От karierist 2664
Маркетинг от Лейди Гага
Фото @: Лейди Гага

Можете да обичате Лейди Гага, а можете да я мразите, но във всеки случай не можете да не се отнасяте с уважение към това, което тя е направила като артистка. На своите 27 години тя е една от най-популярните световни поп звезди. Тя има 23 милиона продадени албума и 5 награди Грами. Освен това списанието Forbes я е признало за втора по влияние знаменитост на планетата (след Опра, разбира се).

Междувременно тя вече е изградила легиони от верни фенове по цял свят – фенове, които страстно желаят да купуват нейната музика, билети на концерти, както и безбройни фирмени продукти. Нейното майсторство да работи със социалните мрежи надхвърля всякакви рекорди: 40 млн. (!) реални последователи в Twitter и 57 млн. (!) във Facebook. Тя не само е изградила бранд, но и е „отгледала” фанатичната група от потребители, които са известни като „малките монстърчета”.

Предприемаческият опит на Лейди Гага не е за подценяване. Затова решихме да ви разкажем за пет урока по маркетинг и брандиране, които сме открили в книгата на Джек Хуб „Лоялност на монстърите: как Лейди Гага е превърнала последователите си във фенове”. Ако разберете смисъла на нейните действия, ще успеете да изградите система за лоялните клиенти във всяка една фирма.

1. Фокусирайте се върху своя „1 процент”

Лейди Гага харчи най-голяма част от своите усилия за само 1 на сто от своята аудитория – въвлечените супер фенове, които изграждат системата „от уста на уста”.

Въпреки факта, че тя има десетки милиона последователи в социалните мрежи, тя се фокусира само върху най-активните фенове, които представляват малка, но много ценна част от нейните поклонници. Точно тези фенове я превъзнасят и привличат нови хора.

Вашият „1 процент” са вашите най-лоялни клиенти, имащи готовност да разказват за вас на своите приятели и познати. Те защитават вашия бранд в споровете и следят всичките ви фирмени новини.

2. Защитавайте ценности

Гага се отличава от повечето свои съвременници с това, че защитава важните за нея въпроси и поощрява хората, които споделят нейните ценности. Тя подкрепя в своето общество тези, които се чувстват ощетени и неприети за това, че се отличават от другите. Точно това е привлякло към нея много хора.

Клиентите усещат към вас емоционалната привързаност, ако споделят вашите ценности и въпросите, които са важни за вас. Но лидерството чрез ценностите не е много лесно – тези, които не споделят вашите възгледи, могат да не искат да имат нищо общо с вас.

3. Създайте съобщество

Гага знае как да свърже хората от своя „1 процент” по начин, който засилва не само връзката помежду им, а и връзката с нея и нейния бранд. Затова тя е създала за своите фенове собствена социална мрежа.

Нейните последователи си правят профили, публикуват снимки, разменят съобщения. Те дори получават собствен E-mail, който свързва тяхната онлайн идентичност с Лейди Гага. Звездата всяка седмица влиза в сайта и пише специални съобщения за своите фенове, слага „лайкове”, коментира и участва в обсъжданията в чата.

В момента може и да нямате силен бранд, върху който да създадете своята собствена социална мрежа, но със сигурност бихте могли да развивате онлайн съобщество за своите лоялни клиенти, сътрудници, приятели и партньори.

4. Измислете название за своите клиенти

След като Лейди Гага е нарекла хората от своя „1 процент” малките монстърчета, тя им е дала отлична възможност за самоидентификация. Същността на този похват е в това, че специалното название дава на феновете нещо, към което те могат да се присъединят, част от което могат да бъдат и се чувстват свързани с това.

Самият факт, че клиентите съотнасят себе си към някакво понятие/название, им дава силно усещане, че са част на нещо по-голямо.

5. Дайте на хората тема за разговори

Лейди Гага е кралицата на похвата „от уста на уста”. Тя разбира, че трябва непрекъснато да давате на своя „1 процент” (както и на всички останали) някакви поводи за обсъждане: започвайки от атрактивното й представяне на наградите Грами до горящото пияно. Никой няма да спори, че Гага умее да накара хората да говорят за нея.

За да накарате хората да говорят за вашата фирма, няма нужда да карате вашите сътрудници да подпалват нещо. Но трябва да помислите какво можете да кажете или да направите, за да накарате своите клиенти да говорят повече за вас.

Лейди Гага е установила стандарт в брандинг маркетинга, включващ формирането на лоялност, защитаването на ценности, създаването на съобщество и маркетингов похват „от уста на уста”. Добрата новина е, че не се налага да бъдете поп звезда или да носите нафукани тоалети, за да се възползвате от нейните уроци по маркетинг.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.