От PlanetaBiznes 8929
Формула на успешен бизнес
Фото @: Flickr, Sebastiaan ter Burg

Един от най-известните финансисти в света – Херберт Кессон казва, че за да имате успех в бизнеса, трябва да имате предимства пред своите конкуренти. Но как да ги получите?

Според г-н Кессон, когато планирате да започнете бизнес или да стартирате някакво друго начинание, трябва да отчитате няколко важни фактора: местоположението на бизнеса, специализираните познания, личната си популярност, личните си качества и ефективност. Ако не притежавате тези предимства, борбата ви за успех ще бъде много сложна.

Съществуват няколко правила, спазването на които автоматично ви осигурява определени предимства пред вашите конкуренти:

Трябва да развивате бизнеса си в рамките на капитала, с който разполагате. В противен случай възникват определени финансови проблеми, които спъват бизнеса и могат да ви докарат фалит.

Трябва да се стараете да използвате възможно най-съвременните технологии. Старите технологии ще теглят бизнеса ви надолу и ще хабят скъпото време на вашите служители.

Само силен и професионален екип може да бъде една ефективна основа за вашия бизнес.

 „Лицето” на вашата фирма сте вие самите и вашите служители. Фирмената репутация изцяло зависи от личната ви репутация и репутацията на хората, които работят при вас.

Едно от най-важните правила на успешния бизнес е следното: трябва да произвеждате това, което се продава, а не да продавате това, което сте произвели!

Отделяйте повече внимание върху вярното изразходване на време и труд. Бизнесът ви може да се разпадне, ако тези два ресурса не са управлявани добре. Помнете, че конкурентите винаги са готови да ви спънат, като отнемат колкото може повече от скъпоценното ви време.

Най-често 20% от вашата работа ви донася 80% от вашата печалба, а останалите 80% от усилията ви се заплащат само с 20% от печалбата. Добре е, ако можете да промените това съотношение във вашата полза. Използвайте проверените на практика механизми за бизнес, опита на други хора и се учете върху грешките на вашите конкуренти.

Не позволявайте знанията ви да спират на някакво ниво. Вашите конкуренти не си позволяват този лукс и могат да ви изпреварят много бързо.

Непрекъснато отбелязвайте чистия си доход, защото неочаквано можете да откриете, че цялата работа, която вършите се прави за нищо или за стотинки.

Никога не спирайте развитието на своята фирма. Бизнесът, който е спрял да се развива, със сигурност ще пропадне.

 

И най-накрая, вижте правилата на един от най-успешните финансисти в света.

Правилата на Херберт Кессон:

1. Влагай парите си в това, от което разбирате.

2. Никога не влагайте парите си под натиск.

3. Правете пари от собственост, а не от планове.

4. Влагай парите си само в това, което после можете да продадете.

5. Слушайте своят банкер!

6. Работете за печалбата.

7. Дръжте парите си винаги в движение.

8. Никога не давайте на заем.

9. Залагайте на целия отрасъл и следете колебанията на цените.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Освен всичко споменато в статията, от основно значение за развитието на вашия бизнес е и как ще бъде представен той пред вашата аудитория. В това число влизат както логото на фирмата, така и всички рекламни материали - флаери, брошури, интернет реклами, визитки и т.н. 

Радвам се, че най-после започнах да чета като съвети оптимизация и модернизация на бизнеса. Ние започнахме малък семеен бизнес преди малко повече от 2 години и инвестицията в софтуер и оптимизация на онлайн магазинът беше твърде дълго отлаган разход поради неразбиране на важността му. При нас закупуването на софтуер беше ключово за повишаване на продуктивността и по-доброто управление на продажби, поръчки, доставки и дори по-добрата организация на време. Ние имаме бизнес с доставка на храна и докато не инвестирахме в модернизацията на услугата не бяхме особено конкуретни. Доверихме се на BalcanService за внедряването на софтуер и останахме много доволни. Не знам дали могат да помогнат на всеки бизнес, но бях очарован от професионализма им. Твърде малко се говори за оптимизацията и човек, който не е в среди на специалисти в областта може да подцени възможностите, които това дава на бизнесът.