От karierist 2746
Продуктивност в домашния офис

Главен редактор на списанието Inc.com и бивш редактор на Harvard Business Review Ли Биукенен през последните четири години работи от домашния си офис. Тя разказва как да го правите правилно и да не съсипвате своята лична продуктивност.

Ли казва, че списанието, в което тя работи, се намира в Ню Йорк, а тя живее близо до Бостън и през последните няколко години работи в домашния си офис, откъдето има изглед към гората. Там е тихо и само понякога катерички тупват върху терасата, след като не успяват да улучат хранилка за птици. Понякога там е самотно. Ли се затъжва за дългите разговори, които е водила със своите колеги до апарата за бутилирана вода и за случайните срещи в коридора, които понякога подхвърлят идеи или помагат да се намерят съюзници.

Сега Ли работи вкъщи, но има непрекъсната връзка с колегите си, които работят в офиса на фирмата. „Когато моите колеги остават да работят до късно, за да приключат тиража, аз също оставам – от солидарност”, - пише Ли. Тя дори мислено прави поръчка, когато редакторът предлага на колегите, останали в офиса до по-късно, да си поръчат вечеря и им изпраща линк към онлайн поръчка на храната.

„Но като цяло да се работи у дома, се оказа дори много удовлетворително” - споделя Ли. „Успях да съхраня продуктивността, а отърваването от стреса от пътуването, сигурно ми е добавило една година към живота”.

Сега споделяме с вас 8 съвета, които Ли дава на тези от вас, които искат да работят у дома и да остават при това продуктивни.

1. Внимавайте какво казвате за своята работа

Можете да казвате: „Аз работя от домашния офис” или „Аз работя от дома”, но никога не казвайте: „Аз работя вкъщи”. Това звучи така, все едно правите някакви дребни задачки през свободното си време.

Думите „домашен офис” звучат по-професионално, когато давате на някого своя „работен” телефонен номер. Освен това, ако вашите приятели или роднини сметнат, че не сте заети с нещо много сериозно, те ще започнат да ви имат предвид, когато търсят човек, който да ги замести на някакво обществено събиране или да им вземе детето от училище.

2. Облекло за работа

Някои предпочитат да обличат специално "облекло за работа" (офисно облекло), дори изобщо да не излизат. Други хора предпочитат да скитат по фланелка или пижама. Изборът е ваш. Но ако предпочитате първият вариант, сменяйте дрехите си поне два пъти през деня – сутрин и вечер.

3. Говорете с някого от офиса си поне веднъж на ден

Дългото мълчание къса нервите. След три дни можете да започнете да се притеснявате, че докато никой не ви се обажда, вашето семейство може да се е преместило, без да ви каже.

Най-добре е да общувате с вашите мениджъри, защото те винаги знаят, че няма причина да се паникьосвате. Тяхното спокойствие се прехвърля и на вас. (От редактора: Ли работи като наемен работник в списание, затова има началници. Ако работите за себе си – общувайте със своите партньори, клиенти и служители.)

4. Почивки

Клюки, уеб сърфинг, малък шопинг през обедната почивка – това са добри начини да се разтоварите, когато сте отделили един час за път до офиса и още четири часа сте стояли върху неудобен стол, пийвайки лошо кафе и надавайки ухо за разговорите на съседното бюро.

Вкъщи, където всичко е сравнително спокойно и комфортно, подобни действия са чисто губене на време. Но все пак никой не може да работи осем часа без прекъсване. Затова измислете полезни, но не прекалено интересни и не внушаващи чувството за вина занимания по време на своите почивки. Изперете своите дрехи, почистете улука на къщата или прочетете нещо. Направете физически упражнения. Но ако тези занимания много ви харесват, ги избягвайте по време на почивките на всяка цена.

5. Плашило за децата

Ако имате деца, обяснете им, че когато вашата врата е затворена, не следва да ви притесняват. Ако те не ви слушат, обяснете, че ако те продължават да не ви слушат, вие ще изпуснете сроковете и ще загубите своята работа и тогава на всички вас ще ви се наложи да живеете на улица и да продадете играчките, за да купите храна.

(От редактора: Много екстремален съвет дава Ли. Сигурно той е повлиян от факта, че тя живее в Америка?)

6. Работно време не зависи само от вас

На ранобудните им харесва да работят от 4 часа сутрин до един през деня, а на тези, които обичат да стават по-късно, – от три часа през деня до полунощ.

Помнете, че някои ангажименти – интервю, телефонни съвещания и т.н., вероятно няма да се вместят във вашия график.

Ли споделя: „През първите няколко месеца от работата си у дома съм ставала още преди изгрев слънце и съм бачкала пет часа преди повечето ми колеги още да се появят в офиса. Но все пак ми се е налагало да обсъждам нещо и през деня, а към този момент съм била доста затормозена”. Добре е разбира се да измислите график на работа, който да бъде удобен точно за вас, но по-вероятно е да ви се налага да изграждате своето разписание, изхождайки от това какво очакват от вас другите хора.

7. Имайте няколко телефонни номера

Ли обяснява, че тя има в къщи три телефона – единият е за всички, другият е за децата и третият - за служебните обаждания. Всеки от телефоните има собствен тон на сигнала – по този начин никой случайно няма да се обади на служебния телефон.

Освен това, когато говорите по служебен телефон, веднага можете да се концентрирате и да водите професионален разговор.

8. Не забравяйте за кафето

Имайте си хубава кафе машина.

Как ви се струва, полезни ли са съветите на Ли?


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.