От karierist 2906
лоялни клиенти
Фото @: Microsoft

Работите ли с настоящите си клиенти? Ако не, вие губите ефективен потенциален източник на печалби за вашия бизнес. Ще ви покажем осем начина, които ще ви помогнат да получите повече печалба от настоящите си лоялни клиенти.

За много бизнеси, най-вече за тези, работещи в областта на услугите, вашите настоящи и предишни клиенти са от жизненоважно значение поради три основни причини:

1. Те вече са купили нещо от вас и, следователно, са имали положителен опит за контакт с вашата фирма и може би ще искат да купуват отново. Вие също така знаете, че получаването на нови клиенти е много по-скъпо отколкото продажбата на съществуващи клиенти, затова, ако продавате на тях, наистина пестите пари.

2. Те могат да ви дадат безценна обратна връзка за това, как работите вие. Дали вашата услуга или продуктът ви са били достатъчно добри? Дали настина с нещо се отличавате от своите конкуренти или просто си вършите работата? Отговаря ли вашия продукт на техните изисквания? Беше ли добра цената и т.н.

3. Те продължават да ви пестят пари, защото са основния източник на нови клиенти за вашия бизнес. Те ви препоръчват и чрез тях получавате нови клиенти, които вече знаят за вас и предварително имат положително мнение за това, което правите.

Повечето малки фирми се опитват по някакъв начин да работят със съществуващите си клиенти, но често нямат определена стратегия и работят в това направление доста стихийно.

Да видим 8 начина да получите повече печалба от настоящите и предишните си клиенти:

1. Бъдете интересни на своите клиенти

Всеки продавач с куха глава може да удовлетвори своите клиенти и да им продаде нещо, но само когато клиентите получават удоволствие от общуването си с вас, те продължават да се връщат.

Трябва да се стремите да надвишите очакванията на клиентите при всяко ваше взаимодействие с тях. Правете това последователно и ще получите клиенти за цял живот.

2. Персонализирайте

Ние сме в ерата, когато не съществува универсален продукт, който отговаря на изискванията на всички или дори на някаква горе-долу голяма група хора. Ние сме в ерата, когато всеки клиент иска и може да получи персонализиран продукт, отговарящ точно на неговите потребности.

Системите за управление на отношенията с клиенти (CRM), позволяващи да се прави много точна персонализация, вече се практикува както от големи, така и от малки фирми във всички отрасли на икономиката. Идеята на този вид системи е проста: вие искате да обърнете персонално внимание върху всеки клиент и да изградите добра връзка с него.

Дайте на своите клиенти стимул да споделят информацията за себе си, за да можете да я използвате когато се обръщате към тях. Колкото повече клиентите ви чувстват, че ги обслужвате индивидуално, толкова е по-вероятно те да продължават да се обръщат към вас.

3. Давайте гаранции

Гаранцията е мощен инструмент за задържане на вашите клиенти, когато те имат избор да отидат другаде.

Добрата гаранция означава, че вие казвате на своите клиенти къде биха могли да се оплачат, ако нещо не ги удовлетворява и какво задължително ще получат от вашия продукт. Гаранцията също така показва, че ви е грижа за клиента.

Добрата гаранция е абсолютна, лесна за разбиране, имаща смисъл и лесна за получаване.

4. Помолете за обратната връзка

Ако не знаете какво клиентите ви мислят за вас, вашия бизнес, вашият продукт или услуга, просто ги питайте. Дори малък квартален магазин може лесно да получи тази информация от своите клиенти.

Хората подкрепят някакъв бизнес не защото той изглежда добър, а защото знаят, че той е добър. Ако има някакъв проблем с вашият продукт или услуга, клиентът е най-добрия източник на обективни съвети за това, как те могат да бъдат направени по-добри.

Затова намерете начин редовно да питате за обратна връзка своите клиенти. И след като получите тази информация, намерете начин да я използвате за подобряване на вашите продукти или услуги. Клиентите ще се чувстват ангажирани в бизнеса ви и ще са по-склонни да го препоръчат на други хора.

5. Награждавайте лоялните клиенти

Маркетинговите програми за лоялните клиенти са предназначени да укрепят лоялността на настоящите клиенти и да се направят повече продажби. Когато програмата е правилно проектирана и изпълнена, тя изгражда стабилна връзка между вашия бизнес и вашите клиенти и позволява клиентите ви да бъдат по-удовлетворени, а вие да правите повече продажби.

Ето няколко идеи за това, как бихте могли да създадете своя собствена програма за лоялност на клиенти:

  • предлагайте изгодни цени на лоялните клиенти.
  • давайте бонусен продукт или услуга на тези клиенти, които преди са купували нещо от вас.
  • давайте точки за определен обем от покупки - когато клиентът натрупа определен брой точки, той получава някаква награда.
6. Поддържайте връзка със своите клиенти

Поддържането на връзка с клиенти подпомага изграждането на добри взаимоотношения. По-вероятно е клиентите да продължат да купуват от вас, ако имате добра връзка с тях и подкрепяте тяхната вяра във вашата фирма и вашите продукти и услуги.

Когато поддържате връзка със своите клиенти, имайте предвид следните стратегии:

  • избирайте най-добрия за вашия бизнес начин за контакт с клиентите (електронна поща, телефон, печатни информационни материали и т.н.),
  • определете нужната честота на вашия контакт (веднъж на седмицата, месец, по определени събития и т.н.),
  • давайте интересна информация (какво прави вашата фирма, какво става във вашата индустрия, съвети и напътствия, полезни ресурси и др.).
7. Молете своите клиенти да ви препоръчват

Качеството на хората, които идват при вас след препоръка зависи от това, доколко настоящите ви клиенти (хората, които ви препоръчват) добре разбират какви нови клиенти търсите.

Най-добрият начин да обясните на кого искате да ви препоръчват е да го напишете или направо да кажете. Не мислете, че клиентите ви вече знаят на кого биха могли да препоръчат вашите услуги или продукти.

В края на всяка продажба бихте могли да питате своите клиенти дали те не познават хората, които се интересуват от вашите продукти или услуги, и да ги помолите да ви препоръчат.

8. Благодарете за всеки клиент дошъл с препоръка

Намерете начин да благодарите хората, които със своята препоръка са ви довели нови клиенти. Това ще ги накара да се чувстват полезни и да усещат, че техните усилия са оценени.

Благодарността ви може да бъде показана много лесно, а човекът получил благодарност ще продължава да ви праща нови клиенти. Можете да предлагате някакви бонуси за всеки реферал (клиент дошъл с препоръка), да подарявате билети на кино, ваучери или просто да се обаждате по телефона.

Има толкова много начини по които можете да общувате с хората, които вече са купили нещо от вас. Фокусирайте маркетинга си върху работата с настоящите си клиенти и ще видите, че вашите усилия ще се връщат във вид на нови успешни продажби.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.