От karierist 1096
Как можете да използвате социалните мрежи за бизнес
Фото @: stock.xchng

Основното предимство да сте регистрирани в социалната мрежа е, разбира се, възможността да получите достъп към нови клиенти, но второто важно предимство е да получите достъп към професионалисти от различни области, важни за вашия бизнес.

Винаги можете да се възползвате от възможността да получите повече информация и знания директно от хората, работещи в интересуващата ви област. Но търсенето на помощ от другите членове на социалната мрежа изисква спазването на определен етикет. Даваме ви няколко важни съвета, които е добре да имате предвид, когато се подготвяте да се обърнете с въпрос или молба за съвет към някой член на социалната мрежа:

1. Преди да молите за нещо, трябва да дадете нещо

Важно е да имате изграден някакъв социален контакт с хората в мрежата, преди да ги молите за нещо. Не можете да очаквате помощ от тези, които ви виждат за пръв път, нищо не знаят за вас и на които самите вие с нищо не сте помогнали, дори с дребен съвет. Това е все едно да нахлуете в стая с непознати и да започнете да ги разпитвате за професионалните им тайни.

2. Ограничете вашите въпроси само в областта, която човекът познава професионално

Вашите въпроси не трябва да излизат от рамките на професионалната област, в която човекът има професионални познания и интереси. Трябва да сте сигурни, че той може да ви даде съвет или насока в дадена област. В противен случай рискувате да сложите човека в неудобно положение и да получите бан не само от него, а и от неговите приятели.

3. Без скрити мотиви

Ако членовете на социалната мрежа ще забележат, че вашите въпроси са само скрит начин да им натрапвате своите продукти или услуги, те не само че ще се обиждат и няма да ви помагат, а и със сигурност ще възприемат вас самите, вашия продукт и вашия бизнес, като неприятен.

4. Отбягвайте потенциално чувствителни въпроси

Тоест не се задълбочавате в личните въпроси, политиката, религията му и други чувствителни теми. Рискувате да си развалите отношенията с хората в социалната мрежа и повече никога да не разчитате на тяхната помощ.

5. Не молете за такива съвети, за които обикновено хората взимат заплащане

Един-два бързи въпроса по темата са приемливи, но не навлизайте прекалено дълбоко. Не преминавайте от молбата за малка приятелска помощ и насока за действие към желанието да получите безплатна консултация. Трябва да има граници. Ако преминете границата, после не се обиждайте, ако направо ви поискат да платите за консултация.

Безкрайните възможности на социалните мрежи не само могат да ви помогнат да разширите своят бизнес, а и го подобрите. Няма нищо по-добро от това, да влезете в стая пълна с хора, готови да ви помогнат да постигнете успех!

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.