От PlanetaBiznes 3503
Избор на успешен бизнес
Фото @: Flickr

Истинския успех, а след това и парите, идват при тези, които се занимават с любимо дело. Всеки има желание и възможност да се занимава с нещо с удоволствие, трябва само да определите, какво наистина ще харесва точно на вас.

Ето пет лесни упражнения, които ще ви насочат към това, което наистина Ви приляга.

Какво дело ви допада? Списанието Entrepreneur съветва да направите пет упражнения, които ще Ви помагат да определите, какво дело ще Ви е най-приятно за вършене.

Упражнение 1. Спомнете се като дете. С какво сте искали да се занимавате?

Запишете на лист хартия всичко, което ви е радвало като дете. Имали в този списък нещо, с което бихте искали да се занимавате сега?

Между другото, известния американски архитект-новатор Франк Ллойд Райт като дете много е обичал да играе с дървените кубчета. Като резултат, неговото детско увлечение е оказало влияние върху цялата съвременна западна архитектура.

Спомнете себе си като дете и се питайте, какво можете да „премъкнете” от детството си в настоящия си живот. Как опита, придобит в детството, може да ви помогне в кариерата?

Упражнение 2. Направете си „креативната дъска”

Ще ви трябват коркова дъска и голям лист хартия. В центъра напишете „Ново дело”. След това залепвайте върху хартията всичко, което ви вдъхновява: картинки, стихове, цитати, статии, всичко, каквото искате. Идеята е в това, да сте заобиколени с образите на това, което искате да постигнете.

Когато дъската се запълни от образите и ще проличи общата насоченост на тези образи, ще започнете да осъзнавате, какво ви липсва и как да запълнете тази празнина. Ще можете по-лесно да се движите към целта си.

Упражнение 3. Направете списък с хората, които вече са постигнали това, към което вие се стремите

Не изобретявайте колело. Изучете хората, които вече имат успех в интересуващата ви област. Разберете, по какъв начин и защо те са се озовали на върха, а след това помислете, как да повторите техният опит.

Напишете си план, истинския план със стриктна структура и всички формалности.

Упражнение 4. Захванете се да вършите любимо дело, дори и без да имате бизнес план

Милиони хора години наред оставят „за после” стартирането на дела, очаквайки момента, когато обемният бизнес план да придобие завършен вид. Като резултат, идеите така и остават само идеи, а папките с разчетите се покриват с прах.

Реализирайте идеите си, дори ако още не сте измислили, как да монетизирайте своят замисъл, съветват експертите. Във всеки случай вие ще проверите идеята си на жизнеспособност, ще се запознаете с нови хора и ще получите отзиви от ползвателите, които ще помогнат да изкусурите своят бизнес план.

Най-важното е да се отървете от „парализата” и да преодолеете страха да започнете.

Упражнение 5. Починете от „делово мислене”

Можете да усетите дискомфорт, когато напуснете бизнес режимът, но главата ви има нужда от почивка. Временно се отдайте на творчеството, живописта, спорта или, да кажем, градинарството.

След душевната почивка вземете в ръцете си лист хартия и запишете всички нови идеи, които ви идват на ум. Ще останете поразени от това, как се е пречистило вашето съзнание. Красотата на природата и изкуството отварят нови връзки, които преди не са ви били достъпни. Само ги запишете и след това използвайте.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.