От lilina-g 34660
Автор на идеята: Лиляна Б.
Публикувал: lilina-g (аз съм автор на идеята)
Необходимо оборудване: 
сграда или помещение, хотелско оборудване
Необходимо финансиране за реализация: 
от 5'000 до 10'000 EUR
Необходим наемен персонал: 
от 4 до 10 души

Когато съм пътувала с кола през няколко европейски държави, голямо впечатление ми направи, че навсякъде има много малки "семейни" хотелчета. Те предлагат този минимум услуги, който е необходим на всеки пътник: нощувка, закуска и паркинг за колата. Споделям тук идеята да направите "семеен" хотел, въпреки че идеята не е нова.

Не е толкова трудно да превърнете дома си в един малък уютен хотел, където да предлагате нощувки и закуска. Разбира се, че за целта трябва да имате някаква къща – собствена или под наем.

Хотелът може да стане ваш семеен бизнес, в който да работи цялото ви семейство.

Много е забавно да направите интересна обстановка в хотелчето си. Съществуват хиляди начини да направите такава атмосфера, в която и на Вас ще Ви е приятно да работите. Само няколко идеи, които ми идват на ум:

-“съвременен” хотел със стандартни мебели, но с интересни съвременни картини по стените.

- “класически” хотел с тежки щори и антикварни на вид лампи, плюшени столове и “старинни” чаши за кафе.

- “младоженски” хотел със сърчица и панделки навсякъде. В този хотел можете да предлагате и “първата нощ” за младоженците.

- “семеен” хотел със стая за децата и люлките в двора.

и т.н.

В същност такива разпространени в Европа семейни хотели са нещо смесено между един хубав хотел и частна къща, където сте на едно гости. Очарованието на малките хотели в това, че всеки предлага неповторима атмосфера, а и няма го забързаното темпо на големите хотели.

Не е задължително да имате голяма къща с 20 стаи, за да започнете този бизнес. Достатъчно е като начало да имате 3-4 стаи, подготвени за Вашите гости. Собствениците на такива хотели живеят в същата къща и взаимодействат със своите гости “по-семейно” отколкото в големите хотели с по 50 стаи. Разбира се, че в тази атмосфера шоколадчето на възглавницата и цветята на масичката се възприемат от гостите като мил личен жест.

Интересни възможности предлага и организирането на сутрешната закуска. Тя се сервира в обща трапезария в определен час или, по желание на гостите, в техните стаи. Никой гостенин няма да забрави такава “домашна” закуска, сервирана от хазяйката на хотела. Бъдете сигурни, че такива преживявания се преразказват на приятелите, а това е допълнителна реклама за всеки хотел.

Можете да сервирате топъл шоколад и топло вино с канела през зимата и лимонада с лед през лятото, да предлагате домашни сладки и баници.

Наред с явните предимства на това да имаш собствен семеен хотел, искам да кажа и за недостатъците на този вид бизнес, които съм забелязала. Като всеки хотелски бизнес, семейните хотели са зависими от сезонността в своята дейност. Крайморските хотелчета добре ще работят през лятото, а тези в планината – през зимата. Дори хотелите, разположени покрай големите автомобилни пътища, сигурно забелязват намаляване на броя на гостите през зимните месеци. Това може донякъде да се компенсира с предлагането на “извънсезонните” услуги, като например тези за младоженците.

Друго, което ми се струва важно да знаете е, че няма да станете милионер само с един семеен хотел. С получените доходи ще можете да си осигурите добър живот, но за сметка на това, че непрекъснато ще живеете в хотела заедно с гостите си. Това по-скоро е начин на живот, който трябва да Ви допадне.

Фото @: stock.xchng
Семеен хотел.

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

A kak shte vazpriemat sobstvenicite na hotelcheto izchezvaneto na chast ot inventara po staite sled nqkoi ot gostite

сега ще закупувам къща и желанието ми е да я направя семеен хотел

Предлагам съдружие на г-жа Лиляна в подабно начинание http://detelinite.dir.bg

Продавам,къща в Родопите,подходяща за семеен хотел или друго.За повече информация www.555.bg имоти- Смолян с.Баните-къща tel. 0884 615271 ул.Лиляна Димитрова 14

аз също имам такава идея но искам да е в съдружие с друг който споделя тази идея и я възприема на сериозно това е много добра идея няма значение че е сезонно човек има ли желание го прави няма да се стане милионер но поне ще се повиши стандарта и има нужда и от такива хотелчета хората ги предпочитат

Stega da go napravite udoben i priqten za posetiteli.Zashtoto povecheto balgari malko vlagat i chakat edva li ne milioni dohodi-no ot kade da doidat?

здравеите на вси4ки . аз направих то4но това, имам кьща в каварна , парвата година я пооправих малко и бчх доволен от гледна то4ка на посещаемост , сега ч модернизирам като правч басеин барбеку и други екстри за удобство,ако нчкои иска савет нека писе на или да заповчда на место ted_imoti@abv.bg

Имам малка селска къща но нямам средства за ремонт.Как да я превърна в малък семеен хотел.Помогнете?