От PlanetaBiznes 2177
Митове за успешна работа
Фото @: stock.xchng

На вас ви се струва, че някои навици и качества помагат на вас и на вашия екип да работите по-добре. Но истината е, че те са вредни за фирмата и разрушават вашия живот и живота на вашите служители. Посочваме ви четири основни заблуди за работата, които би било добре да обмислите.

Авторът на книгата „Бъди идеален във всичко” (Be Excellent at Anything: The Four Keys To Transforming the Way We Work and Live ) Тони Шварц, разказва в своят блог Harvard Business Review за основните разрушаващи митове, които още живеят в нашите глави и в нашите фирми.

Мит 1. Способността да вършиш няколко неща наведнъж е критически важно умение в непрекъснато променящия се свят

Тази заблуда се основава върху предположението, че човек е способен успешно да се занимава с две неща наведнъж. Но, това не е така!

Ако участвате в онлайн конференцията и се разсейвате с това, че проверявате пощата си, вие изпускате детайлите от разговора. Освен това, ще ви трябва време, за да превключите от една когнитивна задача на друга. Такива превключвания, според изследователите, увеличават общото време, което отделяте за изпълнението на задачата, средно с 25%.

С други думи, е доста не ефективно да жонглирате със своите задачи. Най-лошото, което можете да направите, ако сте началник, е да карате хората непрекъснато да си проверяват електронната поща.

Мит 2. Лекото напрежение помага на хората да работят по-добре

С какви думи можете да опишете състоянието си в момента, когато се чувствате енергични и пълни със сили? Какви точно думи ви идват на ум? Почти винаги – положителни.

Чувството на притеснение може да стане източник на енергия и мотивация, но в този случай съществуват доста странични ефекти. Колкото повече сме притеснени, толкова нашите мисли са по-малко творчески и ясни. Действията ни стават импулсивни.

Ако сте началник, всички ви емоции влияят върху притесненията на вашите подчинени. Излъчвайте положителна енергия и тогава тя, със сигурност, ще се предава на вашите подчинени.

Мит 3. Творчеството се влияе от гените и не е възможно да го научим

В света, където конкуренцията и непрекъснатите промени управляват бизнеса, всеки ръководител търси начини да използва нови неща. За съжаление, повечето шефове не виждат себе си като творческа личност, смятайки, че креативът е чудодейното качество, подарено на човек при раждането му.

Няма нищо изненадващо в този стереотип – образователната система и корпоративната култура на повечето фирми възнаграждават хората за рационално, аналитично и дедуктивно мислене. Точно затова, ние отделяме много малко внимание върху развитието на дясното си полукълбо, отговарящо за творчеството. Но, вече е доказано, че хората могат да развият дясното си полукълбо достатъчно бързо и, като следствие, да генерират наистина оригинални идеи.

Мит 4. Най-добрия начин да свършите повече е да работите повече

Това е най-разрушителния мит. Истината е, че човекът не е приспособен да работи в компютърен режим – бързо, непрекъснато и дълго. Природата е заложила в нас импулсен режим на работа с прекъсвания между изразходването и възстановяването на енергия.

Великите лидери признават, че ценността на техните действия се измерва не с часове, а с количеството на енергия, която те изразходват. За да правите повече за по-кратко време, редувайте съсредоточеността си с почивките за възстановяването на енергия на всеки 90 минути.

Можете лесно да проверите горепосочения начин на работа. Всеки ден през следващата седмица, преди да легнете да спите, избирайте най-сложната си задача. В началото на следващия ден намерете си 60-90 минути, в рамките на които да се съсредоточите само върху решението на задачата, която сте избрали предишния ден. Нагласете таймер и положете усилия да не се разсейвате през това време.

Вероятно е, че тези дни ще бъдат най-продуктивните за вас. Когато ще приключите работата си, дайте си заслужена почивка, през която да си възстановите силите.

Ако това наистина са митове, защо хората и фирмите продължават да ги спазват?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.