От PlanetaBiznes 7839
Продуктивност на успешен търговец

Искате ли да върнете 4,5 часа от живота си? Представете си, колко полезни неща можете да направите, ако освобождавате толкова време всеки работен ден! Сега ще ви покажем как да намерите това допълнително време и, което също не е за подценяване, как да го използвате за да продавате повече.

Ние в Планета Бизнес никак не можем да ви оставим да се претоварвате, да работите ден и нощ, но не да получавате добри резултати от труда си. Най-голямото натоварване в работата традиционно имат търговците, които общуват с клиенти, се обаждат на клиенти, правят презентации, пишат писма и, най-важното, осигуряват необходимите продажби. Ние открихме спасение и с удоволствие го споделяме с вас.

Истината е, че търговците отделят за изпълнението на своите преки задължения средно не повече от една трета от работния си ден. Останалото време те отделят за въвеждането на информация, създаването на контент и административната работа.  Но за да продавате повече, трябва по-прецизно да разпределяте своето време. При това, няма нужда да идвате на работа преди изгрев слънце и да тръгвате в малките часове на ноща.

Сигурно и вие, както повечето търговци, всеки ден отделяте няколко часа за неефективни процеси и незадължителни задачи, а понякога просто се разсейвате. Ако познаете себе си като човек, който прави неща описани по-долу – вземайте мерки!

1. Сутрин вие веднага пристъпвате към своята работа

(това ще ви пести 30 мин.)

На пръв поглед изглежда, че ако веднага подхващате своята работа, ще успеете да направите много повече неща, но в същност, по този начин вие просто изразходвате скъпоценните минути без полза.

Преди да започнете първата задача за деня, подгответе кратък план на задачите за деня.

Колко срещи ще имате? Трябва ли да се подготвите за тях? Какви сделки за вас са по-важни от другите? Кога ще работите върху важни, но не спешни проекти, например да публикувате контент в социалните мрежи, да преглеждате последните новини в индустрията, да четете експертни статии?

Когато имате план, на вас ви е по-лесно да се фокусирате и да преминавате от една задача към друга.

2. Вие се обаждате на потенциалните клиенти по едно и също време

(това ще ви пести 5 мин.)

Повечето търговци се обаждат на своите клиенти всеки ден точно по едно и също време. На теория тази стратегия може да се окаже полезна, но в дългосрочната перспектива това, като правило, е безполезно харчене на време.

Ако вашият клиент три пъти не ви е вдигнал слушалката в 9 часа сутринта, логично е да помислим, че възможно това не е най-удобното за него време.

Опитайте се да се обаждате на своите клиенти по различно време, за да покачите вероятността да ви отговорят.

3. Вие водите прекалено много записки

(това ще ви пести 7,5 мин.)

Изследванията показват, че след като направи обаждане, средностатистическия търговец пише бележки в рамките на 7,5 минути. Много продавачи фокусират дори и незначителна информация.

Спрете да водите незначителни или не касаещи работата записки. Прегледайте това, което сте записали през последното време. Каква информация ви е била от полза? Каква информация вече някъде е била фиксирана по-рано (например, списък на изпратените материали или дата на следващата среща)?

Прегледайте своята стратегия относно записките и няма да харчите излишно време след всяко обаждане.

4. Вие планирате своите срещи на ръка

(това ще ви пести 20 мин.)

Да видим обичайния процес за уговаряне на среща.

Вие питате клиента дали той има време за среща в някакъв ден и час. Клиентът отговаря отрицателно и предлага друг ден и час. За съжаление, тук вече вие сте заети - и се стараете да намерите и предложите друго време. Ако имате късмет и клиента е съгласен, вие планирате среща и изпращате покана.

Ако нямате късмет, преписката може да продължава до безкрай.
Такъв начин на действие никак не е ефективен и понякога дори може да дразни и двете страни. Вече не е задължително да се разбирате за среща, както са го правили преди години.

Има доста онлайн приложения, които позволяват на клиентите мигновенно да запазват време във вашия календар. И на вас повече не ви се налага да измисляте няколко варианта, които биха били удобни и за двамата. И като бонус - клиентите, които могат сами лесно да изберат удобно за тях време, имат по-голяма нагласа да се срещнете.

