От ABTO-M 10192
Автор на идеята: sportni_koli [@] abv.bg
Публикувал: ABTO-M (аз съм автор на идеята)
Необходимо оборудване: 
Да - редица стандартни ръчни или настолни ел.инструменти, заваръчен апарат и т.н.
Необходимо финансиране за реализация: 
над 10'000 EUR
Необходим наемен персонал: 
не се изисква

Здравейте!

Моята сфера на дейност е проектиране и разработка на спортни автомобили. Занимавам се с това професионално от 11 години насам и имам задълбочен поглед над този специфичен пазар. Притежавам отлична инженерна мисъл и определено съм сред най-добрите в Света по отношение на проектиране на външното и вътрешно оформление на един спортен автомобил!

Конкретно за предложението ми - касае се за производство на българска марка спортни автомобили, което да се осъществява в град Пловдив. Първоначално са нужни около 12 месеца за разработка на първия опитен образец и инструменталната екипировка, след което следват още до 6 месеца тестване, окончателно доусъвършенстване и узаконяване на конструкцията във фирма "Техностест"-София.

След получаването на необходимите разрешителни за производство, същото може да започне незабавно и с гарантиран поток от клиенти и бърза възвращаемост, което ще е следствие на отличните търговски вид на колите и качество на изпълнение, както и на доброто познаване на особеностите на този пазар от моя страна. Колата вече е проектирана до фаза "триизмерен NURBS модел" и следващата стъпка е започване на физическото превръщане на модела в работен макет, с цел направа на инструментална екипировка. Именно за този етап е необходимо немалко вложение, което не е по моите сили, но което (при наличие на такова) бих могъл да умножа многократно, благодарение способностите ми!

Необходимата минимална сума за вложение е около 300 000 лева за първата година, плюс последващо построяване или осигуряване на вече налично подходящо промишлено помещение (площ над 400 кв.м, СОТ, отопление, вода, санитарен възел) в рамките на град Пловдив за производството след това.

Разработката на колата в първата година може да се осъществи в сравнително по-малко помещение с квадратура от порядъка на 100-120 кв.м (което да е под наем - това прави около 500-1000 лева месечно без пътните разходи за 12 месеца), но впоследствие за самото производство ще е необходимо неколкокатно по-голямо помещение в промишлена зона, т.е. в покрайнините на град Пловдив. Целта е да се произвеждат ограничен брой (не повече от 20 годишно) екзотични спортни коли с високи цена и качество, а не едросерийно производство на евтини полуфабрикати с отстъпки в качеството.

В зависимост от вложената сума* (вижте подробностите най-отдолу), предлагам 25% или 40% дял във фирмата, което ще донесе един достатъчно стабилен доход, с възможност за допълнително увеличение след внедряването на нови модели на всеки 6-9 месеца. Печалбата от всяка продадена спортна кола прогнозно ще е около 50 000-100 000 лева, в зависимост от пазарната цена, която от своя страна е пряко обвързана с вложената от вас сума за разработка - колкото повече се заложи на качествените материали и агрегати, както и добри инструменти за производство, толкова по-високи равнища на печалба могат да се очакват впоследствие.

Пример: при 20 произведени коли годишно и 25% дял във фирмата, с обща печалба от лева 1 000 000-2 000 000 лева, очакваният доход лично за вас е около 250 000-500 000 лева на година, което гарантира пълно възвръщане на вложените пари за около две години след започване на производството.

Ако сте сериозно заинтересовани от предложението ми, можете да се свържете с мен на тази поща и впоследствие ще ви изпратя допълнителни координати. Предложението ми важи единствено за граждани на България с български произход, родолюбиво самосъзнание и чисто съдебно минало!

Изключително важно е външният вид на спортната кола да остане търговска тайна в първите няколко месеца от разработката, затова не изисквайте от мен да ви изпращам предварително нейни чертежи или изображения! Само одобреният съдружник ще има възможността да се запознае в детайли с проекта! Това е сериозно делово предложение и желая с мен да се свържат единствено сериозни хора, способни и готови да вложат в едно обещаващо производство с възможности за бързо разрастване! Целта на това предложение е да намеря делови партньор, с който да започнем производството на стилни, качествени и желани от заможните клиенти спортни коли. Понеже познавам в детайли вкуса и нуждите на въпросните клиенти, както и притежавам познанията и техническите качества за осъществяването на такова производство, не е необходимо вие да сте инженер или проектант, тъй като аз мога да поема почти всеки етап от разработката. Достатъчно е да сте съвестен, отговорен, потомствен българин и с необходимите за целта парични средства. Можете да поемете и финансовите аспекти от управлението на фирмата, или това да прави нает за целта служител.

