От PlanetaBiznes 1865
Търсене на купувачи на бизнес

Всеки бизнесмен, който реши да продаде бизнеса си, би мечтал веднага да намери двама или трима купувачи и те да започнат да се състезават за правото да купят фирмата. Има и такива варианти, но те се случват рядко. Като правило са необходими много усилия, време и най-често пари, за да се намери купувач.

И така, решили сте да продадете своя бизнес. Къде да търсите потенциалните купувачи?

Приятели и роднини

Да, наистина, защо да не опитате да намерите купувач сред своите приятели и роднини? Това e доста добър  начин по отношение на  време и вашите финансови разходи за организиране на продажбата, но кръгът на  кандидатите e много ограничен.

Опасността е да продадете бизнеса си за много по-малка сума, отколкото ако рекламирате офертата си за продажба на бизнес пред широка аудитория. Освен това, може да бъде не много удобно за вас да продължите да общувате с купувача и след продажбата.

Бизнес конкуренти и партньори

Историята познава много случаи, когато фирмите ca били изкупувани от най-близките им конкуренти. Това често е изгодно за конкурентите, защото те след покупката разширяват своите пазари или затварят технологична верига като въвеждат в бизнеса си дейности, които преди се е налагало да купуват от външни фирми.

Също така, вашият бизнес може да представлява интерес за вашите доставчици, които добре познават вашата  област на дейност. Това е добър вариянт, тъй като ще избегнете да давате много допълнителни обяснения и да предоставяте подробна документация.

Ако купувачът е добре запознат с вашата индустрия, има по-голям шанс вашият бизнес да не загине  след продажбата, а ще продължи да работи още дълго време. Това може да бъде важно за вас.

Като недостатък можете да се посочи факта, че можете да бъдете уязвими, ако на вашите конкуренти ще стане известно, че продавате своят бизнес. В такава ситуация (на теория) те могат да сметнат, че бизнеса ви е слаб в момента и да ce възползват от възможността да ви навредят. Затова трябва много добре да избирате на кого да предложите да купят вашата фирма и да се свържете с тях много конфиденциално, лично или чрез посредник.

Обави или реклами в масовата преса

Тук всичко зависи от цената на вашия бизнес. Ако цената му e незначителна, можете да опитате да сложите реклама за продажбата в няколко, без значение какви, сайта в интернет или в хартиени списания, но трябва да знаете, че реалните купувачи рядко преглеждат такива сайтове и списания с цел да си намерят бизнес за купуване.

По-добре ще работи реклама в специализирани онлайн издания с бизнес тематика. В този случай дори самият факт, че сте отделили пари да подготвите рекламата и да я публикувате може да бъде от полза за вашата фирма. От едната страна, ще имате достъп до потенциално заинтересувана аудитория, а от друга - вашата фирма ще изглежда по-успешна, защото има пари за добра реклама.

Но трябва да имате предвид, че този метод за намиране на купувачи не е евтин.

Сайтове за безплатни обяви

В случая, вие нямате никакви разходи, но шансовете за успех не са много големи, тъй като броят на оферти за продажба на бизнес, в това число не много коректни, в безплатните сайтове e много голям.

В същото време, вероятността сред читателите на безплатните обяви да се намерят потенциални купувачи на вашия бизнес, е много малка.

Специализирани бизнес портали

Това са бизнес сайтове, които се посещават от потенциални и реални предприемачи и имат съответната тематика и съдържание. Обикновено такива сайтове предлагат различни възможности да рекламирате своята оферта и да, това ce заплаща.

Голямото предимство е, че този вид сайтове имат най-заинтересуваната аудитория от потенциални купувачи, което бързо може да доведе до желания резултат. А може и да не доведе.

Бизнес групи

Това може да бъдат вашите колеги от някакъв бизнес клуб или бизнес организация, в която членувате. Помислете и за предприемачите, с които заедно сте посещавали някакви семинари или обучения. Ако сте загубили техните контакти, но сте сигурни, че те ще се сетят за вас, можете лесно да ги откриете, ако се обърнете към организатора на мероприятието.

В бизнес групите вероятността да намерите потенциален купувач на вашия бизнес е доста голяма само поради факта, че хората в тези групи по подразбиране вече се занимават или се интересуват от бизнес. В същото време, вие там не сте "чужд човек" и вашето предложение ще разгледат по-внимателно.

Най-лесния начин да стигнете всички тези хора е да платите за реклама в сайтове или групи в социалните мрежи на тези бизнес групи. Или просто да се свържете с колегите си лично.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.