От PlanetaBiznes 5906
Ефективни отношения с бизнес партньори
Фото @: stock.xchng

Някога някой е казал, че деловите партньорски отношения приличат на брак. Те също искат непрекъснато развитие и полагане на определени усилия.

Блогът Smallbizbee е публикувал 7 съвета за тези, които търсят партньори за новия си бизнес. Смятаме, че тези съвети ще бъдат интересни и за читателите на Портал Кариерист:

1. Изберете верен човек, а не този, който само Ви харесва

Не е рядкост, когато партньорските отношения се изграждат върху приятелските. Понякога тези отношения се оказват доста успешни. Но, за съжаление, такава ситуация по-скоро е изключение, отколкото правило. Партньорството, построено върху приятелските отношения, може да прерасне в голямо бедствие, когато приятелските и бизнес интереси се смесват. Никой не иска да загуби приятел, но правейки бизнес с приятел-партньор, Вие рискувате да загубите и приятеля и партньора. Освен това, ако изпитвате към партньора си по бизнес не приятелски, а делови чувства, ще можете много по-лесно да водите всички тези неприятни бизнес-разговори, които понякога се налага да имате с хората, с които имате бизнес-контакти.

2. Разпределете ролите

Разпределете деловите си роли още в самото начало. Всеки от партньорите трябва да знае, за какво отговаря. Избягвайте ситуациите, когато човекът не е съвсем наясно, за какво точно отговаря лично той. Защото в тази ситуация може да се получи, че част от работата никой от партньорите няма да поеме, защото няма да смята, че отговаря за това. Точността и ясното изложение са много важни при описанието на задълженията на всеки от партньорите. Не забравяйте, че тези отговорности ще се запазят и след като бизнесът Ви се разрасне. Има още един важен момент: някой от партньорите трябва да бъде главен, да носи отговорност за крайния резултат, да слага „последния” подпис и, съответно, да има право да взема определени решения. Не може да има двама ръководители в един проект.

3. Подпишете писмен договор

Това може да звучи прекалено формално, но се опитайте да подпишете писмен договор със своя партньор, където точно да опишете отговорностите на всяка от страните, начини за разпределяне на печалбата, процес на вземане на важни решения и др. Наличието на писмен договор не означава, че партньорите нямат доверие един на друг – това е само една формалност, която може да Ви спести много главоболие. В края на краищата, никой от Вас не знае, какво ще се случи в бъдеще. Освен това, няма да се налага да държите в главата си всички подробности, когато винаги може да се погледне писмен документ и да се уточни.

4. Общувайте често и ефективно

Главната опасност за всяко партньорство е лошата комуникация. Когато си избирате партньор, убедете се, че избрания от Вас човек е честен и отворен към Вас лично и към общия Ви бизнес. Шансовете Ви за успех рязко намаляват, ако имате някакви бариери помежду ви. Много партньорства приключват по една или друга причина само защото хората не успяват ефективно да комуникират помежду си.

5. Правете оценка на партньорството

Най-малко веднъж на годината трябва да определяте, кое наистина работи добре във вашето партньорство и кое следва да подобрите. В случая става дума не за бизнес-процесите, а точно за партньорските Ви отношения. За целта трябва да анализирате Вашите отношения с партньора, да намерите силните и слабите страни на вашето сътрудничество. Ако има необходимост от някакви промени, няма да пропуснете този факт.

6. Не се опасявайте от реструктуризация

Ако е необходимо, променете отношенията си с партньора. Възможно е, определените първоначално роли, вече да не съответстват на възможностите и желанията на някой от партньорите. Може да се наложи да промените още нещо. Най-важното е да не се опасявате да променяте своите партньорски отношения според настоящата ситуация.

7. План за излизане

Имайте план за случай, ако партньорът Ви неочаквано излезе от бизнеса. В живота всичко може да се случи. Например, партньорът Ви може да спечели шестица от тотото и да реши да се премести на Хаваите до края на дните си. Трябва да бъдете подготвен за подобна ситуация. Затова, винаги трябва да сте наясно, какво прави Вашия партньор извън бизнеса. Не е задължително да знаете и най-малките подробности от личния му живот, но е наложително да си представяте общата картина.

Разбира се, че посочените от нас фактори не са всички определящи успех в партньорските отношения. Но, ако следвате поне тези 7 съвета, със сигурност ще си спестите доста проблеми.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.