От karierist 90460
С какъв бизнес да се захвана?

Следващите редове са за начинаещите. Ако все още не сте избрали с какво да се занимавате и ви е трудно да прецените коя дейност ще ви носи печалба и удовлетворение и ще осигурява работа за вас и ваши близки, за да се ориентирате по-добре, опитайте да си отговорите на няколко въпроса:

1. Какво умея да правя?

Помислете какво умеете да правите най-добре. Владеете ли занаят или изкуство? Например дърворезба, изобразително изкуство, грънчарство, обущарство, фризьорство и др. Имате ли някакви особено изявени способности и умения – шофирате добре, умеете да шиете, да готвите, да поправяте уреди, добър търговец сте и т.н. Не пренебрегвайте знанията и квалификацията, които вече имате. Те могат да ви послужат като добра основа за започване на собствен бизнес, с който да осигурите семейството си и да печелите добре.

Важно е честно да прецените възможностите си, за да откриете какво от това, което вие самите притежавате, ще работи най-добре за вас. Помислете и за придобиване на допълнителни знания и умения. Ако не можете да си позволите да се запишете в курсове за допълнителна квалификация – обърнете се към местното бюро по труда. Там има безплатни програми за преквалификация и чуждоезиково обучение.

2. С какво разполагам?

Основно предимство при започването на малък бизнес е собствеността, която притежавате. Това може да са:

 • свободни помещения (жилище, селскостопански постройки и др.;
 • земя;
 • животни;
 • машини и техническо оборудване;
 • транспортни средства;
 • друга собственост.

Много важен фактор, на който може да разчитате, е семейството, близки или приятели, с които да направите общ бизнес. Тяхната квалификация, умения, идеи и опит могат да допълват вашите в едно успешно сътрудничество.

Помислете и за всички контакти, които имате с хора с различни професии. Могат ли да ви бъдат полезни, да ви подпомогнат в началото или да ви дадат идеи?

3. Какви възможности ми дава регионът, в който живея?

След като прецените всичко, с което разполагате и с което можете сами да си помогнете, проучете възможностите, които ви предоставя мястото, където живеете. Например:

 • традиционно развити дейности в региона – промишлена дейност, селско стопанство, занаяти, услуги;
 • подходящи природни и климатични условия и ресурси – плодордна почва, климат, подходящ за отглеждане на определена култура;
 • инфраструктура на населеното място – проучете развитието на търговската мрежа, транспортните услуги, банковото обслужване в региона;
 • местни програми, насочени към развитие на малкия и средния бизнес. Потърсете във вашата община или местното бюро по труда информация за различните програми на местно равнище, насочени към новостартиращи фирми. Голяма част от тях предлагат безплатни консултации, нисколихвени кредити, обучение;
 • възможности за наемане на работна ръка- проучете дали във вашия регион има достатъчно квалифицирани и трудоспособни хора, които да наемете или чиито услуги да използвате в бизнеса си;
 • развитието на частния бизнес в съответния регион – има ли във вашия регион много частни фирми и с какво се занимават. Наличието на добре развит частен бизнес означава, че има условия и потенциал за развитие на региона. Това е предимство при започването на малък бизнес;
 • традициите на местните хора – за да се ориентирате по-добре и да се предпазите от грешки, обърнете внимание и на това, какво традиционно харесват хората от вашия регион, на какво се противопоставят (какво не биха приели).

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Този сайт е “настолна та ми книга“Поздравления

Благодаря от името на целият ни екип. Радвам се да Ви бъдем полезни. :)

Поздравления за хубавия сайт! За всички, които имат желание за соствен бизнес препоръчвам Мрежов маркетинг.
1. Започва се с минимум капитал.
2. Всичко зависи от теб!
3. Изключителни данъчни облекчения
4. Нямаш нужда от работници, а градиш мрежа от потребители
5. Възможност за неограничени доходи
6. Изгражда се за кратко време 2-5 години.
Ако желаете ми пишете. Ще се радвам да ви рам повече информация!

Здравейте, искам да започна собствен бизнес, но не знам с какво точно да се занимавам ако някой може да ми даде идей моля да го направи!

Ивелина, регистрирай се във форума на Кариерист – там дават съвети :)

Страхотен сайт! Мисля, че ще ми бъде полезен за създаването на собствен бизнес.
До: Мариана Тухчиева:
Да не би случайно да сме роднини?

Angel Sultanov,moje li da mi dadete poveche informaciq za Mrejov marketing?

Valentina, e-maila Baggar@abv.bg e nevaliden

zdraveite iskam da zapo4na sobstven biznes,no neznam s kakvo da se zanimavam moje li nqkoi da mi dade suvet :)

здравейте,като всички искам да започна някъкъв бизнес.дайте ми идеи които да са рационални.