От karierist 5743
Автор на идеята: Дуг Бергойн
Публикувал: karierist (не съм автор на идеята)
Необходимо оборудване: 
транспорт за превозване на кутии, както и самите пластмасови кутии в големи количества
Необходимо финансиране за реализация: 
от 5'000 до 10'000 EUR
Необходим наемен персонал: 
от 1 до 3 души

На пръв поглед изглежда, че този бизнес не може да дава голяма печалба, защото взимането под наем на кутии за преместване не може да струва скъпо. Нo по-важното е колко хора ще се възползват от вашата услуга!

Даването под наем на кутии за преместване може да стане много добър бизнес, ако успеете да обхванете достатъчно голям дял от пазара. Съществуват доста впечатляващи примери.

Едно момче от Ванкувър, Дуг Бергойн (Doug Burgoyne), е изградил голям международен бизнес върху арендата на кутии за преместване.

Идеята за този бизнес е дошла при Дуг след като му се е наложило да премества домакинството си няколко пъти, като цялата покъщнина се е пренасяла в паянтови картонени кутии. Съпругата му, която е работила в търговията на дребно, се е сетила, че нейната фирма транспортира своите стоки в големи пластмасови кутии за многократна употреба. Бинго!

Днес фирмата Frogbox има печалби от няколко милиона $.

Да видим, какви услуги предлага фирмата.

Кутиите, които се предлагат на клиентите са пластмасови, за многократна употреба. Те могат да се вземат под наем за 1-3 седмици и повече, като има възможност да се избере необходимото на клиента количество – 25, 30, 50 или 70 броя. Поръчаните кутии се доставят на адреса на клиента.

Пластмасовите кутии са много трайни, удобни за съхранение на склад и не пропускат влага. Те имат капак и няма нужда допълнително да ги връзвате или да лепите с тиксо. Кутиите имат много други достойнства – те лесно могат да бъдат измити и почистени, не са прекалено големи и могат да бъдат пренасяни от един човек. Има възможност да залепвате върху тях всякакви стикери, с които ще маркирате своите багажи. И най-важното им предимство – те не замърсяват околната среда, за разлика от обикновените хартиени кутии, които трябва да се изхвърлят, ако се замърсят или се скъсат или просто стават ненужни. Освен това, пластмасовите кутии са произведени от рециклирана пластмаса.

Бизнесът с кутиите под наем работи по следния начин: клиентът поръчва кутиите чрез сайт или по телефона. След това кутиите се доставят на адреса на клиента с камион и се разтоварват. Клиентът самостоятелно пълни кутиите, превозва багажа си където му трябва и след това се обажда във фирмата да си приберат кутиите.

Фирмата Frogbox за няколко години вече е създала повече от 20 филиали (и планира още 150) в Канада и САЩ - чрез своят франчайзинг. Всеки франчайзи плаща на фирмата роялити – 7% от брутния си месечен доход. Ако направите сметка ще видите, че печалбите не са никак малки.

България не е много голяма държава и няма как да направите 20-50-150 филиали, но нали никой не ви пречи да разширите бизнеса си в останалата част на Европа?

Аренда на кутии за преместване
Аренда на кутии за преместване

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.