От PlanetaBiznes 3080
Влияние на цвета на сайта
Фото @: Fotilia

Сега ще разгледаме конкретните примери на основните цветове на сайтове и на рекламата в тези сайтове и ще видим, защо в някои случаи съчетанието е много успешно от гледна точка на маркетинга, а в някои случаи – не.

Червен сайт

Червения цвят подсъзнателно сигнализира за опасност, напрежение и затова ползвателят се чувства не много добре в такъв сайт. Най-често той има само едно желание – да избяга. Затова, ако сайтът съдържа наистина важна за посетителя информация, той бързо я чете и бяга, без да обръща внимание върху рекламата. При това, банерната реклама на посетителя изглежда „странно” в червения сайт, а контекстната реклама остава просто „незабележима” за него.

Като резултат, процентът на кликове върху реклама в червения сайт е най-малък.

Бял сайт

Белия цвят се асоциира с вестник, списание или книга. Посетителят в такъв сайт се чувства спокойно, а ако има ярки, не много големи, графични елементи (снимки), то и интересно. Посетителите се чувстват в такъв сайт като у дома си, но рекламата ги привлича малко. Най-вече тази, която „продължава” дизайна на сайта – има същия фон и цвят на препратките. Но банерите привличат вниманието на посетителите, защото те имат вътрешно очакване, че кликайки върху банер те ще преминат към също такова интересно и комфортно място.

Какво бихте могли да направите с контекстната реклама, за да я направите по-привлекателна за посетителите? Направете заглавията на препратките в неочаквано ярки цветове – виолетови, ярко розови, наситено жълти. Заглавията на рекламните препратки трябва да бъдат максимално големи, а текстът и препратката – черни. Не бива да слагате рамки, защото в белия сайт рамката дава впечатление на „откъснатост” на рекламата от общия текст и подсъзнателно посетителят смята, че минавайки по препратката, той няма да намери нищо интересно. Същия ефект имат и цветните фонове на рекламните блокове.

Черен сайт

Черния сайт отблъсква 50% от посетителите, а у тези, които все пак остават, предизвиква забавяне на мисловните процеси. Човекът се забавя в сайта, но към 70-та секунда изведнъж усеща, че „затъпява” и бърза да напусне. Най-лесния начин за това е да кликне върху рекламната препратка. Но това ще се случи само, ако рекламата няма да изглежда като продължение на сайта – няма да съдържа черни, червени или морави цветове.

Запомнете: в черния сайт рекламата трябва да бъде визуално дистанцирана от сайта. Това се постига с ярки цветове на текста и фона, както и със задължителната в случая, рамка.

Жълт сайт

Този цвят е най-малко привлекателен от гледната точка на бизнеса в интернет. Психолозите в Оксфорд дори го наричат „преминаващ цвят”.

Оказва се, че през първите 3 секунди от прекарването си в такъв сайт, ние направо спираме да дишаме или поемаме дълбоко въздух за да се съвземем и да отговорим на въпроса „Ще остана ли тук или не?”. Жълтия цвят се явява най-безопасен за нашето подсъзнание и затова в повечето случаи посетителят се бави да вземе решение за напускането на сайта, дори той да е направен напълно непрофесионално.

Посетителят не може да вземе решение и остава, но не за да чете, а за да се насочи някъде другаде, а за това му помагат рекламните препратки. Психолозите смятат, че в този случай са подходящи всякакви цветове за рекламата, без оранжеви и жълти. Дори е по-добре да направите различни по цвят рекламни блокове – червени, черни, сини, шарени, за да може посетителят да реши, че се намира пред избор от много посоки в различни страни.

Конверсията на рекламата в такива сайтове често е доста висока, защото посетителите кликат върху няколко рекламни препратки. Но, банерите в жълтите сайтове почти не работят.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.