От PlanetaBiznes 6077
Малка бизнес почивка

Ние в Планета Бизнес сме сигурни, че най-добрия предприемач е отпочинал предприемач! И един-два дни бърза почивка никак не спасяват положението. След обмисляне на този важен въпрос сме стигнали до извода, че отпуската на всеки бизнесмен трябва да продължава най-малко десет дни. Вижте дали сме прави.

1. За да се отървете от работната рутина ви трябват четири дни

Факт е, че ние години наред тренираме мозъка си да не се изключва от работата в рамките на два-три дни „бездействие“. Това го правим по време на уикендите, които на практика, поради горепосочената причина, не се явяват напълно почивни дни, защото ние продължаваме да мислим за работа. Затова по време на отпуска нашият мозък не веднага разбира, че може вече да спре да се напряга и да спре да мисли за работните задачи.

Учените казват, че за да можем наистина да се отпуснем и да преминем в режим на почивка, средно ни трябват четири дни. Ако вие почивате само една седмица, за истински пълноценна почивка ви остават само някакви 2-3 дни. Това е тъжно, не смятате ли?

2. Пътуванията отнемат най-малко два дни

Дори вашето място за почивка се намира само на половин ден път разстояние, вие ще похарчите за пътуването цял ден. Стресът, дребните задачки в последния момент, ранното ставане – всичко това неизбежно ще отнеме от скъпоценното ви време.

В случай, ако пътувате до някакво екзотично място на друг континент, отиване и връщане може да отнеме цели четири дни от вашата отпуска!

Между другото, една от причините поради която преките полети със самолет често са толкова скъпи и защо наистина богатите хора предпочитат да имат лични самолети е точно в тази – такива пътувания отнемат не само по-малко време, но и по-малко нерви.

Ако ви се налага дълго да пътувате до мястото на своята почивка, вие се възстановявате от притесненията покрай пътуването прекалено бавно и дори пет дни почивка могат да не ви стигнат.

3. Дългата отпуска ви дава възможност да пътешествате

Бизнес почивка и пътуване

Дори ако не летите със самолет, а пътувате например с кола, възможността да прекарате на път цели десет дни вместо 5-7 открива пред вас напълно нови възможности и позволява да получите несравнимо повече впечатления.

Повече впечатления означават повече удоволствие и повече полза, защото понякога дори възможността „да наминете“ само на едно допълнително място може напълно да промени вашите впечатления за пътешествието.

Случвало ли ви се е да не стигнете до някакво интересно място на само 100 км. разстояние само защото „вече е време да се връщате“, а после да съжалявате за това половин година?

4. Дългото отсъствие ви кара да делегирате своите служебни задължения

Дори и да отсъствате цяла работна седмица, често вашата работа може да почака, а най-спешните задачи можете да решите дори по електронна поща, която не забравяте да проверявате в хотела или аерогарата.

Но когато ви няма почти две пълни работни седмици, искате ли това или не, ще се наложи да предадете задачите си за някой друг.

Вашето самочувствие в отпуската само ще спечели от това.

5. Дългата почивка ви кара да планирате своят бюджет

Бизнес почивка на яхта

На кратко пътуване често можете да хукнете спонтанно, без да имате някакъв финансов план – ако сте сигурни, че ще ви стигнат парите, защо да ги смятате допълнително?

Десетдневното или по-голямо пътешествие няма да търпи такава безотговорност. Има разбира се хора, които и в Австралия могат да заминат за един месец и няма да се притесняват за портмонето си (най-вече, ако не плащат от своя джоб). Но за повечето обикновени предприемачи две или повече седмици на хубаво скъпо място могат да се отразят върху бюджета.

Финансовото планиране като цяло е добър навик, не само през почивката.

6. Вие ще имате време да свикнете с новата обстановка

На човек му трябва около една седмица за да свикне с новата обстановка и да придобие определени навици за живот на ново място. Тази рутина е много полезна за нашия мозък и ни позволява да правим повечето всекидневни неща „на автопилот“, пазейки нервната енергия за неща, които наистина са важни.

Кратката почивка не ни оставя време за установяване на нови навици, а значи нашият мозък непрекъснато взема много дребни решения и по този начин не ни оставя напълно да се отпуснем.

Една от истинските причините поради която повечето хора обичат да почиват на едно и също място не е в това, че на тях им „харесва“, а защото те имат възможност веднага да се превключат на познатия им ритъм на почивния живот и преминават към режима на почивка много по-бързо.

7. Вие ще можете да видите хората, които заминават в края на седмицата

Какво може да бъде по-приятно от това да стоите в шезлонга с чаша сок в ръка и да гледате, как вашите курортни „колеги“ си стягат куфарите и заминават, а вие оставате за още няколко дни почивка?

Ако погледнем този въпрос по-сериозно, то такива дни са идеални за да си планирате посещение на туристически мероприятия и забележителности, защото в дните на масовото напускане там ще има много по-малко хора.

8. Колкото повече почивате, толкова повече ви се иска да се върнете вкъщи

Бизнес почивка в хотел

След 8-12 дни прекарани извън дома повечето хора започват да се затъжават за дома си. През това време вашата почивка вече се е превърнала в рутина, вие сте успели да посетите няколко интересни места и да съберете впечатления, имате си тонове фото и видео записи, парите почват да свършват, а храната започва да ви омръзва.

Какво може да бъде по-приятно от дългоочакваното връщане вкъщи след отпуска? А и бизнеса започва да се активира, когато собственика се връща с нови сили и нови идеи.

9. Колкото по-добре почивате – толкова по-свежи се връщате

Добрата почивка премахва стреса, отпуска, подобрява външният вид и самочувствието. Добре прекарана съвместна почивка заздравява отношенията. Дори ако човек не обича много да пътува, той от всяко пътуване се връща с нови впечатления и идеи.

Добрата почивка ни прави по-добри, по-свежи! И, както сме преценили в Планета Бизнес, тя трябва да продължава най-малко десет дни.

Почивали ли сте вече? Ако не  – какво още чакате?

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.