От l_dragomirov 1763
Атиро Консулт
Фото @: stock.xchng

Счетоводителят е най-добрият приятел на хората, които искат да развиват бизнеса си и да са спокойни за неговата стабилност и успех. Вие също имате големи планове за фирмата си и нейното разрастване? Единият вариант е да наемете счетоводител, който да работи само за вас, във вашия офис. Другият вариант е да използвате външни счетоводни услуги. Ние ви препоръчваме второто, като имаме сериозни доводи за това. Запознайте се с тях и после решете какво ще е най-доброто за вашия бизнес.

Намалявате разходите си без да се лишавате от нито една от важните за бизнеса ви счетоводни услуги

Когато наемете счетоводител на трудов договор, вие му плащате заплата, осигуровки, болнични, инвестирате в обучението му. Трябва да го настаните на удобно работно място. Всичко това са разходи, които вървят независимо колко работа има вашият счетоводител.

Когато използвате външни счетоводни услуги, вие имате предварителна договорка и плащате само за извършеното от счетоводителя количество работа или пък давате неголям месечен абонамент.

Възползвате се от предимствата, които външните счетоводители имат по отношение на технологиите

На пазара излизат все по-нови и нови софтуерни решения, които улеснява работата на счетоводителите и я правят по-ефективна. За да бъдат конкурентноспособни, счетоводните кантори и къщи работят с най-подходящия за тях софтуер. Тези програми обикновено са доста скъпи и ако наемете счетоводител, вероятно няма да ви е рентабилно да купите и подобен софтуерен продукт. Не, че е невъзможно да се работи и без него. Просто всичко става по-бавно и по-трудно.

Получавате винаги обективна експертна оценка, независимо какъв е казусът ви

Счетоводителят на трудов договор работи сам или с още един колега. Ако по време на работата му възникне казус, той може да попита колеги от други фирми, да чете и да търси решение, но просто няма как да е специалист по всичко.

В счетоводната кантора за делата ви обикновено се грижи един счетоводител, който има опит и познания именно в сферата на вашия бизнес. Заедно с него обаче работят няколко счетоводителя – експерти в други области, които могат да помогнат при по-заплетена ситуация. Счетоводните къщи често търсят консултации и с външни специалисти, така че вие получавате много по-солидна експертна подкрепа за вашия бизнес.

Имате двойна гаранция, че цялата ви документация е изрядна

Вие, разбира се, следите какво прави вашият счетоводител, понякога обаче няма как да инвестирате време и в това. Когато ползвате външни счетоводни услуги, знаете, че върху служителите на фирмата, избрана от вас, се упражнява допълнителн контрол, така че всичко да бъде наред.

Не е задължително да сте голяма фирма

Връщаме се отново на първия довод, с който започнахме. Намаляването на разходи за счетоводство. Ако сега стартирате бизнеса си или все още сте малка фирма, вероятно ще ви е трудно да наемете счетоводител на трудов договор. А и не е нужно. Да се справяте сами с цялата документация е принципно възможно, но не е добра идея. Първо, защото това ще ви отнема много време, което иначе ще вложите в същинската си работа. Второ, защото ако не сте в час с всички новости, законови промени и нормативни актове, и пропуснете нещо, можете да си навлечете огромни глоби и проблеми. Използването на външни счетоводни услуги е достъпно за всяка фирма, независимо колко е голяма. Ако се притеснявате, че няма да ви обърнат достатъчно внимание, потърсете счетоводни кантори, специализирани в работа с фирми от малкия и среден бизнес.

Имате надежден партньор в бизнеса

Експертността на работещите в счетоводни кантори, както и фактът, че не са ваши служители, а работите съвместно, ви гарантират възможност за по-обективна оценка на вашата дейност и финансово състояние. Ако работите с една и съща счетоводна кантора дълго време, нейните служители ще ви помогнат да планирате по-лесно дейността си и да взимате изгодни за бизнеса ви финансови решения.

Това са нашите основни доводи. Използвайки външни счетоводни услуги, вие се чувствате по-спокойни за бизнеса си; той се развива стабилно; не се тревожите за данъчни проверки; наясно сте с всички законови изменения; можете да планирате по-лесно за дълго време напред, защото счетоводителят ви е помогнал да видите кога и при какви обстоятелства се проявяват пиковите и слабите сезони за бизнеса ви.


Собственик на Счетоводна кантора Атиро Консулт ЕООД. Експерт по счетоводство, ЗДДС, ЗКПО, ЗДФЛ и осигуряване.

2603

Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.