От PlanetaBiznes 5827
Домашен офис трябва да е подреден
Фото @: stock.xchng

Когато работите вкъщи, то Вашият домашен офис на практика се явява мястото, където прекарвате голяма част от живота си, ако не и най-голямата й част. Огледайте офиса си. Можете ли със сигурност да кажете, че това място е удобно за продуктивна работа?

Ако това пространство е претъпкано от всевъзможни боклуци, нямащи никакво отношение към работата Ви и пред очите Ви непрекъснато се мяркат купчини от хартийки с неясно съдържание, бележки, химикалки и стикери, то не е трудно да познаем, че имате проблем.

Харесва Ви непрекъснато да се ровите в купчините с документи? Още не сте се изморили от непрекъснатото търсене на нещо дребно, но много важно, погребано някъде в тези купчини?

Дайте да помислим, как бихте могли да се отървете от този хаос и да превърнете своето работно място в източник на енергия и вдъхновение.

Подозираме, че идеята за почистването неведнъж се е зараждала в главата Ви, но после тя е умирала поради страха Ви, мързела или непрекъснатото отлагане. Настъпи моментът да промените офиса си!

Отделете на заниманието цял един ден.

1. Наистина ли Ви трябва всичко това?

Първо, трябва да разберете, какво наистина Ви трябва за работа. Например, флаш - паметта и микрофонът могат да бъдат много по-важни, отколкото принтерът, който заема една камара място и който използвате най-много веднъж месечно. Да не говорим за камарите „много важни и много полезни неща”, които съхранявате с тайната надежда да ги ползвате, някога в бъдеще (но, този прекрасен момент още не е настъпил през последните една-две години).

Сега затворете очите и помислете, какво използвате в работата си. Вземете чист лист хартия (обикновена хартия) и съставете списък с нещата, без които изобщо няма да можете да работите и тези, които Ви трябват за работа много рядко.

2. Започнете от празна стая

Най-добрият начин да започнете нов офисен живот в домашни условия е напълно да разчистите стаята или мястото, където се намира Вашият офис. Да го разчистите буквално, т.е. да изнесете или да накамарите по средата на стаята папки, документи, техника и т.н. (мебелите можете да не местите). Сигурни сме, че Ви чакат доста изненади – от рода на загубения през миналата година документ или някоя джаджа с напълно „тайнствен” за Вас произход.

Предлаганият от нас начин е много ефективен – натрупаните неща от офиса Ви ще стоят на една голяма купчина и ще имате много силен стимул по-скоро да подредите и да разчистите дома си.

Вече сте направили списък с нужните неща. Остава само акуратно да подредите нещата, които влизат в списъка Ви. Това, което не влиза в списъка Ви с нужните неща, трябва да бъде подарено, прибрано на друго място в дома Ви или изхвърлено.

3. Отървете се от кабелите

Кабелите са един от елементите, които най-много се забелязват в един офис. Те събират прах и правят офиса Ви да изглежда претрупан. Помислете, как бихте могли да намалите броя на кабелите (например, да ползвате техника с безкабелна връзка) и да скриете тези, които не можете да премахнете.

4. Дръжте бюрото си подредено

Не забравяйте, че бюрото Ви не е боклукчийско кошче и не е място за архив. Документите, които вече сте прегледали и върху които не работите точно в момента, трябва или да бъдат изхвърлени или подредени на подходящо място – в архив или в материалите по определен проект.

Не е добре да държите принтера си върху бюрото – намерете му по-подходящо и скрито място, например под бюрото Ви.

Осигурете си достатъчен брой папки, кашони, тавички и чекмеджета, за да можете да подреждате акуратно своите архиви, материали по отделните проекти, канцеларски принадлежности и др.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.