От PlanetaBiznes 4517
Активни стратегии за привличане на клиенти от интернет
Фото @: Flickr, LevelTen_Colin

Публикуваме за вас малък откъс от книга "Машина за клиенти", авт. Оксана Лалова и Даниил Дукат.


Активните стратегии изискват непрекъснато внимание от страна на хората във вашата фирма, които работят в маркетинговите дейности. В по-големите фирми може да има цял отдел „Маркетинг“, където да работят няколко души. Когато фирмата е малка, по-малко хора се занимават с тези дейности. Ако вашата фирма е от един-двама души, вероятно вие самите се занимавате с маркетинга на своята фирма.

Както вече сме споменавали, всички дейности свързани с маркетинга можете да давате на аутсорсинг – за външни изпълнители. По този начин получавате по-професионален резултат и освобождавате своето време за работа върху цялата стратегия на вашия бизнес.

Да видим какви действия могат да влизат във вашата стратегия за активно привличане на клиенти в интернет.

Публикуване на реклама

Защо това действие е активно? Защото изискват от вас непрекъснато внимание. Трябва да подготвите самата реклама, самия банер или трябва да подготвите текста на рекламата, непрекъснато трябва да го променяте, трябва да подготвите няколко варианта, да минете през цялата верига на подготовка на рекламната кампания.

След това, като стартирате рекламната кампания, трябва да осъществявате непрекъснат мониторинг, да видите каква е конверсията на различните видове реклама, да избирате тези, които са по-удачни.

Трябва да избирате площадки, където да рекламирате, да ги променяте - непрекъснат мониторинг на тази дейност. И т.н.

Поддръжка на сайт, блог

Ако имате собствен сайт или блог, той също изисква много ресурси. Освен финансовите ресурси, трябва да платите за домейн, за хостинг, трябва да плащате и за поддръжката на този сайт, защото вашият сайт например може да бъде нападнат от спамери и трябва да има хора, които да се борят с тях.

Самият програмен продукт, който се използва за изработката на вашия сайт (платформа за изработка на сайт), също иска непрекъснато подновяване. Сайтът ви трябва да бъде администриран, трябва да има администратор или администратори, които непрекъснато се занимават със сайта.

Освен това, трябва да има допълнителни хора, които се занимават с контента - с попълването на информация във вашия сайт или блог.

Има още един момент, който изисква непрекъснато внимание от вас - комуникацията с хората, които ви пишат чрез сайта, публикуват коментари, изпращат електронни писма.

Поддръжката на собствен сайт или блог е активно действие. Не може само веднъж да направите сайт, да му сложите три странички и да забравите за него. Това вече ще бъде безсмислена дейност, която вършите в интернет.

Поддръжка на страница в социалната мрежа

Голяма част от дейностите, които трябва да вършите за собствен сайт или блог, се изискват и при поддръжката, на каквато и да било страница, в каквато и било социална мрежа. Дали това е Facebook, дали LinkedIn, Google +, twitter или друга мрежа, пак се изисква внимание от страна на администратор.

При социалните мрежи има едно предимство – не ви се налага да поддържате самата система, защото самата платформа на социалната мрежа се занимава с програмния продукт.

При работа със социална мрежа трябва да обръщате голямо внимание върху контента, непрекъснато да публикувате нови неща, а това изисква време и усилия от вашата страна.

Социалната мрежа предполага по-активно общуване. Трябва да отговаряте на хората, които общуват с вас в социалната мрежа. Това са много активни действия.

Публикации в сайтове за обяви

Публикациите в сайтове за обяви също е една активна стратегия за привличане на клиенти чрез интернет. Това действие изисква от вас време и непрекъснато внимание, защото първо трябва да подготвите самата обява, да я публикувате, след това й изтича срокът и вие трябва да я подновите и публикувате отново. Трябва да променяте текста, да тествате, да събирате и обработвате данните за ефективността, да работите с различни площадки и т.н.

Работа във форуми

Същите действия, както в случая с обявите, трябва да извършвате, ако работите с форумите, без значение дали форумът е ваш собствен или, например, някакъв тематичен форум, към който сте се насочили, за да проучвате своите клиенти, да търсите потенциални клиенти или да правите реклама на своята дейност. Работата във форумите изисква от вас време и внимание.

- Кажете стратегия за форуми, как да действаме, без да паднем в очите на модераторите? Имате ли такава практика?

Като модератор, собственик и администратор на един форум, който съществува от много години, мога да ви дам съвет от личния си опит.

Да, разбира се, аз имам практика, знам кои хора предпочитам да ми публикуват във форумите, кои не. Мога да ви препоръчам следната стратегия, която при мен действа и съм сигурна, че действа и при другите форуми.

Не трябва да започвате (това отново касае дву-стъпковите продажби) директно да предлагате своя продукт или услуга. Първо пишете малко полезна информация по темата, отговаряйте на въпросите на хората, които са във форума, отговаряйте им с нормални отговори, давайте им някакви полезни съвети. Стойте в някой форум поне една седмица, за да ви познава модераторът и да разбере, че не сте спамер, и след това вече можете да публикувате малко информация за своята фирма и за своите услуги. В противен случай, ако ви забележи, фокусира модераторът, можете да получите бан за целия форум и няма да има никакъв ефект, вие ще извършвате безсмислени действия.

