От PlanetaBiznes 1829
Бързи и интересни публикации в социалните мрежи
Фото @: Планета Бизнес

Социалните медии са много важни в пъзела на маркетинга на малкия бизнес. Работата с тях изисква доста време и усилия. Добрата новина е, че има начини бързо и лесно да публикувате на страницата си в социална мрежа интересно и задържащо вниманието на посетителите съдържание.

Да видим 10 идеи, които можете да използвате, за да поддържате съдържанието на своите страници в социалните мрежи (например, във Facebook, Twitter, Google Plus) актуално, полезно и лесно за публикуване.

1. Анкети и запитвания

Хората обичат да споделят мнението си. Ще ви отнеме само пет минути, за да обмислите няколко въпроса, които можете да зададете на посетителите на своята страница. Още пет минути ще ви трябват, за да формулирате и запишете своите въпроси. Можете да направите цяла анкета или да зададете само един въпрос.

Формулирайте въпросите си кратко и ясно. Не забравяйте, че отговорите на вашите въпроси трябва да ви дават някаква полезна информация за вашия бизнес. Например, няма смисъл да питате за името на домашния любимец и броя на децата, ако продавате принтери на едро.

2. Случки от живота на фирмата

Колкото и да сте заети, винаги можете да намерите десет минути, за да напишете с какво се занимава вашият бизнес в момента.

Няма нужда да навлизате в подробностите. Споделете най-интересното, което в момента се случва при вас: публикувайте снимка, разкажете случка, която се е случила „зад кулисите” на фирмата. Вашата аудитория ще остане заинтригувана.

3. Професионални съвети

Добрият професионален съвет, който можете да дадете, трябва да има две страни: първо - той дава полезна информация на читателя и второ - той насочва вниманието на читателя към някакви предимства на вашата фирма.

Помислете, може би предлагате на клиентите си някакви намаления или допълнително обслужване, за което те още не са разбрали. Или използвате някакви специални методи и похвати, които не са разпространени във вашия бизнес. Вашите клиенти ще се радват да разберат за професионалните подробности, които можете да им кажете само вие.

4. Въпроси, факти, съвети

Ако имате често задаваните въпроси, съвети или факти за вашите продукти или услуги, можете да ги споделяте във вид на кратки постове на своята страница в социалната мрежа. Не се изисква тази информация да бъде подробна, важна е актуалността й. Няма да ви отнеме повече от десетина минути, за да обмислите и публикувате такъв пост.

Страхотно добър ефект върху вашите фенове в социалната мрежа има поредица от такива кратки полезни публикации.

5. Мемове

Мемовете са популярни, както за личните страници, така и за бизнес страниците в социалните медии. Неслучайно те са разпространени във Facebook и Google Plus.

Мемът в най-общия вид представлява изображение (картинка) с надпис. В интернет има доста безплатни инструменти, които ще ви позволят да направите мем за пет минути.

6. Празници и годишнини

Какъв празник или годишнина има днес? Бързото търсене в Google ще ви разкрие цялата истина за няколко секунди. Още по-добре е, ако има празник, който по някакъв начин касае вашия бизнес.

Хората обичат празници, затова не пропускайте да присъедините към веселбата своите фенове от социалните мрежи. Публикувайте честитка, интересна информация или някакъв подарък.

7. Благодарности

Ако имате фенове на вашата социална страница, които са активни и редовно публикуват коментари и участват в „живота” на вашата страница, периодично можете да публикувате персонална благодарност към тях. Ще ви трябват само няколко минути да публикувате благодарствен пост, а ефектът върху активността на вашите фенове може да бъде много благоприятен.

8. Тенденциите на деня

Актуалните събития и новините винаги привличат вниманието на хората.

Когато времето ви е ограничено, можете да публикувате само кратък, но актуален коментар, гледната точка или поздрав, касаещи актуалното в момента събитие.

9. Вашата общност

Споделете предстоящи събития или новини, касаещи вашия град или вашата общност. Такива кратки публикации са лесен начин да предоставите интересна и актуална информация на своите фенове и, в същото време, да изградите добри отношения със своите партньори, с други фирми и организации, които работят близо до вас.

Преглеждайте редовно информацията, която публикуват вашите партньори, търговската камера, местните организации, новинарските канали от вашия град. Можете просто да направите републикация на интересните постове към своята страница във Facebook, Twitter или Google Plus.

10. Цитирайте мнения и изказвания

Всеки път, когато четете интересно изказване на някой изявен лидер, писател или човек, работещ във вашата област на бизнеса, можете много лесно да го цитирате на страницата си в социалната мрежа.

Ако нещо ви се струва интересно, полезно или ви вдъхновява, значи ще се намерят доста хора, които ще ви бъдат благодарни, че споделяте с тях тази информация. Само не забравяйте да добавите името на човека, когото цитирате.

Сега вече не би трябвало да имате проблем с намирането на информация, която лесно и бързо можете да публикувате на страницата си в социалната мрежа.

Между другото, нали не сте забравили да харесате страницата на Планета Бизнес във Facebook >>


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Вие сте супер! Мерси много за съветите. Докато четох статията, приложих на практика наученото и успях да публикувам два поста :)