От karierist 2627
Лична продуктивност
Фото @: stock.xchng

Дан Кеннеди е предприемач, който е изградил и продал доста различни по вид и големина бизнеси. През последните години Дан работи като бизнес консултант. Той смята, че съществуват практически принципи и методи, които позволяват да се спестява времето, дори в условията на пълна натовареност, и разказва за тях в своята книга „Твърд тайм мениджмънт”.

Публикуваме 10 техники за тайм мениджмънт от тази книга:

Техника 1. Опитомяване на телефона

Трябва да се освободите от тиранията на телефона. И от диктатурата на факса. И от натиска на електронната поща. По-рядко отговаряйте на телефона или изобщо не вдигайте слушалката. Връщайте обаждането в удобно за вас време.

Трябва много добре да усвоите тази техника, защото за повечето от нас точно телефонът се явява водещият фактор, който ни отвлича от работата. Ако приемате всички входящи обаждания, значи непрекъснато прекъсвате работата си върху задачи, на които важността ви е известна, в полза на въпроси или лица, които имат неизвестна за вас важност. Вие предавате контрола над своето време не е ясно на кого и като резултат не успявате да свършите това, което сте набелязали.

Техника 2. Минимум на деловите срещи

С всички средства се старайте да съкратите времето, което прекарвате на делови срещи. Ако Ной би извикал на съвещание архитекти, дизайнери на интериор, овчари, дресьори на лъвове, навигатори ... ние сега бихме имали плавници (забележка на редактора - т.е. авторът иска да каже, че нямаше да бъде построен Ноев ковчег и на човечеството би му се наложило някак да се адаптира във водна среда).

По време на делови срещи никога нищо не се прави. Авторът ги ненавижда. На вас ви трябва тактика, помагаща да се избегне такова харчене на време. Ако провеждате съвещание, настоявайте разговорът да бъде кратък и по същество.

Техника 3. Абсолютната пунктуалност

Винаги бъдете там, където трябва, точно на време, без да има изключения. Собствената ви пунктуалност ви дава правото да очаквате и изисквате от други хора пълно уважение към вашето време.

Пунктуалният човек автоматично получава предимство през своите работници, партньори, дилъри, клиенти и т.н. Пунктуалността е източникът на личен авторитет.

Техника 4. Правете списъци

Не съществува система за планиране на време, която да не се опира на съставянето на списъци със задачи. Не е възможно да се помни всичко!

Ако сте „свободна душа”, на вас е възможно да ви се струва, че списъците със задачи ви притискат като един номер по-малки гащи. Но всъщност списъците ви правят свободни: колкото повече дребни неща запишете, толкова по-малко ще ви се наложи да помните. Тогава вашият мозък ще бъде готов да се захване с наистина важна работа.

Техника 5. Всичко е подчинено на вашите цели

Единствената истинска причина за това, че повечето хора не стават успешни в делата си, е липсата на причини да станат успешни. Тайната на личната ефективност е да се търсят сериозни причини да станете ефективни.

Но какво да се смята за ефективност?

Ето определението на автора: ефективността е осъзнато и дълговременно приложение на вашето време, талант, ум, ресурси и възможности по начин, който дава измеримо доближаване към вашите цели. По-често си задавайте въпроса: „Отивам ли по-близо към постигането на целта си чрез това, което върша в момента?” Колкото по-често си отговаряте с „да”, толкова е по-висока вашата ефективност.

Техника 6. Каталог със събития

Вземате 90 папки, от които всеки 30 са месец: текущият и два следващи. И пъхате в папките писма, факсове, материали в съответствие с деня, когато смятате да се срещате с тези клиенти и да се занимавате с тези задачи.

Да, авторът знае, че съществуват много компютърни програми, които правят същото, и ако искате да вървите по този път – Бог да ви е на помощ. На автора е по-удобно по този начин. Но, какъвто вариант и да сте избрали - хартиен или цифров, каталогът на събитията е изключително полезна техника.

Техника 7. Блокиране на време

Ако си представяте всички дела, които задължително трябва да свършите, можете предварително да запазите за тях от своето време. Ако не блокирате времето си предварително, има голяма вероятност да не успеете да направите нищо.

Сложете пред себе си календар, разпределете, колкото може повече време за задължителните задачи, и ще ви останат съвсем малко неорганизирани, празни дни и часове.

Когато блокирате време за необходимите дела, вие не позволявате интересите на други хора отново и отново да изпращат вашите най-важни приоритети от първите места в списъка към десето.

Техника 8. Най-малко време за извънплановата дейност

Когато съкращавате празното време и извънплановите дейности, вие автоматично намалявате неоправданото харчене на време. Всичко непланирано време все ще се изразходва за нещо и най-вероятно това „нещо” ще бъдат безполезните дреболии.

В идеалния случай всеки ден трябва да планирате за всеки половин час, от началото до края. Всякаква работа се изпълнява по-бързо и по-ефективно, ако предварително се определя колко време ще отнеме нейното изпълнение и се определя времето за приключване на тази работа. Освен това, по този начин се минимизира и вършенето на непланираната дейност.

Техника 9. Ползата от „останалите парчета”

Стоите в задръстване? Аудио записите ще ви помогнат бързо да превърнете „задръстеното” време в семинар с участието на знаменит гуру, в общуване с полезна книга или във фестивал на Шекспир. По този начин още могат да се изучават чужди езици, да се развива паметта или математическите способности – и всичко това става с помощта на записите, които слушате през времето, което обикновено се разпилява. А времето, прекарано по опашки, по аерогари?

Намерете възпроизвеждащо устройство със слушалки и винаги имайте със себе си бележник, химикалка и тема за „мозъчна атака”.

Техника 10. По-далече от стадото

Тази техника е ясна. Тръгвайте на работа по-рано или по-късно от останалите. Не пазарувайте в супермаркета в петък вечер. Не напускайте хотела между 8 и 9 часа сутринта и не се настанявайте между 18 и 20 часа, защото точно по това време се настаняват и напускат всички.

Организирайте живота си така, че да се разминавате с основния поток от хора, - ще си спестите доста време и нерви.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Интересна статия. Вярно е, че след определен момент трябва да се търси начин да се справяш с всичко. Трябва да умееш да бачкаш не по 25, а по 125 часа в денонощие. Никой няма да работи в бизнеса ти по-добре от теб. Свое си е свое :)

Освен че не можеш да работиш 25 часа то също не можеш и 125 часа в денонощието. Погледни мотото на милиардерите: намирам бизнес, наливам пари, назначавам управител (който го издигам / сменям с по-добър)и му давам % от печалбата (не голям, но мотивиращ).
Тогава всички работят, защото работят за себе си.
Ако имаш "д.у.п.е"(акъл) за да мотивираш, ще си до 10 години (максимум) и милионер, .. дори дъвки да продаваш.. :)
Сполай ти...