От karierist 2315
Тайм мениджмънт за предприемачи
Фото @: Flickr

Времето на предприемачите е много ценно. Нямате никакво свободно време и се чувствате претоварени? Имате безумно много малки и големи задачи за вършене и не си представяте как да се справите с това? Трябва да преосмислите начина, по който използвате своето време.

Вижте седем неща, които могат да отнемат вашето време, без да го осъзнавате:

1. Претоварване с административна работа

Ако сте прекарали три часа в засичането на банковите си извлечения, значи сте загубили от ценното си време. Доста често собствениците на малък бизнес хабят времето си за задачи, които не им харесват и които дори не могат да вършат добре. Дори нещо повече – те често изразходват своята енергия, защото все отлагат и отлагат неприятните задачи и когато те вече се натрупат като купчина сняг, са принудени да отделят много време да разгребат „натрупванията”.

Вашето време е скъпо, помислете, няма ли да ви е по-евтино да отдавате извършването на скучните и рутинни задачи на някой друг (аутсорсинг). Вие със сигурност ще направите много повече неща за израстването на своя бизнес, ако предадете на външни изпълнители, например, рутинните счетоводни задачи, поддръжката на фирмения ви уеб сайт или други рутинни задачи.

2. Бързи задачи – бързо изпълнение

Ако можете да платите сметката си или да уговорите някоя среща в рамките на няколко минути, направете го незабавно.

Хората често отлагат настрани електронните писма, на които трябва да отговорят. След това трябва отново да ги търсите, да ги прочитате, осмисляте и отговаряте. Това отнема допълнително време. Старайте се да отговаряте веднага на електронните писма, ако отговорът ще ви отнеме 2-3 минути.

Съществува интересна закономерност: колкото повече се стараете да планирате и да внасяте в бъдещите си планове някакви дребни задачки, толкова повече време губите. Странно е, но в случая с дребните задачки, планирането на времето само влошава нещата.

Изпълнявайте „бързите задачки” веднага!

3. Микро мениджмънт

Отървете се от навика да наглеждате работата на своите служители често и обстойно. С това само губите ценното си време. На вас може да ви се струва, че никой нищо няма да върши, ако не им висите на главите през целия ден, но това не е така!

Трябва да дадете достатъчно ясни указания на своите служители, да се уверите, че те всичко правят вярно и да ги оставите да работят, като ги проверявате през определен период от време. Вашите служители трябва да могат да работят самостоятелно. Ако това не става – може би за вашия бизнес най-доброто решение е да намерите други служители.

4. Ежедневна работа върху бизнеса

Голяма загуба на време е да имате спешни и важни задачи всеки ден. Вместо да мислите за стратегиите на своя бизнес и да разширявате бизнеса, вие сте затънали в дребните задачки, които ви се изпречкват на всеки пет минути.

Нека ви стане навик да решавате най-напред приоритетните за вашия бизнес въпроси. За да останете фокусирани върху това, което наистина е важно, опитайте всеки ден да отделяте специално време, през което ще се занимавате само със стратегическите приоритети на бизнеса.

5. Социална медийна стратегия

Ограничаването на времето, което прекарвате в социалните медии и изобщо в интернет, със сигурност ще помогне за вашата производителност.

Но дори да отделяте само един час на ден за социалните медии, вие все още губите от времето си, ако нямате плана на играта. Работата със социалните медии е част от маркетинговия план на вашия бизнес. Вие трябва наистина да разбирате, какви резултати искате да постигнете и кога и как да работите със социалните медии.

6. Опитвате се да обхванете всичко

Голямо хабене на време е да се захващате с всички проекти и продукти, които в момента ви изглеждат обещаващи. Когато отново и отново започвате нещо и го оставяте, вие няма да можете най-накрая да тръгнете.

Спрете се и се запитайте, дали наистина нов проект е това, което ви трябва сега, когато имате още доста недовършени проекти? Бъдете честни със себе си и решете, дали не е по-добре да докарате до необходимото успешно състояние всичките си продукти и услуги, които вече са започнати, и след това да стартирате нещо ново.

7. Повтаряте едно и също нещо отново и отново

Комуникацията с клиенти е важно нещо, но ако непрекъснато ви се налага да повтаряте едно и също, да отговаряте на едни и същи въпроси, вие губите от ценното си време.

Вместо да започвате от нула всеки път, направете си шаблони (чеклистове) за всичките си рутинни задачи, направете си шаблони за стандартните писма в отговор на най-честите запитвания, направете си шаблони за електронно банкиране, чеклистове за провеждането на срещи, чек-листове за задачите, които правите периодично и т.н.

Освобождавайте повече време за важните неща! Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.