От karierist 14228
Как да започнете да печелите от своя сайт или блог?
Фото @: stock.xchng

Мислите да направите собствен сайт или блог и да печелите от него? Или вече имате такъв и мечтаете безсънните ви нощи и часове прекарани пред монитора най-накрая да ви носят някаква печалба? Да разгледаме 12 начина да спечелите от своя сайт или блог (как да монетизирате сайт или блог).

Съществуват три критични фактора за монетизация на сайта:

Когато търсите начини да печелите от сайта си, имайте предвид следните фактори:

  • фокусът на сайта (вашата пазарна ниша),
  • платежоспособността на аудиторията, колко тя може да харчи за продукта или услугата, върху които е фокусиран сайта,
  • размерът на вашата аудитория.

Общото правило е, че колкото по-малка е аудиторията, толкова е по-вероятно, че ще се налага да се печели чрез продажбите на някакъв продукт или услуги – собствени или чужди.

Колкото е по-голяма вашата аудитория, толкова е по-вероятно, че можете да печелите чрез поставянето на реклама в сайта си – чрез банер, текст или др.

Колкото повече пари може да харчи вашата аудитория за продукти и услуги, свързани с вашата ниша, толкова повече пари можете да изкарате от рекламата или продажбите на продукти и услуги чрез своя сайт или блог.

Имайте предвид горните три фактора, когато четете списъка ни с начини да се печелят пари чрез собствен сайт или блог, и изберете най-удачната стратегия за себе си.

Също така, не забравяйте, че не се налага да се ограничавате от само един начин за монетизация на ресурса си в интернет. Най-добрия план е да се работи върху няколко направления за получаване на приходи от сайта. С неизбежните промени на сайта ви, с нарастването на неговата популярност, характера и размера на печалбите ви задължително ще се променят.

Общи начини за монетизиране на блогове и сайтове:

1. Продажба онлайн на собствени продукти

Без значение какъв е видът на продуктите, които продавате, можете да ги продавате онлайн при условие, че те могат да бъдат изпращани по поща и имате начин да приемате и обработвате поръчките онлайн. Добре е да имате и възможността да получавате пари онлайн.

2. Обобщавайте своите знания и ги продавайте онлайн

Не се притеснявайте, ако вашия продукт не може да бъде изпратен по поща. Това е естественото положение, ако продавате информация (знания) – собствена или на други хора.

Можете да продавате от сайта си или блога електронни книги или информационни бюлетини. По този начин работят много сайтове, продаващи електронни книги – например, Amazon Kindle.

Можете сами да издавате електронни книги, а можете да се включите в афилиейт програмата на някой голям магазин за електронни продукти.

3. Осребрете своята муза

Намислили сте да напишете роман? Или вече сте го написали, но не можете да убедите някое издателство да го издаде? Станете си сами издател и продавайте книгата си чрез, например, Amazon Kindle.

По този начин ще станете ли богати и известни? Най-вероятно – не, но това ще ви превърне в публикуван автор и може би ще ви докара мъничко допълнителни пари. Тогава ще можете да намерите издател за новите си книги (нали вече ще бъдете публикуван автор с реално продавани книги) и да издадете книгите си на хартия. Освен това, ще можете да споделите опита си да станете автор в Amazon Kindle в някоя своя нова книга и да я продавате вече доста по-скъпо.

4. Продавайте услуги онлайн

Да използвате сайта или блога си за да насърчавате продажбите на своите услуги, в много отношения е дори по-лесно, отколкото да продавате онлайн някакъв физически продукт. За целта само трябва да имате атрактивен уеб сайт, където да показвате своят опит и да рекламирате своите услуги.

Ако продавате, например, проектантски услуги, изработването на някакви графични неща, включете в сайта си портфолио със своите проекти. Ако продавате услуги, които не могат да бъдат визуализирани, включете описанието на конкретни ваши проекти (кейсове).

Уверете се, че всяка статия и всяка страница на сайта ви съдържа координати за връзка с вас и всеки потенциален клиент може бързо и лесно да се свърже с вас.

5. Провеждане на обучителни уебинари (онлайн семинари) и трейнинги онлайн

Съвременният интернет предлага доста възможности да съберете аудитория и да проведете своите обучителни уебинари или трейнинги онлайн. Вече не се налага вашите клиенти и ученици да пътуват, за да ви видят и чуят. Това дава възможност на хората от цял свят да присъстват на вашите онлайн уебинари.

Монетизирането на този вид онлайн бизнес може да става по много начини – например можете да провеждате безплатни обучения, а после да продавате записи на събитието, или да провеждате платени три-, седем- или двадесетдневни тренинги онлайн.

6. Купувайте на едро – продавайте на дребно

Този вид монетизация на сайта трябва да прилагате много внимателно. Преди да закупите голямо количество от някакви продукти се уверете, че наистина има пазар – има хора, които желаят да купят даден продукт и че имате достъп до потенциални клиенти.

Също така е важно да разполагате с добър интернет магазин, удобен за клиенти и предразполагащ да направят покупка точно от вас.


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.