От PlanetaBiznes 4222
Инвестиции за стартиране на бизнес
Фото @: Startupbootcamp

Не само българските инвеститори предлагат финансиране за стартиращия бизнес. В Европа съществуват доста програми за финансиране на бизнес, в които можете да се включите и вие.

Вече сме разгледали възможностите да получите финансиране за своя стартъп от инвеститорите от Северна Америка >>, Южна Америка и Австралия >> и Азия >>. Сега ще разгледаме няколко бизнес акселератора от Европа.

Лондон, Великобритания

Бизнес инвестиции от Великобритания

Сайт: seedcamp.com

Кандидатстване:

Всеки месец се избират по 2-3 стартъпа.

Продължителност:

1 седмица

Условия:

Участниците получават инвестиции в размер на 50 хил. евро в замяна на 8-10% от своята фирма.

Това е най-големия бизнес акселератор в Европа. Той е основан през 2007 година от известния венчърен капиталист Решма Сохони, с подкрепата от британските венчърни фондове. В портфейла на компанията има повече от 100 стартъпа от цяла Европа.

Двадесет избрани за участие екипа в рамките на една седмица преминават интензивна подготовка, а след това презентират своите идеи пред инвеститорите. От тези 20 идеи финансиране получават само 2-3.

Освен инвестиции в размер на 50 хил. евро, стартиращите бизнеси получават допълнителни бонуси. Те могат да посещават курсове в Seedcamp Academy, по време на които се учат успешно да извеждат своите проекти на пазара. Освен това, участниците в програмата имат възможност да работят за кратко в лондонския офис на Google Campus и да посетят с образователна цел САЩ.

Амстердам, Ейндховен, Холандия

Берлин, Германия

Копенхаген, Дания

Истанбул, Турция

Хайфа, Израел

Лондон, Великобритания

Инвестиции за бизнес от Европа

Сайт: startupbootcamp.org

Кандидатстване:

Няколко пъти в годината се избират по 10 стартъпа.

Продължителност:

3 месеца.

Условия:

Участниците получават инвестиции в размер на 15 хил. евро в замяна на 8% от своята фирма.

Това е световна мрежа от осем бизнес акселератори, основана през 2010 година. Акселераторът избира кандидати от различни страни, които могат да се преместят в един от градовете на програмата през времето на участието си в акселератора.

Всеки екип получава финансиране в размер на 15 хил. евро и допълнителни бонуси в размер на 450 хил. евро. С всеки проект работят ментори и експерти. В края на програмата, екипите представят своите проекти пред представителите на фондове и бизнес ангели.

Програмите на този акселератор малко се различават. Едните приемат кандидати, работещи във всяко направление на стартъпа, други – само в област медии, транспорт, енергетика и др.

Startupbootcamp приема в акселератора си както екипи, така и индивидуални предприемачи.

Венеция, Италия

Инвеститори от Италия

Сайт: h-farmventures.com

Кандидатстване:

Един път в годината се избират 10 стартъпа.

Продължителност:

3 месеца, Септември – Ноември

Условия:

Участниците в програмата получават инвестиции в размер на 15 хил. евро в замяна на 10% от своята фирма.

Този италиански бизнес акселератор е основан през 2005 година. През цялото време на своето съществуване той е финансирал 17,8 млн. долара за 60 стартъпа. Акселераторът се фокусира върху проекти в областта на модата, дизайна, туризъма и храната.

H-Camp предлага 3-месечна програма за начинаещи предприемачи, включваща поддръжка от ментори, лекции, юридическа помощ, PR. Акселераторът осигурява жилище и храна по време на участието в програмата.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.