От karierist 22172
Изготвяне на бизнес план
Фото @: stock.xchng

В първата част разгледахме целта на бизнес-плана. Сега ще се запознаем с процеса на изготвяне на плана.

Кой изготвя бизнес-плана?

Отговорът е много лесен – главните действащи лица (или лице). Планирането винаги се осъществява от настоящите или бъдещите лидери на фирмата, с други думи от тези, които ще носят отговорност за реализацията на БП. Личното участие на мениджъра в изготвянето на бизнес-плана е толкова съществено, че повечето инвеститори не разглеждат запитванията за кредити, ако БП е изготвен от външно лице или лица и е само подписан от мениджъра (собственика) на фирмата.

Забележка: Бизнесменът е собственик или един от собствениците на фирмата, а мениджърът (управител) е човекът, осъществяващ пряко управление на цялата фирма или някакво направление от дейността й. Самият бизнесмен може да бъде и мениджър или един от мениджърите, но може и да предаде управлението на фирмата изцяло на мениджърския екип. Една стартираща млада фирма обикновено има за собственик и мениджър (управител) едно и също лице.

Това не значи, че не трябва да ползвате услугите на външни консултанти. Напротив, за един инвеститор е от значение, че в разработването на БП участват квалифицирани експерти. Но личното пряко участие на бизнесмена или мениджъра е задължително. Прекият ангажимент Ви дава възможност да моделирате бъдещата си дейност, да проверите издръжливостта на своите идеи, а и да проверите потенциала си да се справите с предизвикателствата на бъдещата дейност. От друга страна, показвате на потенциалния инвеститор нивото на Вашата компетентност и предприемчивост.

Разбираемо е, че не всеки е роден писател. Затова можете да помолите някой да прочете Вашия бизнес-план и да коригира литературните перли и правописа.

Времето, което сте отделили за изготвянето на БП е времето, което сте отделили за своят бизнес. Вие вече работите за своето бъдеще. Разработването на БП е точно това, което трябва да прави един ръководител и всеки път, когато разработвате БП, Вие придобивате опит. Ако се съмнявате в собствените си възможности, по добре е да внесете корекции на ниво БП, отколкото да разберете, че не можете да контролирате нещата след като сте вложили финансови средства и сте започнали своята дейност.

Има вероятност напълно да промените първоначалните си бизнес-намерения в процеса на изготвянето на бизнес-плана. Ще Ви посочим един пример:

Вие тепърва започвате собствен бизнес и искате да произвеждате стока, която да продавате по цена на дребно, по-ниска от тази на конкурентите. Стоката Ви ще има по-съвременен вид, отколкото тази на другите производители, и затова не би трябвало да имате проблем да я реализирате на пазара. С други думи – ще произвеждате и продавате “евтина и хубава” стока. Тази идея изглежда напълно логична и успешна, за да осигури на всяка млада фирма твърдо място на пазара.

Решавате да изготвите бизнес-план за всеки случай, например за да намерите допълнителни финансови средства, ако собственият Ви капитал няма да може да осигури дейността. Изготвяйки БП, Вие детайлно проучвате формирането на себестойността на своята стока и когато са сложени надценки от всякакво естество, се оказва, че цената на дребно е с 10% по-висока от тази на конкурентите.

Щеше ли да е по-разумно да разберете за тази изненада след като сте вложили всичките си пари в производството? Но, точно затова се прави бизнес-план! За да определите рисковете и трудностите и да реагирате предварително. Можете да запазите цената на стоката си и да предвидите по-специални начини за нейната реализация, за да осигурите конкурентността й на пазара. Или да намалите себестойността. Или да я модифицирате. Решенията са стотици! Но каквото и да е решението, него трябва да вземе бизнесменът и мениджърът на фирмата. Затова прякото Ви участие в изготвянето на БП е наложително.

Колко голям трябва да бъде бизнес-планът?

Една голяма част от предприемачите изготвят БП с размерите на Британската енциклопедия. Всичките тези 150-200 страници са запълнени с дребни, излишни детайли и всъщност показват, че бизнесменът не може да изложи ясно собствените си мисли. Ефектът от такъв бизнес-план е изненадващо нисък.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

кажете ми как да ви пратя някоя снимка.

:) Пращайте – poste[@]karierist.com

бизнес план битова техника

искам да създам бизнес план за залесяване и отглеждане на орехова гора като искам да кандидатствам за финансиране по програма SAPART за закопуване на земя,техника и препарати за първоначалното засаждане и обработване на земята и обработката на продукцията,намеренията ми са сериозни ,искам да отглеждам 100 декара първоначално,а по нататък и повече,какво трябва да направя

ISKAM DA SAZDAM BAZA ZA PRERABOTKA NA DIVO RASTQ6TI GABI PO PROGRAMA NA EVROPEISKIA SAUZ

Здравейте искам да започна бизнес с орехови дръвчета,но досега не съм се занимавал и в момента изготвям бизнес план,може ли да ми помогнете с примерни бизнес планове,както да ме насочите към допълнителна източници на информация и съвети