 При действителен интерес и разговор на живо, бих могъл да ви покажа редица мои предишни разработки. Последната от тях е представената наскоро българска спортна кола за пистови състезания, чието име няма да спомена, за да не се счете като реклама на фирмата-производител. Но с търсене в мрежата с ключови думи "българска суперкола" лесно бихте могли да разберете коя е тя.

Ето какви са и двете възможности за дялово участие, според сумата на вложените от вас средства:

А* При вложени 1 600 000 лева получавате 25% дял от фирмата и същият процент от всички бъдещи приходи от производство на колите;

Б* При вложени 5 000 000 лева получавате 40% дял от фирмата и значително по-бързо възвръщане на вложената сума и всички бъдещи доходи, тъй като това ще позволи да се разработи успоредно и втори, по-луксозен и скъп модел.

ВАЖНО!

1. Независимо дали придобивате 25% или 40% от фирмата, производственото помещение се регистрира като обща собственост 50:50 между вас и мен;

2. Цялата интелектуална собственост върху проектираните от мен автомобили е 100% моя. Това ще рече, че ако в даден момент желаете да се оттеглите от вече започналото партньорство, независимо от причината, то вие не можете да преотстъпите правата върху производството на друго лице или фирма, тъй като авторското право принадлежи на мен;

3. Можете да преотстъпите (продадете) единствено 25% или 40% процента (в зависимост от вложената от вас сума) от физическите активи на фирмата, каквито са закупените машини или 50%-ия ви дял от производственото помещение, но не и чертежи или инструментална екипировка, изработена от мен и пряко свързана с производството на проектираните от мен коли (например калъпи за леене или стяги за сглобяване на тръбни рами). При взаимна договорка, има вариант и аз да откупя вашия дял;

4. Понеже съм запознат с пълни подробности относно особеностите на този пазар, аз ще отговарям за- и решавам на 100% какви да бъдат пазарната стратегия, тип реклама, участия на специализирани събития (изложби, конкурси);

5. Като носител на авторските права, аз получавам 100% от договорените суми при възможните странични непроизводствени приходи, като например отдаване на права за участие на колите или лика им във вивеоклипове, филми, видео игри, плакати, сувенири, щампи върху дрехи и прочее. Вие получавате 25% или 40% от приходите от самото производство на колите.

Производство на спортни коли

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Прегледай числата за инвестиция , има разлика между 500 000 и 5 милиона лева! като дизайнер сигурно си супер, но с математиката едва ли!:)
как с годишен приход лично за мен от 250- 500хил. лв. ще си върна инвестиция от 1.6 - 5 мил. за около две години?!
неискам да те обидя,харесах идеята ти и пожелавам успех!

Благодаря ти за включването! Забележката е напълно основателна. Грешка действително има и тя се дължи на това, че на места съм забравил да удвоя сумата от евро в лева. Същият текст първоначално бе написан на английски език с цел участие в английска страница от същият тип като настоящата, но със суми в евро. Печалбата от един произведен автомобил е разчетена около 50 000 - 100 000 евро, което се равнява на почти 100 000 - 200 000 лева. Времето за възвръщане на вложението е същото като обявеното в текста. :)

Освен това, при производство на два модела - един основен (повече произведени бройки, но с по-малък марж на печалба) и един по-скъп (по-малко произведени бройки, но с по-голям марж на печалба), общите приходи са минимум двойни спрямо примера, който съм дал в текста. И понеже при този вариант вложителят получава 40% притежание във фирмата и съответните приходи, възвръщането на вложението в никакъв случай не може да се нарече бавно, имайки предвид и темпото на разрастване на всички бъдещи приходи след този момент. Да не забравяме, че целта е да се въвежда по минимум един нов - но достатъчно различен - модел всяка година, който да допълва гамата от предлагани модели до момента.

Здравейте, идеята ви е брилянтна но за сметка на това неосъществима..поне според мен, поради простата причина че трудно ще намерите инвеститор при предлаганите от вас условия.
Ако аз вкарвах толкова много пари в това начинание ще се съглася само и единствено на 50 на 50, но това си е мое мнение, но най лошото е че много трудно ще убедите някой да си купи подобна кола за някаква сума от рода на 100000-200000 лева като за тези пари почти всеки би предпочел нисан gtr или порше примерно, т.е нещо доказано във времето.
Друг е въпроса ако цялостната концепция за този спортен суперавтомобил е разработена буквално от нулата тогава може би с добър маркетинг и реклама биха се получили нещата, но от това което видях в нета след като се порових за българската супер кола е, че само купето е изработено от българи, а за двигател се използва агрегат от рено.....извинявайте ама според мен това е несериозно, какви рена какви пет лева. Всичко, абсолютно всичко трябва да бъде изработено от нулата, това аз разбирам истинско неподправено made in Bulgaria.
Пожелавам гигантси успех в това гигантско начинание!

