От PlanetaBiznes 10411
Привличане на клиенти за млад бизнес
Фото @: Microsoft

Ние в Планета Бизнес подкрепяме стратегията за стартиране на бизнес, която предвижда намирането на първите клиенти още преди фирмата реално да започне да функционира. Но какво да правите, ако вече имате бизнес, а нямате клиенти? Вижте професионалните съвети за това как да се справите с този проблем.

Повечето млади фирми имат проблем с доверието на потенциалните клиенти, защото още никой не познава фирмата и нейните продукти и услуги. Често стартиращият бизнес е принуден да премине през стотици „студени” контакти с потенциалните клиенти, които никога нищо не са чули за новата фирма, преди да си намерят първите купувачи.

За начините бързо да създадете база с постоянни клиенти на вашата фирма, споделят американските бизнесмени.

Повече ентусиазъм

„Аз имах късмета да започна бизнеса си с опитен директор по продажбите. И нямах късмет с това, че той е бил напълно безполезен. По време на една среща с потенциалните клиенти, той е споделил, че не разбира много от технологиите и не използва електронна поща. Затова на мен ми се наложи сам да се науча да продавам.

Аз не съм бил продавач в класическия смисъл, с пригладената коса и в официален костюм, но аз бях препълнен с ентусиазъм и се оказа, че той е много по-важен от външния вид. Хората купуват от хора. Те могат да се заразят с твоето вдъхновение, а точното изпълнение на поръчката ще помогне да направиш тези клиенти постоянни.

Когато твоят бизнес още няма репутация, хората трябва да ти имат доверие. Когато съм бил студент, аз правих социална мрежа за моя университет без пари. В нея са се регистрирали хиляди хора – повечето от тях са разбрали, че аз правя сайтове. Много е полезно да създавате безплатни проекти в началото на своя бизнес. Те много покачват рейтинга на доверието към фирмата.

Между другото, споменаването на факта, че съм правил сайт за университет, ми е давало допълнителни точки по време на преговори: хората се впечатляват от известните имена, така че проект за известна фирма може да докара нови поръчки.”

Оливер Ембертон, основател на Silktide

Търсете точните клиенти

„Когато сме започвали, ние сме се старали да правим така, че всеки нов клиент да ни дава достъп към възможно най-голям брой на потенциалните клиенти. Най-напред сме намирали такава фирма или организация, и сме й правили най-добро предложение, създавали сме за нея сервиз. След това върху нашата фирма са обръщали своето внимание други организации и ние сме формирали нов пакет от предложения и сме подписвали нови договори.

Ние сме продължавали да действаме по тази схема, докато не сме станали най-големите доставчици в страната. Дори по време на кризата сме продължавали да растем използвайки тази система. Между другото най-първият ни клиент остава с нас вече 10 години”.

Фархад Мехер-Хомджи, основателят на Brightlabs

Изпъквайте на фона на конкурентите

„За да намерите нови клиенти, трябва да напишете маркетингов план. За това трябва да проучите пазара, където работите, да разберете може ли в близките пет години да се появи някакъв продукт, който ще направи вашето предложение неинтересно. Освен това трябва да направите план на продажбите и оборота от тях. Решете предварително по какъв начин ще контактувате със своите клиенти.

Освен това трябва да погледнете своето предложение от гледната точка на купувача. Ако не сте сигурни в ценовата си политика, придържайте се към следните правила: Високите цени много хора асоциират с отличното качество и обслужването, а по-ниските – с достатъчно качество и минимално обслужване. Уверете се, че вашето качество е по-високо, отколкото при конкурентите, ако цените ви са високи. Ако качеството ви е горе-долу, намалявайте цените.

Следва да отчетете и рисковете. Разберете как работят вашите конкуренти и използвайте техните слаби страни.  Ако откривате ресторант срещу някое популярно заведение, струва си да работите през тези часове, когато то е затворено, и да развивате услугите си по доставката.

Когато на пазара няма аналогичен продукт, това също е опасно, защото ще се наложи сами да създавате пазар.

Върху бизнеса също така влияят различните тенденции и сезонните фактори. Трябва да намерите основния риск за бизнеса си и да се опитате да го минимизирате.”

Кен Ларсън, бизнес консултант

Наемайте хора с връзки

„Трябва да намерите човек с големи връзки и много познати във вашата сфера. Много фирми имат загуби, опитвайки се да привлекат първия си клиент. Личните връзки помагат да го намерите. Освен това познати хора с по-голям интерес ще изслушат предложение и по-лесно ще се съгласят да купуват.

Също така трябва да имате готовността да похарчите някаква сума пари за привличането на клиента. Дори това да е малка сума, но тя ще покаже, колко сте заинтересувани от клиента.”

Скот Ингланд, опитен продавач

Наблягайте върху своята индивидуалност

„Привличането на първия клиент прилича на флиртуването в някой бар. Вашият бизнес трябва да има индивидуалност, своят бранд и отличителните белези, които ще помогнат да изпъкнете сред другите риби в океана на бизнеса. Дори да предлагате същата услуга, каквато предлагат и другите, вие трябва да имате скрит кос в ръкава.”

Алексис Тринидад, ръководител на Blogger Outreach

Най-полезният съвет е този, който можете да получите от действащ предприемач. Надяваме се, че съветите, които сме публикували, ще ви помогнат по-бързо и по-лесно да си намерите първите клиенти.

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.