От karierist 2314
5 типа личности, които трябват на вашата фирма за да изградите успешен екип
Фото @: stock.xchng

Обикновено бизнесмените създават екипи в своята фирма, като ги формират в подкрепа на основните „играчи”: технически директор, маркетингов директор, директор по продажбите и т.н.

Разбира се, във всяка фирма трябва да има специалисти, които ръководят основните направления на дейността. Но никога няма да можете да използвате целия потенциал на фирмата, ако не обръщате внимание на талантите на останалите членове на екипа.

Наистина често успешен екип се формира не върху принципа „екипът = лидери + поддържащи специалисти”, а на принципа „в един екип да има всички видове специалисти, полезни за фирмата”.

Вместо да обръщате основно внимание върху образованието и опита на човека, уверете се, че сте извадили късмета да наемете на работа поне по една от следните забележителни личности:

Човек на бъдещето

Докато останалите членове на екипа се борят с ежедневните рутинни задачи, във вашата фирма трябва да има поне един човек, който не се плаши да мечтае и да мисли за бъдещето.

Ако във вашия екип има лидер, който се фокусира върху това, което може да стане в бъдеще и притежава способността да се адаптира и бързо да взема решения, значи имате шанс наистина да постигнете в бизнеса си това, за което мечтаете.

Без „човека на бъдещето” рискувате да се озовете в бюрократичната клопка. Няма да можете да се движите напред, защото целият екип ще защитава остаряващи идеи. При вас задължително трябва да работи човек, който ще води напред цялата фирма.

Изпълнител

Често се случва така, че младите фирми развалят своя бизнес, защото до такава степен са съсредоточени върху своето бъдеще, че не отделят достатъчно внимание върху обикновената рутинна работа.

Ако вашата фирма пърха в облаците и никой нищо не разбира от цифрите и сметките, то вие рано или късно ще се сблъскате с проблеми.

Рядко може да се срещне предприемач, който едновременно се явява и „човек на бъдещето” и изпълнител, затова се уверете, че във вашия екип има всички необходими специалисти. Най-перспективните и на пръв поглед гарантиращи успех проекти рискуват да загубят, ако нямате човек, който стриктно следи за изпълнението на всички необходими действия ден след ден, през цялото време.

Защитник на правата на клиентите

Някой трябва да живее и да диша заради вашите клиенти. Искреното и дълбоко разбиране на потребностите на вашите клиенти се явява основата на успеха на вашия бизнес.

Много фирми, когато стартират своята дейност, полагат максимум усилия, за да осигурят най-добро обслужване на своите клиенти, а след това фокусират своето внимание само върху разрастването на бизнеса и увеличаването на печалбите. Затова вие трябва да имате ключов лидер, който винаги ще следи за нивото на удовлетвореност на потребностите на вашите клиенти.

Воин

Спокоен начин на действие, който е описан в книгите, рядко добре работи в млади и растящи фирми. Трябва да имате човек, който винаги е готов да се сражава, независимо от неговото ниво в йерархията на фирмата.

Трябва да работите с човек, който е способен да прояви своето геройство и решителност за постигането на успех за цялата фирма.

Агитатор

Средно човекът всеки ден вижда повече от 3 хиляди рекламни послания от различни брандове. В екипа ви трябва да има човек, който знае как да се озовете в центъра на вниманието и ефективно да рекламира вашата фирма.

Помислете за магията на хората, които само със своето присъствие и с достъпните думи могат да съберат цялото внимание върху себе си. Такъв човек трябва да работи за вашия бизнес.

Възможно е някой от вашите хора да притежава няколко от горепосочените характеристики, но трябва да се уверите, че екипът ви съдържа всички необходими типове хора. Съберете точен екип и никой няма да ви спре!

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.