п.п Бих ви посъветвал да разработите професионално издържан бизнес план и да го представите на някоя от големите банки които със сигурност биха се заинтересовали от такъв мащабен проект.

Здравейте!

Напълно разбираемо е мнението ви по темата, понеже малцина са хората в България, които са запознати по-подробно в областта, засегната в моята обява. Нека само отбележа накратко, че в момента съм част от друг екип, разработващ още една българска спортна и състезателна кола, за която ще чуете подробности след Нова година.

Няма значение, дали 100% от частите се правят в България или не. Ето - например седалките на Ролс Ройс и БМВ се правят в България, както и алуминиевите шасита и окачване на Ламборгини Гаярдо и Ауди R8. Самият двигател на Ламборгини Гаярдо е всъщност произведен от Ауди, но на него пише
Ламборгини", защото... друго си е да прочетеш тази марка на капака, вместо истинската на Ауди... Огромен процент от мебелите на IKEA се проектират и произвеждат в България, но се продават като шведско производство и на шведски цени :) Почти всички модели телевизори на Сони се произвеждат в Китай, а тези на Шарп - в Турция. iPhone и 90% от електрониката, електроуредите, дрехите и прочее също се произвеждат в Китай. В Пагани Зонда откриваме доста части от евтини градски коли, като например аудио уредбата, таблото, задните светлини, уплътненията на стъклата на вратите, кормилната уредба, чистачките, климатика и т.н. Същото важи и за всички модели на Кьонигсег, с изключение на моделите след 2013 година. При тях дори кормилото беше 10-ина години подред взимано наготово от "битака" - същият модел евтино като цена и ниско качество кормило, налично в още 10-ина други марки спортни коли, както и намиращо се лесно по нашенските магазини за авто части за по 50-ина лева. А за двигателите и предавателните кутии, също и много други основни части и възли в една кола, е всеизвестен факт, че при "големите имена" в бранша всички тези неща се доставят от външни фирми. Няма нужда да откриваме топлата вода. Двигател на General motors, способен да развие мощност над 700-800 к.с., струва около 50 000 лева, докато двигател с подобни характеристики, доставян от АУДИ, Мерцедес или БМВ, струва поне 2-3 пъти повече. Естествено, че би било по-добре звучащо, ако 100% от частите се произвеждат в България, но всичко това би било възможно единствено при осигурен непосилно огромен паричен запас (говорим за милиарди левове), какъвто се съмнявам някой да е в състояние да предостави. Още повече, че времето за разработка на толкова много части "от нулата" е въпрос на няколко години усилена работа от страна на стотици високоплатени проектанти и разработчици, откриване на няколко типа фабрики (включително леярна за метали или договор със съществуваща такава в България), което начинание в крайна сметка би ни задължило да бъде последвано от многохилядно производство и бърза продажба на прекалено скъпи коли - нещо, което в този ценови клас на пазара е невъзможно. Именно затова и всички фирми за спортни коли, без изключение, прибягват до сътрудничество с външни доставчици на основни възли и части.

А що се касае до процентният дял във фирмата, както знаем, монетата има две страни. Както аз не съм в състояние без нужните пари да постигна описаното от обявата ми, така също и човек с въпросната сума пари, но без моите идеи, опит и способности, не би могъл да ги умножи по описаният начин, без да си мръдне пръста. И не на последно място трябва да напомня, че аз предлагам не да взема дадена сума пари като заем, който после да върна с някаква лихва, а да направя така, че тя да бъде напълно възвърната на човека, който я е вложил, което да е последвано от бъдещите печалби на фирмата в размер на посочените процентни дялове от нея. И ако това ви се струва малко, просто сметнете за какви суми годишно, като очаквани приходи, става въпрос в действителност. Говорим не за добавяне на някакъв процент печалба над вложената сума, а за нейното многократно умножаване. Ето затова и 100% възвръщане на вложението + 25-40% приходи след това на пръв поглед може да изглеждат малко, но в един средносрочен период от време всъщност нещата са коренно различни. Ако някой не е доволен да умножи неколкократно парите си и му пречи, че няма да има 50-процентен дял от фирмата, просто не влага в нея. Идеята ми, представена тук, е открита и възможно най-подробно обяснена. Ако има какво още да се добави в условията, с удоволствие ще допълня каквото е нужно. Стойностите, които съм обявил, не са плод на фантазия или с цел предложението ми да изглежда апетитно по изкуствен начин, а са обективни и напълно обосновани.

