От PlanetaBiznes 1872
Лично щастие на предприемача
Фото @: stock.xchng

Можете ли да купите щастие за пари? Да, има начини да го направите. Ще се изненадате, когато разберете какви са тези начини.

Професорът от Харвард, Майкъл Нортън заедно с Елизабет Данн е написал книга  "Money: The Science of Smarter Spending", в която са описани пет ефективни начина да превърнете своите парите в сияйни усмивки:

1. Купувайте впечатления

57 на сто от американците твърдят, че покупките, носещи впечатления, ги правят  по-щастливи, отколкото купуването на някакви материални неща.

Този ефект е много по-силен при жените, младите хора и тези, които живеят в големите градове и предградия. Но същият модел се проследява и при мъжете, възрастните хора и жителите на селските райони.

С всяко поредно изследване се показва по-ясно, че хората покачват своето настроение, когато обмислят своите покупки, свързани с придобиването на някакви впечатления. Хората са сигурни, че това са добре похарчените пари.

2. Разделяйте удоволствието на части

Когато знаете, че не можете на момента да получите това, което искате, вие започвате повече да цените това нещо.

Ако сте фен на някой сериал, на пръв поглед изглежда, че най-много ще се зарадвате, ако се сдобиете с всички серии на DVD и ще можете да изгледате всичките сезони подред от началото до края. Изглежда логично да се отървете от досадните реклами и непрекъснатото едноседмично чакане между сериите.

Но изследванията показват, че ако гледате сериите с прекъсвания, това увеличава вашата наслада.

Най-поразяващият извод е, че наличието на рекламата може да направи гледането на телевизията по-приятно. Дори и най-завладяващите сериали могат да загубят своята привлекателност след пет-седем минути непрекъснато гледане. Рекламата чупи този процес на адаптация и затова, след като свърши рекламата, ние отново започваме да се възхищаваме от главните герои на сериала.

3. Купувайте време

Хората, които смятат, че имат доста свободно време, по-вероятно спортуват, занимават се с благотворителна работа и друга дейност, която покачва нивото на щастие.

Въпреки факта, че за пари може да се купи „свободно време” (в това число да се предадат всекидневното готвене, чистене и пазаруване), по-заможните хора се оплакват, че имат все по-малко и по-малко свободно време. За разлика от първата група хора, те са по-предразположени да отделят много време за заниманията, свързани с относително високо ниво на стрес – работата и деловите пътувания.

4. Платете сега, използвайте после

Забавянето може да увеличи удоволствието от използването на това, което сте придобили. Това се случва, защото вие имате време да изградите позитивно очакване. В тази ситуация се засилва действието на фактора, който ние наричаме „да тръпнеш в очакване”.

В едно скорошно изследване са помолили група студенти да си изберат едно от шоколадчета на определен производител, а после или веднага да го изядат, или да изчакат половин час. Когато студентите е трябвало да чакат, те са получавали повече удоволствие и в последствие са проявявали по-голям интерес към купуването на шоколадчета на този производител. Въпреки факта, че по време на очакването участниците в изследването не са научавали нищо ново за шоколадчетата, забавянето е давало възможност да се развият примитивните желания, „да се тръпне в очакване”.

5. Инвестирайте в други хора

В един експеримент на две групи хора са им дали пари, които те трябвало да похарчат. Участниците в първата група трябвало да похарчат парите за друг човек, а участниците във втората група всички пари трябвало да похарчат само за себе си.

Към края на деня на провеждането на експеримента хората, които са харчили пари за други хора, са били забележимо по-щастливи от тези, които са харчили пари само за себе си. В началото на експеримента нивото на щастие на хората от тези две групи е било еднакво.

При това, сумата за харчене, която участниците са намирали в своите пликове (5 или 20$), не е оказвала никакво влияние върху нивото на тяхното щастие в края на деня. Начинът, по който хората са харчили своите пари, е бил много по-важен за щастието от размера на похарчената сума.

Бъдете щастливи!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.