От oliver 8157
Автор на идеята: Иван
Публикувал: oliver (аз съм автор на идеята)
Необходимо оборудване: 
не се изисква специално оборудване
Необходимо финансиране за реализация: 
от 5'000 до 10'000 EUR
Необходим наемен персонал: 
от 1 до 3 души

Имам идея за бизнес платформа по подобие на груповото финансиране, т.нар. "crowdfunding". Принципът на груповото финансиране е много прост - всеки може да бъде предприемач и всеки може да бъде инвеститор.

Това понятие добива все по-голяма популярност в световен мащаб и е въпрос на време да навлезе активно и в България. Аз, обаче, не смятам да чакам времето, когато и в Бг ще узреем за това, а ще създам англоезична бизнес платформа, за потребители от целия свят.

Основните акценти в нея ще бъдат следните - потребителите ще публикуват свои бизнес проекти, търсейки финансиране, както за съществуващ бизнес, така и за стартиращ. Няма да има ограничения. Частите на този проект ще бъдат видеовизитка с послание на предприемача и неговия екип, снимки, текст, приложени документи - бизнесплан, маркетингова стратегия, биографии на предприемача и неговия екип, инвестиционна система от 100 до 10 000 долара.

За всяко ниво ще има съответната доходност или продукт от дейността на предприемача. Например, ако ти трябват пари за стартиране на производство на някакъв нов модел телефон, ти можеш да предложиш на всеки дал 500 долара - телефон, срещу 1000 долара и повече - годишна доходност от 20 %, срещу 5000 долара - доходност и покана за премиерата, срещу 10000 долара - доходност, телефон, покана за премиерата и твоето или на фирмата ти име на рекламните материали на събитието.

Платформите от този тип удържат между 5 и 10 % комисионна за всеки успешен проект, но моята идея е да взимам годишна такса от порядъка на 300-400 долара и да не взимам комисионна. Срещу тази такса, предприемачите ще имат право да публикуват неограничен брой проекти.

При 1000 юзъра от цял свят приходите ще са 300-400 000 долара. Освен това, съм намислил и редица други платени услуги. Ще има и няколко безплатни, но те ще са внимателно подбрани и целта им ще е да изострят любопитството на потребителите и те да се възползват от платените услуги.

Проекта ми е обмислен в подробности и това е само една малка част, едно загатване за същинския бизнес. Само да намеря финансирането и започвам реализацията.

Бизнес платформа на принципа на краудфъндинга

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Dobro e