграждайте електронния си бизнес около силните си страни

Ако имате опит в PR или рекламата, възползвайте се максимално от това за своя маркетинг. Ако обичате да пишете, направете си хубав блог и опишете продуктите си по възможно най-привлекателния начин. Ако разбирате от СЕО – насочете усилията си към привличането на повече безплатен трафик. Използвайте всичките си умения.

8. Не разчитайте прекалено много само на един похват в маркетинга

Трябва да използвате различни методи за маркетинг, за да успеете. Много малко фирми в областта на електронната търговия са изградени върху само една маркетингова тактика. За привличането на клиенти използвайте едновременно много неща – електронна поща, връзки с обществеността, платена и безплатна реклама, блогове, видео, социалните мрежи и др.

9. Винаги взимайте данните на своите клиенти

Дори и да не ги използвате в момента, може би ще поискате да им пратите картичка за Нова Година и по този начин да им напомните за себе си.

10. Направете електронен бюлетин

Сложете в сайта си форма за абониране за вашия електронен бюлетин. Предварително помислете, каква интересна и полезна информация бихте могли да изпращате на своите потенциални и реални клиенти. Така ще можете периодично да напомняте на своите клиенти за своя бизнес и да им предлагате по-атрактивни оферти.

11. Сложете Google Analytics в сайта си

Не пропускайте да се възползвате от безплатните възможности, предлагани от Google. Така ще можете да проследявате поведението на посетителите на вашия сайт и да намерите начини да покачите продажбите.

Сега вие разполагате с основната информация, която ще ви помогне да изградите по-успешен електронен бизнес.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.