5. Вашият мобилен телефон се намира на бюрото ви

(това ще ви пести 25 мин.)

Мобилният ви телефон винаги ви е под ръка? Ако да – може би си струва да го сложите на режим на работа „без звук“ или да го скриете по-далече.

Изследването, публикувано в „Списание за експериментална психология на човешкото възприемане и ефективност“ откри, че дори звука на телефонния звънец покачва вероятност да направите грешка два пъти!

Не е приятно и не е продуктивно да вършите работа два пъти само защото не сте успели от пръв път да я направите както трябва. Затова, направете нещо много полезно - махнете телефона си по-далече.

6. Вие си позволявате да се разсейвате

(това ще ви пести 120 мин.)

Разсейвайки се по разни дребни неща, вие крадете от себе си една камара време. Всеки път когато проверявате телефона, отговаряте на съобщения, четете уведомяванията в социалните мрежи или водите леки приказки с колегите, вие не само губите 4-5 минути. След като сте се разсеяли средно ви трябват 23 минути, за да се върнете към работния режим.

В рамките на работния ден вие средно губите най-малко два часа, като се разсейвате за страничните неща и се стараете отново да се върнете в работния режим.

За да престанете да харчите време по този начин, ще ви трябва дисциплина.

Например, ако вашите колеги използват корпоративен месенджър за общуване, вие можете да преминете там в режим "Зает". Любезно избягвайте ненужните приказки с колегите, като казвате: "С удоволствие бих поговорил, но в момента имам много важна задача" или "Давай да го обсъдим по-късно, в момента трябва да се подготвя за важна среща".

Изключете уведомявания от Фейсбук и други социални мрежи, блокирайте сайтове, където можете да се запецнете – можете да използвате, например, програмите RescueTime и StayFocused.

7. Вие пишете еднакви писма

(това ще ви пести 20 мин.)

Клиентите отново и отново ви задават едни и същи въпроси? Вместо всеки път да пишете нов отговор , използвайте шаблони. Вие можете да копирате стандартно писмо, малко да го оправите и бързо да изпратите.

Така ще можете да отделяте за отговори на клиенти два пъти по-малко време. Вие не само ще освободите 10-20 минути от своето време, но и приятно ще изненадате клиентите със своята бърза реакция.

8. Вие нямате „план Б“

(това ще ви пести 20 мин.)

Често се случва, че клиентите пропускат уговорената среща. Човекът ви подвежда и във вашето разписание се появява празно място. Помислете предварително, с какво полезно можете да се заемете в този случай - винаги е по-добре да правите нещо, отколкото да стоите и да страдате.

Най-продуктивните търговци, които познаваме, съставят цели списъци със задачи за подобни ситуации. Веднага, щом те разбират, че повече няма смисъл да чакат клиента, те пристъпват към други полезни задачи.

Търговецът трябва да работи усърдно, но също така той трябва да работи продуктивно. Не губете своето време!

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.

Коментари

Страхотна статия, благодаря!

Полина

Припознах се в статията - правя доста грешки в ежедневието си явно - най-голямата е, че много лесно се разсейвам. Ще я поправя тази грешка, заедно с мобилния телефон на бюрото!

Мила,

TaxFinance.bg - счетоводно обслужване

Внимание: Измама с кредитни карти и пари
Регистрирате се и убеждават за инвестиция в крипто от Guadian Invest

Въпросната фирма е с 2лв капитал, връзки в Кипър – където са всички форекс измамници и собственост на офшорка за да не разберете кой ви ограбва.

Гергана Стефанова Чорбаджийска е титуляр на фирмата, но не си правете илюзии. Тя дори не знае, че сте й пратили пари

Аз бях подведен от служител на име Цветелин Йорданов - 0886738409

Бях измамен от
https://guardianinvest.co/
Има ли надежда си върна парите ?

Мой Агент в Guardian Invest беше Цветелин Николов - +447447329230
и също бях измамен. Подал съм жалба, но нищо.

Аз също съм жертва на въпросната фирма и кореспонденцията ми беше Антоанева Ангова
+ 359877660232

Благодарение на Гуардиан Инвест изгубих над 10хил. Най-вероятно няма повече да си видя парите, но поне дано други хора на изгорят като мен!