От karierist 1772
Семеен бизнес
Фото @: Flickr

Не е лесно да се регулират работните отношения в семейството, което работи заедно. Как да направите така, че бизнесът ви да не пречи на личните отношения, а семейството да не се намесва в бизнеса?

1. Всичко трябва да бъде много ясно

Независимо от това каква е близостта на семейната ви връзка с хората, които работят във вашия семеен бизнес, трябва да определите точните правила за работа, скрепени с договор.

По този начин ще можете да се обезопасите, ако възникне конфликтна ситуация, и без излишни емоции да решите проблема.

2. Ако си служител – значи си служител

Както и по отношение на другите сътрудници, бизнесът и личното трябва да бъдат разделени. Вашият сътрудник - член на семейството трябва да знае, че служебните въпроси си остават служебни и нямат никакво влияние върху семейните и личните отношения.

Не протакайте решаването на служебните проблеми и вземайте решения относно своите роднини бързо и справедливо, както бихте ги взимали за всеки друг служител.

3. Административната част на бизнеса е много важна

Не игнорирайте юридическата част на дейността само защото работите с членове на своето семейство. Нали не искате да разрушите своето семейство заради парите?

Всеки трябва да подписва документи според своите служебни задължения и всеки трябва да носи съответната отговорност.

4. Правете всичко възможно, за да бъдете справедливи

Това звучи много лесно, но на практика често е трудно за изпълнение.

Нашите отношения с приятели, семейство и добри познати правят нашите решения необективни по отношение на тяхната работа. Това не бива да се случва. Отнасяйте се в работата към своите близки хора така, както и към останалите си служители.

5. Мислете разумно, без емоции

Пред лицето на бизнеса всички са равни, дори това да са вашите роднини.

Трябва да намирате логичен и конструктивен начин за решаване на проблемите, дори ако вашите роднини реагират много емоционално и се опитват да влияят на роднинските ви чувства.

6. Разпределете ролите

Често роднините започват да работят заедно, без да са определили точно кой с какво ще се занимава и ще отговаря във фирмата.

Ако още от самото начало направите всичко ясно, то всеки сътрудник на вашия бизнес ще може да се съсредоточи върху своята част на работата и вашият бизнес ще работи успешно. Това се отнася и за сътрудниците – ваши роднини.

7. Колкото и това да е трудно – не бъдете благодетел!

Всички знаят за това, всички говорят за това, но никой не го прави! Става дума за наемането на работа на всеки член от семейството, който ви е помолил за това.

Ако сте успели да започнете собствен бизнес и той работи успешно, то със сигурност ще искате да помогнете на своите роднини изпаднали в беда и останали без работа. Но съвременният бизнес е битка, която може да се печели, само с най-добрите войници. Ако не сте сигурни, че на вас ви трябва точно такъв специалист като вашия роднина, откажете му, дори това да е много трудно за вас.

8. Не забравяйте за документите

Въпросите, касаещи заплатата, работното време, задълженията и отговорностите, винаги са проблемни във всеки бизнес. Членовете на вашето семейство приемат тези въпроси по-остро от всеки друг служител.

Затова, ако не искате да имате непрекъснати конфликти и разправии, всичко трябва да бъде записано и подписано така, както се прави с всеки друг служител във фирмата.

9. Определете целите на работата

Бъдете ясни в това, което очаквате да получите от работата на сътрудник – роднина. Ще имате много по-малко проблеми, ако всеки член на вашето семейство види какви са целите на работата му във фирма и с каква точно работа той се справя успешно, а с каква - не.

Ясните цели за всички сътрудници помагат да се контролира дейността на целия бизнес, в това число и производителността на всеки член на екипа.

10. Разделяйте, разделяйте и още веднъж – разделяйте!

Това е много важно! Разделяйте работата и личните отношения. Правете работата на работното си място, а семейните въпроси решавайте в извънработното време.

Само в този случай ще успеете да работите със своите роднини.

11. Разделете работното пространство

Дори и най-любимият и най-милият ви роднина може да ви побърка, ако се налага да прекарвате с него практически цялото денонощие.

Разделете работното си пространство така, че да ви е комфортно да работите в него. Направете си отделни офиси и не вършете всичките си работни задачи заедно, ако това наистина не се налага.

12. Бъдете обективни към недостатъците

Бъдете обективни, когато някой от сътрудниците посочва недостатъците в работата на ваш роднина. Всеки човек има слаби страни и не бива да затваряте очи за слабостите, които не са от полза за вашия бизнес. Вземайте мерки незабавно, ако виждате, че член на вашето семейство наистина не може или не иска да си върши работата.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.