От PlanetaBiznes 1973
Влияние на цвета на сайта
Фото @: Microsoft

Влиянието на цветовете върху психиката на хората се изучава отдавна. С навлизането на интернет в живота ни, изследванията все повече внимание отделят на тази област на психологията по отношение към ползвателите на интернет. Ще разгледаме, какви резултати са получили психолозите в Оксфорд.

Интернет психологията отдавна се обособи в самостоятелно направление на психологията, в което работят много професионалисти.

Вече за никого не е тайна, че променяйки само цветовата гама на сайта, можете да превърнете едвам кретащ проект в печеливш интернет бизнес. Нещата, всъщност, не са толкова сложни и се основават на основните закони на рекламата, известни отдавна. Например, за да се продават млечни продукти, трябва да се използва бял цвят, за продажба на сватбени рокли – розов, за стоки за новородени – лилав. Тези наблюдения са направени в рамките на последните 40 години и имат 100% успех.

По същия начин, със сигурност от 98% може да се каже какви цветове за какви видове стоки ще покачат интересът към рекламата на тези стоки в интернет.

Всеки от нас подсъзнателно, но предсказуемо за психолозите, при представянето на определени неща наум си представя определени цветове.

Така, например, ако човекът мисли за туризма, той най-често си представя син цвят, за сватбата – бял, зелен и златен, за децата – светло лилав, розов, за архитектурата – сив, за книгите – светло кафяв и бежов, играчки – наситено червен, наситено син, наситено жълт и други наситени основни цветове. Този списък е почти безкрайно дълъг.

Но ако имате сайт и искате да покачите ефективността му, не бързайте да го правите в „правилните” цветове. Има една тънкост – ако искате само да привлечете посетителите към сайта си, добре е той да бъде в „правилната” цветова гама, но в такъв сайт ефективността на тематичната реклама вероятно ще бъде много по-ниска (посетителите по-малко ще кликат върху рекламните препратки). Защо? Защото посетителят на сайта получава необходимото му впечатление още в сайта и няма вътрешна необходимост да търси информация някъде другаде, като клика върху препратките.

За да разберем по-добре този психологически модел на поведение на посетителите на сайта, ще разгледаме формулата, която предлагат психолозите на Оксфорд:

При средното прекарване на сайта ви от 120 секунди, посетителят:

  • 1-3 секунди се чуди „Вече съм посещавал този сайт?” Ползвателите с лекота запомнят сайтове, които вече са посещавали и в 95% от случаите се отказват да ги посещават отново, без значение, дали сайтът им хареса или не.
  • Около 5 секунди се опитва да разбере „Харесва ли ми тук?”, като оценява качеството на сайта и удобството на неговото използване – удобен за достъп до информация, хубав, не съдържа „словесен боклук”.
  • Още около 5 секунди посетителят си отговаря на въпрос „За какво иде реч?” – решава дали ще намери необходимата му информация.
  • Около 100 секунди изучава текста на страницата, при условие, че текстът е написан интересно и грамотно. Ако посетителят решава да не изучава текста, който вижда, той напуска сайта, най-вече ако и на трите въпроса си отговаря: ”Аз вече бях тук”, „Този сайт ме дразни” и „Тук няма нищо полезно за мен”.
  • През последните 4-7 секунди посетителят решава къде да върви по-нататък. Точно в този много кратък момент от време, той решава дали да кликне върху някоя от рекламните препратки на страницата или да затвори страницата и да се върне към търсачката. Точно в този момент става важно каква цветова гама има вашия сайт и рекламните блокове в него.

Във втората част на статията ще разгледаме конкретните примери на влиянието на основните цветове на сайтовете върху маркетинга и на рекламата в тези сайтове.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.