От PlanetaBiznes 3355
Намерете инвестиции чрез бизнес акселератор
Фото @: Techstars

Повечето български предприемачи търсят инвестиции за своят стартиращ бизнес в България. Но съществуват достъпни възможности да си намерите финансиране и помощ от опитни ментори извън страната.

Винаги е по-лесно да се започнете бизнес, когато имате подкрепата на опитен ментор и инвестиции от големи фондове. По света работят мнозина бизнес акселератори – ограничени по времето програми, поддържащи стартъповете (стартиращия бизнес).

Участниците в проекти на бизнес акселератори се включват в програми, които им позволяват бързо да стартират собствен проект, който има потенциал да се превърне в успешен бизнес. За три-шест месеца на начинаещите предприемачи се осигуряват условия за работа, подкрепа на ментори и експерти, както и необходимите инвестиции.

Подобни програми се правят не само в България, а и навсякъде по света. Ние сме избрали няколко програми на бизнес акселератори, за които можете да кандидатствате и вие.

Започваме от Северна Америка.

Маунтин-Вю, Калифорния, САЩ

Сайт: ycombinator.com

Кандидатстване:

Два пъти на годината, през пролетта и есента, се избират общо 68 стартъпа.

Продължителност:

3 месеца, Януари – Май, Юни – Август

Условия:

Участниците в програмата получават инвестиции в размер до 120 хил. долара в замяна на 7% от своята фирмата.

Това е първият американски акселератор, той е създаден през 2005 година от предприемача Пол Грам. През времето на своето съществуване бизнес акселераторът е финансирал над 700 стартиращи бизнеса, средната стойност на които, според оценката на основателя на акселератора, съставя 22,4 млн. долара.

Този акселератор е финансирал, например, Scribd, Dropbox и Airbnb.

Избраните за включване в програмата екипи се канят за 3 месеца в Силиконовата Долина. Програмата включва провеждането на ежеседмични срещи с участието на експерти, инвеститори и други предприемачи. Курсът се завършва с Demo Day, на който стартъповете показват своите резултати.

Ню-Йорк, Остин, Бостън, Чикаго, Сиатъл, Боулдър, САЩ

Лондон, Великобритания

Сайт: techstars.com

Кандидатстване:

Един път на годината. За всеки град се избират 10 стартъпа.

Продължителност:

3,5 месеца

Условия:

Участниците получават инвестиции в размер на 18 хил. долара в замяна на 6% от своята фирма плюс възможност да получат заем в размер на 51-100 хил. долара.

Този бизнес акселератор е създаден от Дейвид Коен и Брад Фелдом. Той заема второ място след Y Combinator.

За участие в програмата могат да кандидатстват екипи, състоящи се от най-малко двама души. Те могат да имат готов продукт или само идея.

В рамките на три месеца и половина с всеки екип работи група от експерти. В края на проекта се прави Demo Day.

Във всеки град акселераторът предлага място за работа, както и допълнителни услуги, необходими за работата на екипи през началния етап на стартирането на бизнес.

Ванкувър, Торонто, Канада

Сан-Франциско, Ню-Йорк, САЩ

Сайт: highline.vc

Кандидатстване:

Един път в годината се избират 4-5 стартъпа.

Продължителност:

3 месеца, Март – Май

Условия:

Участниците в програмата получават инвестиции в размер на 30 хил. долара в замяна на 5-8% от своята фирма плюс възможност да получат заем в размер на 150 хил. долара.

Това е най-големия бизнес акселератор в Канада. Той е основан през 2011 година от предприемачите Борис Вертц, Леонард Броди и Деби Ланд. Те инвестират в ограничен брой стартиращи бизнеси: от 400-500 заявки за участие в програмата печелят само 4-5. През четирите години от съществуването си, GrowLab са инвестирали близо 9 милиона долара в 23 стартъпа.

Заявки за участие в програмата на акселератора могат да подават участниците от цял свят. Акселераторът се явява официален партньор на визовата програма за предприемачи на Citizenship and Immigration Canada (CIC) Startup Visa Program и оказва съдействие за получаването на статут за постоянно местоживеене в Канада.

Освен поддръжка от ментори, участниците в програмата получават бонуси във вид на безплатно програмно осигуряване, намалени цени на PR, услуги на дизайнери и др. Общата стойност на тези бонуси се оценява в размер на 300 хил. долара.

След приключване на програмата, участниците могат да посетят Силиконовата Долина.

Следва продължение...


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Мерси много за информацията! Ще чакам продължение. Надявам се, че ще разкажете и за европа.

Радваме се да ви бъдем полезни.

Да, ще има за Европа, както и за Южна Америка, Австралия и Азия. Не пропускайте публикациите :)