От PlanetaBiznes 2071
Менторите помагат на предприемача да се развива
Фото @: Microsoft

През целия си живот предприемачите срещат нови предизвикателства и живеят живота си в непрекъснато движение. От съществено значение за успеха е възможността да получите добър съвет, идея или просто подкрепа. Менторите са хората, които ви помагат да израствате.

Важно е менторите (наставниците) да имат много гледни точки върху нещата, някои от които да се различават от нашата. Всеки от нас си спомня хората, които най-много са ни помогнали в бизнеса с професионален съвет или подкрепа. Но има ментори, които на пръв поглед нямат пряко отношение към развитието ни като бизнесмени, но чието влияние върху вас не по-малко важно.

Добре е да имате в живота си пет вида ментори:

1. Приятел, когото познавате от преди да сте започнали собствен бизнес

Понякога мнението на човека, който ви е познавал „преди това” може да бъде много по-ценно от мнението на този, който ви познава „след това”. Такъв човек ви е познавал още когато целият ви бизнес е бил само сън за вас и когато, може би, изобщо не сте знаели, че ще станете предприемач. С него можете да говорите за отдавно отминалите времена от мъглата на вашето зараждане като бизнесмен.

С такива приятели можете да говорите за вас самите, те не ви позволяват да забравите за наистина важните неща в живота ви и за това, което обичате.

2. Човек с умения, подобни на вашите и опит близък с вашия

Можете да имате ценни отношения с човек, с когото редовно се срещате (в някое съобщество, група или онлайн) и който се намира в същата фаза на бизнеса си, в която се намира и вашия бизнес.

Вие заедно се стремите към по-голям успех, подкрепяте се и разбирате какво всеки от вас преживява.

3. Колега, с когото не обичате да работите

Това е едно от най-големите предизвикателства пред което е изправен всеки предприемач. Такъв неприятен за съвместна работа човек може да бъде инвеститор, партньор, член на екипа, представител на медия или някой друг.

Такъв човек ви помага да подобрите комуникацията си, да придобиете способността да получавате обратна връзка и да я превръщате в положителни резултати. Голям урок е да се научите да имате добри отношения с човек, който не ви е особено приятен в началото.

4. Човек, притежаващ умения, които са точно обратни на вашите

Потърсете си наставник, който представлява противоположното ви Аз.

Такива ментори ще ви мотивират да се учите на неща, които преди не сте забелязвали, а това ще ви кара да се замислите, колко много неща не знаете. Учението през целия живот е от голямо значение за успех в бизнеса и най-вече за тези, които се занимават с иновационния бизнес.

5. Приятел, който винаги ви е познавал като предприемач

Запознавайте се по-често с хора, които ви познават само като предприемач, а не по някакъв друг начин. Той или тя не могат да си представят, че можете да вършите нещо друго, освен да се занимавате с бизнес и не си представят, че можете да се откажете.

Такива приятели ви помагат „да бъдете бизнесмени”, „да държите марката” и винаги ще приемат като дължимо вашите успехи.

А Вие вече имате ли си ментори?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.