Относно съвета ви да се обърна към икономисти или банки - пробвал съм още преди години и положението при тях е плачевно :) Нито биха отпуснали такава сума (срещу което изискват най-малко 200% ипотека, изразяваща се в недвижимо умищество), нито възнамерявам да влизам във въртележката на бързо изискваните (около 6 месеца след взимане на заема) банкови лихви и несправедливо променяните едностранно от тях проценти и срокове...

Работата ми по колата с двигателя на Рено, която споменахте, се изразява в нейното проектиране (шаси, окачване, купе, чертежи и техническа документация) и изработка на пълноразмерният макет на купето, докато леенето на калъпите, заваряването на шасито, изборът на двигател, джанти и прочее (както и изборът кои майстори да извършват това) са изцяло решение на собственика на фирмата-възложител. Аз не съм част от нея. Дадох съвсем други съвети на собственика как да процедира, но нещата в крайна сметка опират до пазар и покупателна способност, а вариантите са два - или произвеждаш възможно най-евтини (за сметка на качеството) коли и продаваш в голямо количество, за да печелиш от оборот, или коли с изключително добри качество на изработка и материали, но на високи цени и в строго ограничена серия. Средният вариант (мааалко по-добро, но все пак недостатъчно високо качество, и на по-висока цена) е губещ и това се доказва ежегодно от поне 2-4 фалиращи фирми.

Поздрави и благодаря за изчерпателното включване от ваша страна!

Идеята е супер. Само не разбрах защо сте търсили финансиране от други държави, след като изрично искате българско потекло на партньора.

Защото обичам България и желая създадената от мен марка коли да бъде 100% родна собственост, а не отчасти чуждестранна. Но в краен случай бих бил склонен и на другият вариант, ако все пак не се намери в скоро време далновиден българин, който да вложи в това обещаващо производство.

Виждам колата да е на цена 30 000 долара, с печалба 10 000 долара, разход 10 000 долара, и търговска отстъпка 10 000 долара. На седмица могат да се сглобяват 20 автомобила. На година да са 900 бройки. Съответно 9 милиона долара. При вложени 5 милиона долара, включително 1 милион за световна реклама и маркетинг. Може да инвестира община с евро средства, плюс издаване на акции по 200 лева за 4 милиона лева - равняващи се на 40% от собствеността.

Сметката не е правилна (или коментарът горе нарочно е пропит с ирония). На първо място, това, че според някакви теоритични предвиждания може се произвеждат 900 коли годишно, не означава, че толкова може да се продадат. Второ, последващите данъците са неизменна част от приходите. Трето - разработка и серийно производство на кола, струваща 10 000 долара производствени разходи и данъци, и способна да привлече купувачи на пазарна цена от 30 000 долара, не може да се осъществи; камо ли с вложение от едва 5 милиона долара. По-скоро са необходими 2 милиарда долара, не по-малко. Четвърто, тази ценова ниша (коли за около 30 000 долара) отдавна е препълнена от много голяма конкуренция с десетилетни традиции и изградена продажбена и сервизна мрежа, което също струва пари и е глупост да се влагат усилия в тази насока, ако липсва въпросният финансов гръб от поне 2 милиарда долара + технически квалифициран персонал от контруктори и техници на световно равнище (и работещи при също такива световни месечни възнаграждения). Пето, твърде гръмките очаквания и прогнози за продажби/печалби са задължително вредни, особено за коли на цена 30 000 долара. Шесто, бидейки малко предприятие с умерено малобройно производство годишно, и то на скъпи коли, които се произвеждат единствено след предварителна поръчка и предплата от поне 30-50%, дава гаранция за неговата парична стабилност и по-оптимално управление, както и за бързо възвръщане на първоначалните вложения. Съществуват и още много други причини, които обуславят сигурният успех или крах в едно такова начинание, но това са по-основните.

 Относно думите на вторият коментирал по-горе, обсъждащ темата за дялово участие при 50:50%, мога да допълня, че и този вариант е възможен, но естествено и самото вложение нараства в съответствие с желанието за по-голям придобит дял. В този случай се подписва договор и се превежда сумата от 3 500 000 лева по моя сметка, след което се влагат още минимум 1 600 000 лева в самата разработка на колата и производственото помещение за всички бъдещи бройки. Това ще даде възможност за равноправно дялово участие въс фирмата, с изключение на точки 2, 4 и 5, които обосновават моето авторско право и неимоверно по-големият ми опит в областта на спортните коли, който ми позволява да имам правилен поглед над особеностите на този пазар и правилните стратегии за успешно присъствие на него.

Момко чак ме разсмиваш като ти чета написаното. Много филми гледаш май нещо.