От kusi4 9707
Автор на идеята: kusi4@abv.bg, Krasimir Kuzmanov
Публикувал: kusi4 (аз съм автор на идеята)
Необходимо оборудване: 
малогабаритна земеделска техника, оборудване за малка изба, лекотоварен транспорт
Необходимо финансиране за реализация: 
над 10'000 EUR
Необходим наемен персонал: 
от 1 до 3 души

Идеята ми е конкретно за производство на плодови вина от ягодоплодни култури-малини, къпини, боровинки, арония, касис, тайбери. На конкретно място - в Родопите, село Орехово, Чепеларско.

От тези култури се правят чудесни десертни вина-вкусни, полезни, екзотични, произвеждани и познати в Европа и света. Вече и в България нормативно е уредено за производство.

Планинският район/около 1000 м надм.височина/ и почвено-климатичните условия са отлични за тяхното отглеждане - първоначално ще се създаде ферма с тези култури, база за по-нататъшното производство на крайните продукти.

До встъпване в пълно плододаване /до 3-та година/ ще се изгради и малка винарска изба за преработка и бутилиране, с част за дегустация и продажби.

От дка средно добивът е около 1000кг, от кг плодове-бутилка вино от 0.7л,при цена на литър 4-5 Е/в Хърватска напр./.

В селото е развит туризма, изходен пункт е за няколко хижи, посещава се от много български и чужди туристи, а наблизо са и други известни туристически дестинации, като места за продажби-Чепеларе, Пампорово, Бачковския манастир - изобщо целия район от Пловдив до Смолян.

Допълнително може да произвежда посадъчен материал от тези култури, да се разшири производството и на други продукти-сокове, сладка, ликьори.

Производство на плодови вина
Производство на плодови вина
Производство на плодови вина

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Очаквам коментарите Ви!

Здравейте! Вие само имате идея да започнете този бизнес или той вече е действащ? Съдейки по вашето описание, вече съществува производство и то реално произвежда плодови вина. Не е много ясно.

Обмисляли ли сте маркетинга? На кого ще пласирате вината - само на туристите или ще го изнасяте, или ще продавате само в БГ? Пазарът в ЕС е много пренаситен. Трябва да имате или добра марка или много добра реклама = много пари за популяризирането на своят продукт. Или трябва да имате дистрибутори, които ще искат да пласират вината ви (имам предвид лични връзки). Така мисля.

Иначе, идеята е много интересна.

Идеята я имам от известно време-отглеждането на тези култури са ми хоби,имам и първите производства в домашни условия,а искам да живея в Родопите-затова-2 в 1!И идеята постепенно преминава в някакви планове,разчети,финансиране...Става въпрос за ограничено производство,само в района,не мисля за Европа...!Така е,не само някакво производство е важно,рекламата,дистрибуцията и продажбите са другата страна на медала-ще го мисля и решавам,сам не може всичко.

Здравейте!

Струва ми се, че за да оцелее вашия бизнес (а и какъвто и да било бизнес), първо трябва да разберете, къде, на кого и как ще пласирате своя продукт, да имате някакво виждане за развитието на бизнеса. Иначе, започването не е трудно и технологията на производството е известна от векове.

Туристите не е лоша идея за потенциални купувачи, като за начало. А после? С продажбата на стотина литри в год няма да забогатеете :)

Аз бих ви препоръчала първо много добре да проучите пазара - и не абстрактно, а реално да обиколите/се свържете с потенциалните места, където бихте могли да пласирате своето вино, и да разберете имате ли шанс да продавате на тези места/чрез тези канали. Колко потенциално бихте могли да продавате (големината на пазара), на какви цени (потенциална печалба)? Освен това, да прецените, какви средства ви трябват за промишленото производство на вашите вина (не е задължително веднага да ги имате).

Проучили ли сте въпросът за акциза за производството на алкохол?

Втората стъпка е да произведете малка партида от продукта и да започнете да го продавате. Веднага ще цъфнат всичките проблеми, но по-добре е да ги видите преди да сте се захванали с голямо производство.

Можете на втория етап да продавате чужди плодови вина, за да проучите пазара и да се научите да продавате конкретните продукти.

Ако има добри резултати на втория етап - преминавате към третия: малко увеличавате производството и обхващате по-голям пазар.

И т.н.

Но, струва ми се, че конкуренцията на пазара на алкохол е прекалено голяма, за да можете наистина да правите достатъчно печалба, без да имате лични връзки в цялата система.

Да,мислил,съм къде още,освен директно при посещения-в селото има 10 къщи за гости,с към 140 легла,повечето с механи/имам вече първи контакти/,хижа Персенк и хотел с механа там,хижите на Скалните мостове,на автогарата в село Хвойна/там автобусите правят почивка/,по пътя след Асеновград има няколко крайпътни ханчета и места за продажби на местни продукти,село Бачково и манастира,Нареченски бани и село Косово,Чепеларе,Пампорово.Туристите,посещаващи този район ще са основните потенциални клиенти.Освен това през интернет,включване в различни онлайн магазини.Целта ми не е промишлено производство,нито забогатяването.Аз съм фермер и това ще е една малка ферма със затворен цикъл.Лятото,който иска,ще може да си набере и директно плодове,дори да си свари на място няколко бурканчета сладко,например!

Страхотна идея! Поздравявам те, че именно към тази сфера си се насочил. Дано има успех идеята ти!

Благодаря за пожеланието!Това ми е хоби от дълго бреме,а от известно време черпя от опита главно на хърватски производители,ние просто нямаме такава традиция още.Работя в близко бъдеще да започна реализацията.

За мен плодовите вина са за европейците от северната европа. Те нямат слънце, намат грозде и правят вино от каквото им падне - ябълки, къпини-малини ... Но пък може точно предлагането на "българско" плодово вино може да заинтересува туристи.