От PlanetaBiznes 10503
Как да намеря идея за бизнес
Фото @: stock.xchng

Как измисля идеи за бизнес един от най-големите бизнесмени в света - Макс Левчин?

Макс Левчин е съосновател на PayPal, член на съвета на директорите на Yahoo!, създател на инкубатор HVF и на сървис за разплащания Affirm. Списанието Fast Company го разпита как в главата му идват идеи за стартъпове. Вижте правилата за намирането на нови идеи за бизнес, споделени от Левчин:

1. Питайте

„Примерно по време на всеки пети разговор нещо ми идва на ума и аз питам човека: „А защо не правите по еди-кой си начин?” Най-често моят събеседник отвръща: „Това е защото бла-бла-бла...”. Но в един случай от десет той отговаря: „Аз също не разбирам това”. Тогава аз си записвам тази идея”.

2. Провеждайте случайни разговори с креативни хора

„В този метод има доста високо отношение на шума към сигнала, но той доставя много удоволствия. Аз мога два часа да приказвам с някой лекар по неврохирургия или за устройството на реанимацията. Много неща научаваш и чувстваш: това е най-якото нещо на света, а аз дори не знам с какво това може да ми бъде полезно”.

3. Съставяйте списъци

„Аз в джоба си имам устройство, където е установен Evernote. Там имам огромен бележник, който се казва ИДЕИ и още един – ЛИЧНИ ИДЕИ, и още един – БЕЗУМНИ ИДЕИ.  (Освен това, имам огромен куфар с 200 бележници, които попълвам от началото на 90-те. Той лежи в гаража.)”

4. Регулярно преглеждайте своите списъци

„Аз карам себе си да се връщам и регулярно да преглеждам тази купчина с идеи. Там мога да имам до хиляда бележки, някаква безумна бройка. Когато се срещам с някой от приятелите ми (аз още имам бележник ХОРА, С КОИТО ОБИЧАМ ДА ПРИКАЗВАМ) за мозъчна атака, аз за начало изброявам пет идеи в тази област, в която на този човек би му било интересно да поговорим”.

5. Хващайте случайните намеци

„Аз съм маниак на сензорите. Веднъж казах на едно момче в HVF да купи всички измерватели на пулс, които му се срещнат – само защото това е интересна джаджа. Преди една година ние купихме камара кантари с Wi-Fi поддръжка, защото исках да разбера колко наистина струва тяхното производство”.

6. Списъците не винаги работят

Понякога идеите идват изненадващо, без да са били предварително записани в някой списък и обмислени след това. Доказателството е стартъпът Affirm, който сега ръководи Левчин: „Идеята сама ми е дошла в главата след втора чаша „Пино””.

Можем да обобщим съветите на Левчин в няколко препоръки – слушайте, внимавайте, интересувайте се, записвайте и ... добре, няма да пишем за виното.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.