От PlanetaBiznes 1579
Започване на бизнес - съвети
Фото @: Microsoft

Всеки има съвети за вас, когато започвате собствен бизнес. Но не всички съвети са наистина добри! Ето ви десет съвета, които можете да подминете, без да се притеснявате, че сте изпуснали нещо полезно за бизнеса си.

1. Само започвайки собствен бизнес можеш да се занимаваш с любимо дело

Хората често смятат, че само, ако имаш свой бизнес, си свободен да се занимаваш с нещо, което наистина ти харесва. Но съществуват хиляди служители, които се чувстват много добре в корпоративна среда. Те лесно плуват във водите на наемната си работа и се чувстват достатъчно свободни. Някои дори с радост отново се наемат на работа след като са опитали да бъдат самостоятелни предприемачи.

2. Не се притеснявай за нищо!

Някои съветници с готовност ще ви кажат: „Ще бъде страхотно да се занимаваш със собствен бизнес!”, дори тайно да мислят, че ще се провалите още през първия месец от дейността си. Не вярвайте на всички възхвали, които чувате за идеите си – потърсете второ и трето мнение, пресметнете всичко още веднъж.

3. Визуализирайте и всичко ще дойде само

Визуализацията е най-модерната тенденция при „съвременните предприемачи”. Представяйте си това, което искате да имате и постигнете и всичко само ще ви падне от небето.

Докато все пак можем да визуализираме и привличаме някои лични страни от живота си, малко вероятно е да можете да привлечете по този начин, например, несъществуващия целеви пазар за своите продукти. По-добре е да разчитате на реалните си възможности и потенциал, отколкото да се надявате, че ще си визуализирате в реалност големите постижения в бизнеса.

4. Ако можеш да мечтаеш за това – значи можеш да го направиш

Можете да си мечтаете, че ще посрещате у дома президента на България, но може и да се наложи малко да почакате. По-хубаво е да мечтаете за нещо, преди да го направите, но да правите разлика между реалността и извън реалното.

Знаете ли, че някои хора успяват да постигнат нещо без изобщо да са мечтали за това?

5. Ако други хора могат да имат успешен бизнес, значи и вие също можете

Глупаво е да правите такива изводи, освен ако наистина не приличате по много показатели на тези „други хора”.

6. Всеки момент ще се провалите

Вашият съветник може специално да ви държи в напрежение, за да се притеснявате повече или да работите по-усилено. Целта му е, в повечето случаи, е да ви откаже от това, с което се занимавате – с някакви негови намерения, разбира се.

Проверете всичко сами и потърсете второ и трето мнение, преди да сте 100% сигурни, че вашето дело няма перспектива.

7. Ако се смятате за завладеяни от целта си, ще имате успех

Чувството на завладеност просто означава, че се радвате на някои аспекти на това, което правите. Истината е, че радостта от живота и творчеството нямат връзка с успеха на бизнеса ви.

8. Винаги можете да се върнете към това, което сте правили преди

След месеци или години, през които сте се опитвали да развиете собствен бизнес, вие и вашите колеги ще се промените и ще гледате на света по различен начин. По-добре е да не се връщате към предишните си колеги и предишната си работа. Ако ви се налага да се откажете от предприемачеството, останете в позицията на сила и започнете да работите нещо по-различно.

9. Вие сте имали успешна кариера, затова бързо ще разберете как да бъдете успешни в собствения бизнес

Добрите футболисти не винаги имат успех като играчи на волейбол, а добрите балерини не винаги стават добри пианистки. Просто игрите са различни.

10. Ще се справите, само трябва да имате повече кураж

Ако ви липсва чувството на сигурност в някои области от живота ви, потърсете за помощ психиатър, лекар или някакъв друг специалист. Когато не сте сигурни в предприемаческите си умения е вероятно да има реално основание за това. Потърсете си съветник, а не се нахъсвайте само с кураж.

Още не сте се отказали да правите собствен бизнес?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.