От PlanetaBiznes 13890
Амансио Ортега Гаона - третият по богатство човек в света
Фото @: Amancio Ortega Gaona

Името Амансио Ортега Гаона едва ли ви говори нещо. Това е обаче третият най-богат човек на планетата.

76-годишният основател на "Индитекс" от години се крие от светлината на прожекторите, като живее в центъра на 246-хилядния Ла Коруня.

Малцина са чували името му, а милиони имат в гардероба си поне една дреха от флагманската марка на "Индитекс" - Zara. Ортега не се появява на публични събития и отказва интервюта. До 1999 г. не са публикувани и негови снимки. Заради страха си от самолети той не пътува много. Въпреки това Ортега е построил модна империя, която обхваща 80 държави. От 40 години той променя бизнес модела на европейските модни къщи, като им налага темпо, на което само той може да издържи. Затова и Zara е най-успешната търговска верига в света на модата.

Ортега следва две прости правила: давай на клиента това, което иска, и му го давай по-бързо от останалите. "Много малко компании могат да се конкурират с "Индитекс". В момента те се състезават със себе си, коментира анализаторът Христодулос Хавиарас от Barclays Capital. Испания може да преминава през най-голямата рецесия от поколения насам и да има 24% безработица, но за "Индитекс" това няма никакво значение. Изпълнителният директор Пабло Исла обяви през декември, че приходите за първите 9 месеца на 2012 г. са се повишили със 17% в сравнение със сходния период на предишната година, като сега те възлизат на 14,6 млрд. долара. Растежът не се е забавил по никакъв начин. "Индитекс" са произвели 835 000 облекла през 2011 г. Нов магазин на Zara отваря врати всеки ден. 6-хилядният наскоро бе открит на лондонската "Оксфорд Стрийт". Има 46 магазина в САЩ, 347 - в Китай, и 1938 - в Испания.

Ортега контролира над 59% от акциите на компанията и през миналия юли измести Уорън Бъфет от третото място в класацията на най-богатите хора в света. Пред него остават само Бил Гейтс и Карлос Слим. Енигматичният испанец има впечатляващите 56 млрд. долара.

Амансио Ортега не стига лесно до големите пари. Най-малък от четири деца, той е роден в малко селце в Северна Испания през 1936 г. - точно когато избухва Гражданската война.

Баща му е железничар, а майка му е прислужница

Семейството се премества в един от кварталите на Ла Коруня. Животът му се променя една вечер, когато 13-годишният Амансио заедно с майка си отива до един от кварталните магазини, където тя моли да й дадат храна на вересия. Преживяното унижение накарало Ортега да напусне училище и да си намери работа, разказва един от близките приятели на предприемача.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.