А най-добрият начин е да се свържете с администрацията на форума и да се разберете с нея да публикувате реклама. Това, разбира се, са платени услуги. Или може би евентуално да се разберете и да направите бартер - вие да предложите някаква услуга или нещо в замяна на рекламата в този форум, или позволението да публикувате рекламна информация.

- Как да реагирам на негативните коментари за моя бизнес?

Става дума за форумите или за изобщо за негативните коментари някъде в интернет?

Ако имате фирмен сайт и имате там негативни коментари, задължително трябва да ги наблюдавате, да ги следите, както и във Facebook. Стратегията според мен трябва да бъде следната. Първо, вие трябва да не забравяте за целите на вашия бизнес. Една от целите на вашия бизнес е да получавате печалба. Вие получавате печалба чрез определени стратегии и различни действия, които правите. В това число вие сте направили вашия сайт, ВАШИЯ сайт, вашия - той е ваш, вие сте собственик на този ресурс в интернет. Това не е обществено място, където всеки може да излезе с плаката, това е вашето място. Както имате ваш магазин, който си е ваш, вашия офис, който е ваш, на вашия бизнес, така си имате и вашия сайт.

Ако във вашия офис например, дойде някакъв човек с един плакат, на който пише: „Вие сте най-големите глупаци!“, вие какво ще направите? Ето представете си: във вашия офис идва човек с плакат, където пише „Вие никаква работа не вършете, нищо не представлявате, аз ви мразя, вие сте глупаци!“ и с такъв плакат влиза във вашия магазин или във вашия офис.

Ще го изгоните, нали? А като идва такъв човек на друго ваше място, което си е ваше, на вашия бизнес, във вашия форум, във вашата Facebook страница, вие какво ще направите?

Ще го банвате, ще изтривате такива коментари, ще действате по същия начин.

Разбира се, че има разлика между интернет и реалния живот, оффлайн и онлайн, но не чак толкова голяма, ние сме едни и същи хора, които се намираме на едното и на другото място.

Това е, какво да правите.

Второ нещо, което трябва задължително да правите вие лично или ваш служител, който се занимава с общуването с клиенти чрез интернет, е да обръщате внимание на забележките, които ви правят. Това, че ги изтривате, не значи, че ги забравяте и не значи, че не сте ги забелязали.

Вие ги събирате на едно място и ги преглеждате и обсъждате, ако сте по-голям екип. Ако сте по-малък екип, трябва да имате човек, който се занимава точно с обслужването на клиенти, третият бизнес процес, и този човек да се занимава и с такива неща - гледа дали е конструктивна критиката, която е получена, мисли логически откъде е дошъл този коментар, какво може да бъде направено. След това вече се работи в това направление, за да решите този проблем.

И тук е много важно да видите дали човекът, който е оставил коментара, е ваш потенциален клиент, партньор или не е. Защото ако поддържате сайтове и страници в социалните мрежи, които да са посещавани от 100 хил. души, от които 99 не са вашите потенциални партньори и клиенти, вие само хвърляте пари на вятъра, безсмислено разходвате своите ресурси.

СЕО (SEO) опримизация

SEO (search engine optimization) оптимизацията е част от общата поддръжка на сайта. Това са действията, които осъществявате с цел вашият уеб сайт да бъде по-добре откриваем от търсещите машини, такива като Google, например.

В най-общия смисъл, СЕО оптимизацията са начините, по които изграждате структурата на вашия интернет сайт, структура откъм програмната му част, откъм скриптове, които са вътре, плюс съдържанието на текстовете, които са публикувани във вашия сайт. Те трябва да бъдат направени по такъв начин, че да бъдат по-лесно откриваеми от търсещите машини в интернет. Това е цяла наука, която включва много направления. С по-сложната СЕО оптимизация трябва да се занимава специалист във вашата фирма или външен изпълнител.

Оптимизацията е сложен непрекъснат процес и затова, ако поддържате собствен сайт или блог, в екипа ви задължително трябва да присъства човек, който ако не е специалист само и точно в СЕО-то, поне да разбира достатъчно, за да прави основна оптимизация на вашия сайт.

Цялата система за СЕО оптимизацията е много специализиран процес, няма да го разглеждаме в тази книга. Този процес изисква много разнообразни активни действия и ресурси.

Хубавата новина е, че голяма част от активните дейности в интернет, не е задължително да вършите сами, можете да ги давате на аутсорсинг на други фирми или отделни хора, фрийлансъри, които могат да вършат тази дейност вместо вас. Обикновено фрийлансърите или фирмите, които работят на аутсорсинг, се занимават с тези дейности професионално, едновременно работят с много фирми и затова при тях нещата стават малко по-бързо и по-лесно и вие пестите своето време и усилия за активните дейности.

Разбира се, че това струва пари. По принцип всичко, което е свързано с привличането на клиенти, в интернет или извън интернет, е свързано или с пари или с вашето време.

Вие трябва да изберете дали ще инвестирате своето време, дали ще инвестирате пари. При това, ако инвестирате своето време, да вършите нещо, в което не сте специалист, резултатът няма да е много добър, трябва да го разбирате. Или ако избирате само безплатните начини за привличане на клиенти. Тези начини работят, но ефектът от тях винаги е по-малък, отколкото ако избирате някои платени начини за привличане на клиенти, дори ако става дума само за обяви.


Книга Машина за клиенти

Този откъс от книга "Машина за клиенти", автори - Оксана Лалова и Даниил Дукат, е любезно предоставен на Планета Бизнес от издателя.Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.