4 съобщения / 0 ново
Последен отговор
Offline
Съобщения: 8
Бизнес без инвестиции - мит или реалност?

Здравейте! В момента се чудя, какъв бизнес да започна. Благодаря за идеите за бизнес, които публикувате в сайта. Доста от тях са напълно реални за реализация. Но аз не разполагам с много пари и нямам големи перспективи да получа инвестиции. Аз съм от хората, за които казват - много умен, но беден :)

Може ли някой да сподели започването на какъв бизнес наистина не изисква да имам първоначални инвестиции. Интернета е пълен със съвети, но повечето от тях ми изглеждат нереални или направо някакви мошенгии.

Ще ви бъда благодарен за всички реални съвети.

Сподели с приятели

Offline
Съобщения: 18

Здравейте, Михаил! Добре дошли във форума )

Когато казвате "бизнес без инвестиции", сигурно имате предвид "бизнес без финансови инвестиции"? Защото, за съжаление, без никакви инвестиции не може да се стартира бизнес. Трябва да се инвестират време и усилия или пари (с които да се платят време и усилия на други хора).

Веднага се сещам за няколко начина да се стартира бизнес, с много минимален първоначален капитал, но с усилия и време.

1. Партньорски продажби - да продавате чужди продукти и услуги (физически или дигитални) като взимате процент от продажбите. Можете да намерите партньорски програми в интернет или директно да се свържете с производителите, които търсят партньори.

Това е добър начин да се научите да продавате и да спечелите първоначалния капитал, с който после да можете да стартирате собствен бизнес.

2. Фрийлансът - работа по проекти, когато продавате своите услуги на различни работодатели. За съжаление, в България пазарът на услугите на фрийлансърите не е много развит и ще трябва да си търсете проекти в чуждестранните сайтове. Трябва да владеете английски.

За мен това е вид работа, а не бизнес - защото вие работите лично. Има работа - имате доход, няма работа - нямате доход.

3. Информационният бизнес - продажба на експертните знания. Това може да бъде подходящо точно за вашия случай, защото, доколкото разбрах сте професионалист в някаква област.

Този бизнес може да се извършва чрез и извън интернет или и на двете места. Изискват се минимални финансови средства за да стартирате, но трябва да положите усилия и да отделите време на първоначалния етап.

Основните направление на инфобизнеса е да продавате консултански или коучинг услуги, курсове, тренинги, семинари, информационни продукти (аудио, видео, книги и др.)  С други думи - да продавате своите (или чужди) експертни знания, да обучавате хора на неща, които вие самите правите добре.

Не знам в каква точно област сте експерт, затова ще ви дам най-общ пример. Можете да продавате своите консултации на жените, които искат да се научат сами да си правят фризура или да водите тренинг "Управление на фризьорски салон" или да продавате курс "Как стъпка по стъпка да отворите магазин за козметика" или да продавате книга "Как за един час да се научите да подстригвате своето куче" или да водите онлайн курс по водене на счетоводството на малък (или голям) фризьорски салон или много друго или всичко заедно.

Всичко зависи от вашата квалификация, вашите знания, желания и умения. (Първите две точки на практика също са една дребна част от информационният бизнес. Тук влиза и консултантския бизнес, тренингови и обучителни центрове и др.).

Горните три начина да стартирате бизнес без инвестиции ми изглеждат най-реални.

Offline
Съобщения: 8

Извинявайте, че забавих отговора. Много благодаря за подробния отговор.

Истината е, че съм опитал първите два начина и малко от третия. В БГ има много малко достъпни партньорски програми, а фрийлансърите основно работят за чужбина. Третият предложен от вас начин изглежда интересен. В момента се чудя, дали имам някакви професионални познания и умения за които хората биха ми плащали?

Моля, хора, дайте още някакви идеи.
 

Offline
Съобщения: 5

Мисля, че все пак трябва да имаш някакви пари за да започнеш бизнес, нали трябва да ядеш нещо преди да започнеш да получаваш първата печалба :)

Съгласен съм с Оксана, че най-лесно е да започнеш да продаваш чужди продукти или да правиш такива сам (имам предвид информационни продукти). Мишо, съветвам ти да намериш някой производител и да започнеш да продаваш неговите стоки. Като видиш, че се оправяш, вече можеш да започнеш нещо свое.
 

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.