От PlanetaBiznes 7987
Лекции на TED за продуктивност
Фото @: TED

Как да превърнете малко време в големи бизнес резултати? Като разберете как го правят световните бизнес лидери и да използвате наученото!

Специално за читателите на Планета Бизнес сме подбрали 10 лекции на TED, които разкриват стратегии за това, как да успявате повече и да бъдете по-ефективни.

За да прегледате всяка от тази лекции, ще ви трябват само от пет до двадесет минути. Предупреждаваме, че някои от тези лекции могат завинаги да променят вашия бизнес и вашия живот.

(Ако не разбирате добре английски, просто пуснете превод на титрите)

1. Арианна Хаффингтон (Arianna Huffington): "Как да бъдете успешни? Наспивайте се!"

Замисляли ли сте се някога за ролята на здравия сън в живота ви? Ако се гордеете с това, че спите малко, задължително гледайте тази лекция. Тя ще ви отвори очите върху това, как да се научите да вземате претеглени решения, да станете по-щастливи и по-ефективни, ако работите върху своят график.

2. Паоло Кардини (Paolo Cardini): "Забравете за многозадачност, съсредоточете се върху нещо едно."

Всеки ден за нашето внимание се борят десетки бизнес и лични задачи. Повечето хора смятат такъв ритъм на живота за нормален, но дизайнерът Паоло Кардини твърди, че за да използвате своя потенциал на максимум, трябва да се научите да се фокусирате върху една задача в един момент от време.

3. Дейвид Грайди (David Grady): "Как да спасите света (или поне себе си) от безсмислените съвещания."

Как да направите съвещание начин за споделяне на информация и оперативно обсъждане на въпроси, а не "черна дупка" в която изтича работното време? Идеите за справяне с тези проблеми Дейвид Грайди споделя с типичния си хумор.

4. Джейсън Фрайд (Jason Freid): "Защо не работим, когато сме на работа."

Г-н Фрайд е сигурен, че офисът не е задължителен атрибут на ефективен бизнес. Той показва основните причини за ниската продуктивност на сътрудниците в много фирми и обяснява как екипът ви да получи вярната нагласа за работа и как да изберете подходящо работно място.

5. Маргарет Хеффернан (Margaret Heffernan): "Имайте смелост да не се съгласявате."

Повечето от нас се стараят да избягват конфликтите, но умението да защитаваме своята гледна точка е много важно за развитието на всяка идея. От тази лекция ще научите защо да предоставяте правото на глас на членовете на екипа и защо не бива непрекъснато да се съгласявате.

6. Дан Пинк (Dan Pink): "Пъзел на мотивацията"

Производителността зависи не само от това доколко следвате правила и инструкции. Важно е дали това, с което се занимаваме ни "пали". Специалистът по кариерното израстване и мотивацията Даниел Пинк твърди, че традиционните начини за поощряване и стимулиране на персонала не са толкова ефективни, колкото е прието да смятаме.

7. Штефан Загмайстер (Stefan Sagmaister): "Силата на почивката"

Дизайнерът Штефан Загмайстър разказва за това, колко важна роля играе навременна отпуска в живота на творческия човек и демонстрира проекти, които е стартирал след почивката си на Бали. Той знае за какво говори. Веднъж на всеки седем години неговото студио се затваря за една година - за да могат сътрудниците напълно да се презаредят и да се върнат към работата си с нови идеи.

8. Келли Макгонигал (Kelly McGonigal): "Как да направите стреса своят приятел"

Психологът от Стандфорд Келли Макгонигал разказва как да избегнете негативните последствия на стреса. Това е важна информация, която може значително да увеличи продължителността на вашия живот. Не пропускайте!

9. Нилофер Мерчант (Nilofer Merchant): "Имате среща? Отправяйте се на разходка!"

Следващия път, когато трябва да се срещнете с бизнес партньор или потенциален клиент, поканете го на разходка! Нилофер Мерчант е сигурна, че освен удоволствиeто от приятното физическо натоварване, вие гарантирано ще получите приток от свежи идеи.

10. Ив Морикс (Yves Morieux): "Как да подредите поток от работни задачи, като използвате методика GTD"

Всеки ден ние се сблъскваме с огромен обем от информация. За да оставаме ефективни и успешно да се справяме със своята работа, трябва да я структурираме. Консултантът Ив Морикс препоръчва да използвате за това методиката на GTD.

Страхотни лекции, съгласни ли сте? Какво беше най-полезно за вас?

Успех!


Сподели с приятели

Присъединявайте се към над 3 хиляди абонати на Планета Бизнес!

Два-три пъти в месеца ще ви изпращаме дейджест на най-добрите стратегии, идеи и покани за безплатни уебинари.