От PlanetaBiznes 5451
Преди финансиране на бизнес
Фото @: stock.xchng

Финансирането е най-големият въпрос и най-голямото притеснение за всеки предприемач, най-вече за млад стартиращ бизнес. Голям стрес е да определите точно колко пари ви трябват, да контактувате с потенциалните инвеститори, да правите бизнес планове. Но още преди да сте започнали да търсите финансиране, трябва да си отговорите на тези пет въпроса:

1. Защо вашата идея ще бъде успешна?

Трябва да знаете отговора на този въпрос, подкрепен с проучвания и обективни данни. Когато продавате своята идея на инвеститори, те не искат да чуят само: „това е най-великото нещо на света!”, те искат да чуят реални прогнози, в реални пари, бройки и дати.

2. Колко пари ви трябват?

Направете предварително проучване. Разберете от каква сума наистина имате нужда. Премахнете всички дейности, които не са от жизнена необходимост и оставете само тези, които позволяват бизнесът ви да бъде на минимално жизнеспособно ниво. След това определете точно колко пари ще ви трябват, за да можете да извършвате тези дейности.

Ако не сте наясно с този въпрос, време е да направите по-подробни проучвания.

3. Кога ще започнете да печелите пари?

Трябва да можете реалистично да прогнозирате момента, когато вашият бизнес ще започне да носи стабилен поток от приходи.

Бъдете консервативни и реалистични с тази прогноза, основавайте я върху действителни данни, а не върху желаното от вас положение.

4. Защо някой ще инвестира във вашия бизнес?

С какво смятате да привлечете инвеститорите? Да им отдадете дял от своята фирма? Да им предоставите възможност за преференциално получаване на вашите продукти? Дали те ще участват в процеса за вземане на решения във вашия бизнес?

5. Можете ли да се справите с финансово планиране?

Този въпрос също е важен. Ако не се чувствате сигурни в своите способности, за да следите финансовите потоци във фирмата, трябва да наемете специалист в тази област.

Ако можете да отговорите на тези въпроси, можете да започнете да търсите финансиране за своя бизнес. Проучете всички възможности и изберете тази, която ще бъде най-добра за вас.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.