От karierist 32387
Изготвяне на бизнес план
Фото @: stock.xchng

Проучвайки литературата, посветена на бизнес-планирането, ние открихме доста универсални съвети, които присъстват в повечето от най-полезните материали по темата. Събрахме и ги допълнехмe за Вас в този материал и се надяваме, че нашите съвети за изготвянето на бизнес план ще Ви бъдат от полза.

Каква е целта на бизнес плана

Разработването на бизнес-план (БП) е вид планиране, а самият БП представлява планов документ. Звучи много познато от близкото ни минало, но не бива да се прави пряка аналогия с планирането на социалистическото стопанство. Има една съществена разлика: в дадения случай ние сами планираме своето бъдеще, а не ползваме “изплануваните” от някой друг перспективи.

Планирайки развитието на своя бизнес, Вие осмисляте какви са посоките, в които ще се развивате, какви са целите на дейността и как да ги постигнете най-ефективно. Очертавате кръга на евентуалните рискове и възможностите за тяхното избягване. С други думи, ефективното планиране е процес на определяне на целите и задачите, които поставяте пред своя бизнес, както и очертаването на определени действия, които ще се извършват за постигането на поставените цели. Този вид планиране не е прерогатив само на прохождащ бизнес, но и необходимост за всяка, дори много стабилна фирма.

Бизнес планът като такъв, представлява един писмен документ, където се сумират възможностите и перспективите и се посочват определени действия, които ще се извършват от управляващия персонал (мениджъри) за реализация на тези възможности. Разбира се, ако Вашата фирма е малка, то най-вероятно, Вие самите представлявате целият мениджърски персонал.

Излагането на плана в писмен вид дава възможност ефективно да се систематизират нещата и да придобият завършен кратък вид.

Защо трябва да изготвяме бизнес-план, когато можем само да си очертаем основните цели, като например “да спечеля много пари” или “да продавам много понички, които изработвам по старата рецепта от прабаба ми”? Ето Ви няколко причини:

1. Ако започвате самостоятелен бизнес от нула, нямате образование в областта на мениджмънта и още не сте много наясно какво Ви очаква като мениджър на фирма, то със сигурност не предвиждате всичките трудности и рискове, които се изпречват пред един млад бизнес.

2. Пазарната среда се променя непрекъснато. Конкуренцията заяква всеки ден, а пазарните ниши се запълват с астрономическа бързина. За да имате адекватно поведение като стопански субект и да реагирате на промените, трябва непрекъснато да пресмятате перспективите за своята фирма.

3. БП е връзка между Вашата фирма и потенциалните инвеститори. Ако искате да привлечете допълнителни финансови ресурси, то трябва да заинтересувате инвеститорите, в това число и тези в чужбина. С други думи, трябва да докажете, че влагането на пари във Вашата фирма е изгодно и сигурно. Трябва да докажете, че мислите реално и сте предвидили както трудностите, така и положителните перспективи при реализирането на инвестираните във Вашата фирма финансови средства.

Получаването на банков кредит също е съпроводено с представянето на бизнес-план. Той ще покаже на банката, че имате потенциал да върнете получения кредит, да изплатите лихвите и по този начин ще донесете печалба на банката-кредитор.

Изготвяйки БП с цел получаване на финансов кредит, следва да се акцентира върху точките, които пряко влияят върху усвояването и връщането на парите. Например, задължително трябва да внесете биографичните данни на главния мениджърски персонал – образование, опит и др. Тази информация е ключова за потенциалните инвеститори, тъй като изяснява как ще се управляват финансираните от тях средства.

Забележка: Всяка банка или друг инвеститор има специфични изисквания към съдържанието на БП, но в общи линии той трябва да отговаря на посочваните от нас изисквания.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Здравеите !! Имам нужда от изготвянето на най добрия бизнес – план , за производство на фланелки за влюбени двоики !!Но може да приема и друга идея за бизнес !! Благодаря ви предварително – нуждая се спешно от това !!!

Имам нужда от най добрия бизнес план за производство на дамско облекло.

Ako imate o6te nujda mi pi6ete, 6te se postaraq da Vi pomogna!