От PlanetaBiznes 2196
Изготвяне на бизнес план
Фото @: stock.xchng

Най-неприятни са грешките в бизнес плана, допуснати случайно по невнимание или при не достатъчно добра организация при изготвянето на бизнес план. Междувременно можете да изпуснете някои важни за потенциалните инвеститори неща.

Имайте предвид, че различните инвеститори имат различни цели

За банките това е сигурността да си върнат средствата и да получат печалба. Следователно, в бизнес плана си трябва да подчертавате, че плащането на вноските за погасяването на дълга е сигурно.

За някои самостоятелните инвеститори е по-важна перспектива на предприятието и доходността на бизнеса. Други инвеститори търсят възможността бързо да увеличат цената на вашия бизнес и след това много изгодно да си продадат дела (ако има такъв) на друг инвеститор.

Бъдете наясно какви са целите на вашия инвеститор. Не ги забравяйте, когато подготвяте тези части на бизнес плана, които са най-интересни от гледната точка на целите на инвеститора.

Правопис

Колкото и да е глупаво на пръв поглед това, наличието на грешки в текста поставят под съмнение дори тази част на бизнес плана, която е написана перфектно. Грешките в дребните неща, разбира се, не са съществени, но нали целият ни живот се състои от дребни неща?

Затова се отървете от всички видове грешки преди да предоставите плана си на инвеститора.

Избягвайте да се повтаряте

Съществената информация се разглежда само на две места – в уводната, съкратената част на плана (в резюмето) и в основната част на материала.

Цялата допълнителна информация се посочва само веднъж. Няма никаква информация, която би трябвало да повторите в бизнес плана си три пъти.

Излагайте мисълта си ясно

Не бива да прескачате от мисъл на мисъл, както и да се изразявате много претенциозно. Вероятността, че ще попаднете на потенциален инвеститор, който обича някой да е по-умен от него, е много малка.

Не използвайте много сложни термини. Ще имате предимство, ако успеете да разкажете за сложните неща максимално просто и достъпно за човек със средни умствени способности.

Външен вид

Бизнес планът най-напред, е вид документ. Той трябва да изглежда като сериозен документ, направен професионално. Шрифтът трябва да бъде удобен за четене, а цялостното оформление, в това число и на корицата, да бъде семпло и сериозно.

Обем

Информацията трябва да бъде изказана пълно, но възможно най-кратко. Инвеститорите са заети хора и ценят времето си. Не отнемайте от времето на човека, като го карате да чете километрични уводни текстове и десетки страници със статистическа информация. Вероятността, че това наистина се налага, е много малка.

Всеки инвеститор ще оцени, че цените времето му. Ако не планирате някакви обемни комплексни дейности или изграждане на сложно производство, в повечето случаи ще ви е достатъчно да представите 1-3 страници резюме при 20-30 страници на целия бизнес план.

Конкретно съдържание

Ако не търсите инвестиция за прилагането на личните си литературни способности, избягвайте да ползвате дълги „завъртяни” изречения и литературни обороти. Най-важното, което търси инвеститор във вашия бизнес план е ясното определяне на проблема и начини на ефективното му решение плюс конкурентните ви предимства.

От идеята към парите

Добра идея е голяма част от успеха, но не е целия успех. Идеята трябва да бъде реализирана. Не забравяйте да посочите в бизнес плана си как точно вашата идея ще бъде реализирана и какъв точно е механизмът да се печели от вашата идея.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.