От PlanetaBiznes 2895
Изготвяне на бизнес план
Фото @: Microsoft

Дори да докажете на потенциалния инвеститор, че имате добра идея, която ще донесе пари на вас и на инвеститора, това не ви гарантира, че бизнес планът ще бъде изпълнен успешно. Не забравяйте да се уверите, че наистина можете да реализирате своята идея.

Нетърпеливост

Инвеститорите обикновено имат начини да проверят (и почти винаги го правят) потенциалните обекти за финансиране, както и хората, свързани с исканото финансиране. Никой не иска да рискува парите си при положение, че има доста желаещи да получат финансиране, затова бъдете търпеливи. Не очаквайте, че вашия бизнес план веднага ще бъде одобрен и финансиран. При положителен отговор на инвеститора, най-често парите започват да идват от инвеститора след 3-6 месеца.

Ограничени срокове

Не се опитвайте да направите впечатление на инвеститора, като му показвате много кратки срокове за изпълнение. По време на реализирането на бизнес плана могат да възникнат трудности, които не биха могли да бъдат предвидени. Могат да се появят забавяния, свързани с бюрократичните процедури, да се забавят сроковете за изпълнение на отделните етапи от производството и т.н.

По-добре е да планирате определен резерв от време, отколкото после да си късате нервите и да губите доверието на вашия инвеститор, който със сигурност ще наблюдава целия процес от гледната точка на графика, който сте му предоставили.

Поглед отстрани

Не е зле да имате няколко експертни мнения, потвърждаващи вашите очаквания. Отстрани грешките се виждат по-добре, най-вече грешките в стратегическото планиране. Нови хора със свеж поглед върху нещата могат добре да оценят перспективите на вашия бизнес план. Колкото повече недостатъци и силните страни ще бъдат установени преди проектът да започне да се реализира, толкова повече шансове имате да коригирате навреме.

Нищо не може да стане съвършено

С времето вашите знания за проекта ще растат, вие ще ставате все по-квалифицирани, но не бива непрекъснато да променяте проекта си. Бизнес планът има една единствена цел – да ви набави финансиране. Затова, спрете да го усъвършенствате веднага, щом сметнете, че той вече е подходящ за целта си.

Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да подготвите успешен бизнес план.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.