От PlanetaBiznes 3374
Мотивация на хората е възможна и без пари
Фото @: Flickr

На всички хора им трябва мотивация. За да покачите бойната нагласа на екипа си можете да използвате няколко ефективни и евтини начини. Тук ви посочваме няколко лесни за прилагане похвата, които ще променят отношението на хората Ви към своята работа.

Не показвайте на хората пари, дори ако ги имате, съветва списанието Inc.com. Въпросът не е в това да правите тънките сметки за „спестяването” на заплатата на своите служители – просто можете да покачите нагласата на хората към работата импо друг начин.

Ето ви девет успешни начини за действие:

1. Бъдете щедри, когато раздавате похвали

Всички искат да чуят добра дума. Похвалата, получена от най-големия началник струва скъпо. Хвалете хората си за всяко постижение или просто за добра работа.

Започнете по-често да казвате добри думи на човека на четири очи, а после се опитвайте да хвалите своите работници в присъствието на други хора.

2. Отървете се от своите мениджъри

Да работите без мениджърите? Това е пълна лудост? Но защо да не опитате? Не назначавайте лидерите на екипи или други ръководители. Вместо това дайте на хората възможност за екипната работа. Опасявате се, че работната нагласа на мениджърите ще падне? Доста по-зле е, когато целият екип няма нагласа за работа. Помислете за това.

Позволете на хората да работят в екип с равни права. Хората ще идват по-рано за работа, ще работят повече и ще дават повече сили за решаването на трудовите задачи.

3. Нека вашите идеи да станат техни

Хората мразят, когато им казват какво да правят. Не карайте хората да вършат нещо, а им дайте да усетят, че вашата мисъл е тяхната мисъл.

„Какво мислите, да направим ей така [тук посочвате идеята си]? Как мислите, това ще има ли по-добър ефект?”

4. Не критикувайте и не правете забележки

Никой, ама изобщо никой, не иска да му се натякват неговите грешки. Най-добрия начин да демотивирате човек е да го критикувате.

Не вървете с рогата напред, минете по заобиколни пътища. Меко помогнете на човека да стане по-добър, помогнете да осъзнае грешката си и да я поправи. Питайте: „Това ли е най-добрия начин? Как може да се направи по друг начин?” Тогава наистина ще имате конструктивен разговор, а не натякванена грешки.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.